Un nou scandal este pe punctul de a izbucni la Tarnaveni. Vechi tovarasi de harta politica, primarul Octavian Popa si seful Bibliotecii Municipale, Gheorghe Moldovan, sunt din nou pe picior de razboi.

De data aceasta, primarul Popa este acuzat ca a incalca Legea 334/2002, prin scindarea bibliotecii in doua unitati distincte, Biblioteca pentru Copii si Tineret, respectiv Biblioteca pentru Adulti.

Horararea de separare a bibliotecii a fost inclusa pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu local, alesii votand pentru acesta scindare, desi contravine Legii nr. 334/2002, legea bibliotecilor. Initial, comisia de specialitate a respins proiectul, dar in plenul sedintei majoritatea formata din consilierii PSD si PRM au fost de acord cu aceasta schimbare.

Prin urmare, din bugetul local se vor atribui indemnizatii pentru cei doi responsabili care vor conduce bibliotecile rezultate in urma scindarii.

Responsabilul bibliotecii municipale afirma ca aceasata decizie este de fapt o vendeta a primarului si ca nu are baza legala. "Aceasta hotarare incalca legea bibliotecilor, care spune clar ca intr-o localitate se infiinteaza doar o singura biblioteca, eventual filiale.

Despartirea bibliotecii din Tarnaveni in cea pentru copii si adulti este doar o noua gaselnita a primarului. In 2003 primarul m-a destituit din functie, tot din motive politice, si a numit un alt responsabil, in persoana lui Vasile Baciu. Atunci l-am dat in judecata pe primar si instanta mi-a dat castig de cauza.

In mod ciudat, decizia abuziva a primarului nu a fost anulata, asa ca numitul primarului a fost incadrat la biblioteca", a fost de parere Gheorghe Moldovan, responsabilul bibliotecii municipale din Tarnaveni.

Interesant este faptul ca Vasile Baciu, desi este incadrat ca si angajat al bibliotecii, se ocupa de fapt cu traduceri in limba franceza pentru primar, fiind trimis, numai in acest an, in trei delegatii in Franta, pe post de ghid si traducator, fiind platit si pentru aceste servicii din banii contribuabililor.

De mentionat ar fi si faptul ca biblioteca din Tarnaveni este intr-o stare precara si functioneaza intr-un spatiu neadecvat.

Tot in 2003, primarul Octavian Popa a decis sa cedeze spatiul bibliotecii in favoarea Judecatoriei, amplasand biblioteca intr-un spatiu neadecvat. Astfel, sectia de copii functioneaza la Casa de Cultura, iar cea de adulti in centrul orasului.

Daca hotararea CL va fi validata de prefect, Gheorghe Moldovan va conduce Biblioteca pentru copiii, iar Vasile Baciu va deveni responsabilul bibliotecii pentru adulti. Numirea lui in mod cert va ridica probleme, asta deoarece Baciu nu are studii superioare de specialitate, fiind licentiat in biblioteconomie, o cerinta prevazuta prin lege. Vom reveni.