Daca Romania va adera la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2006, nu inseamna ca, de a doua zi, viata romanilor se va schimba brusc. Negocierile s-au incheiat, iar legislatia europeana a inceput sa fie pusa in aplicare. In urma negocierilor, Romania s-a ales cu perioade de tranzitie. Asta inseamna ca nu va trebui sa facem cum vor europenii, in anumite domenii, decat dupa un anumit timp.

Am obtinut amanari. Pentru diferite domenii, pentru calitatea apei, pentru eliminarea viilor hibride sau pentru accize. Perioadele de tranzitie se intind, in unele cazuri, chiar pana in 2018. Romania a negociat, pe alocuri, mai bine decat celelalte tari din Europa de Est, care au intrat deja in familia europeana. Iar, in anumite aspecte, a fost dezavantajata.

Cert este ca, de acum inainte, va trebui sa avem grija sa nu depasim termenele de tranzitie, pentru a nu fi "admonestati". Acest lucru inseamna ca autoritatile locale vor trebui sa investeasca serios in calitatea vietii alegatorilor, pentru a nu depasi termenele de conformare.

Sapte ani, pentru "vanzarea tarii"

La capitolul libera circulatie a capitalurilor, Romania a obtinut o perioada de tranzitie de sapte ani pentru achizitionarea de teren agricol, paduri si teren forestier de catre cetatenii UE si SEE (Spatiul Economic European). Prin comparatie, Polonia a obtinut, pentru aceeasi chestiune, o perioada de tranzitie de 12 ani.

In alte domenii, stam insa mai bine decat vecinii nostri de la nord. O amanare scurta am obtinut, la capitolul concurenta, pentru restructurarea sectorului siderurgic, pana in 2008, in timp ce restructurarea la polonezi ar trebui sa se incheie in 2006.

Tot la capitolul concurenta, negociatorii romani au fixat reducerea capacitatilor de productie pentru produse finite in domeniul siderurgic la 2,05 milioane de tone. Si, teoretic, incepand din acest an, Guvernul nu mai acorda ajutoare de stat de salvare-restructurare pentru siderurgie.

Romania a mai primit doua perioade de tranzitie pentru zonele defavorizate si zonele libere care vor permite mentinerea unor facilitati, pe o perioada pana la sfarsitul anului 2010, pentru zonele defavorizate, si 2011, pentru zonele libere.

Prin comparatie, Polonia a obtinut la acest capitol tranzitie pentru eliminarea ajutorului de stat pentru intreprinderi mici pana in 2011, pentru intreprinderi medii pana in 2010.

Amanari mari la agricultura

La capitolul agricultura, unul foarte sensibil, pentru toate statele candidate, Romania s-a descurcat cel mai bine, conform analistilor. Astfel, tara noastra a primit cele mai multe perioade de tranzitie si aranjamente, 13, fata de Polonia, care a obtinut 12.

Amanarea merge pana la trei ani pentru modernizarea unitatilor de prelucrare a laptelui si carnii si pana la opt ani, pentru eliminarea din cultura a viilor hibride de pe o suprafata de 30.000 de hectare. Romania a mai obtinut posibilitatea suplimentarii, cu pana la 20 la suta, a platilor directe din fondurile pentru dezvoltare rurala.

Teoretic, taxe mai mici pentru drumuri

Pentru drumuri, Romania s-a angajat sa respecte doua perioade de tranzitie. Pana in 2013, pentru respectarea normelor privind greutatile maxime ale autovehiculelor, si pana in 2010, pentru taxarea autovehiculelor grele de marfa pentru utilizarea anumitor infrastructuri.

Asta inseamna ca efortul financiar al transportatorilor romani, pentru aplicarea aquis-ului comunitar si modernizarea retelei, s-a atenuat. Pentru impozitare, Romania a obtinut opt perioade de tranzitie. Poate cea mai importanta, o amanare cu trei ani pentru aplicarea accizei minime la tigarete.

Tranzitie mai avem pentru accizarea electricitatii si produselor energetice, dar si pentru cea mai mare parte a produselor accizate.

La accizarea electricitatii, a pacurii utilizate pentru sistemul de termoficare, a motorinei si a benzinei fara plumb, dar si a gazelor naturale utilizate in scopuri necomerciale, Romania a obtinut cea mai lunga perioada de tranzitie pentru adaptarea nivelului de impozitare la cel din UE.

Romania mai are, la capitolul energie, o perioada de tranzitie pentru constituirea stocului minim de petrol, pana la sfarsitul anului 2011. Pentru Polonia, aceasta perioada este pana la sfarsitul anului 2008.

Mediul, eterna problema

La Mediu sunt cele mai mari perioade de tranzitie primite de Romania. Asta inseamna ca este mult de facut si ca nu ne vom bucura de normele de poluare europene decat dupa multi ani. Romania a primit pentru directiva privind ambalajele si deseurile de ambalaje o perioada de tranzitie de cinci ani.

In plus, tara noastra a fost singurul stat care a obtinut perioade de tranzitie pentru depozitarea deseurilor de electronice, doi ani.

Mai avem si cea mai mare amanare pentru pentru descarcarea substantelor periculoase, trei ani. La epurarea apelor uzate urbane, Romania a negociat o perioada de tranzitie de 12 ani, pana la 31 decembrie 2018.

Asta inseamna ca, intre timp, autoritatile locale vor trebui sa acceseze fonduri UE si fonduri de Guvern, pentru modernizarea sau constructia de statii de epurare la norme europene. In Polonia, perioada de tranzitie pentru tratamentul apelor urbane este pana in 2012.

Pentru transportul deseurilor, Romania a obtinut o perioada de tranzitie de noua ani. Adica putem pune piciorul in prag, cel putin pana atunci cand intervin transporturi de deseuri dinspre UE, spre noi sau alte tari.

In ceea ce priveste nivelul de poluare admis, al companiilor, Romania are o perioada de conformare de noua ani.