Departamentul National Anticoruptie, Serviciul Teritorial Timisoara a demarat cercetari impotriva unor angajati de la doua firme din cadrul Grupului "Argirom", pentru deturnare de subventii, evaziune fiscala si falsuri.

Procurorul-sef Vlad Speriusi a declarat ca in acest dosar s-a inceput urmarirea penala impotriva unui numar de 12 persoane, insa din cauza modificarilor legislative privitoare la competenta de solutionare a cauzelor cu prejudicii de peste 10.000 de euro, DNA Timisoara a declinat solutionarea dosarului in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Ialomita.

In paralel, o alta firma la care "Argirom" este actionar tocmai a inchis de cateva zile una din unitatile sale hoteliere din Baile Herculane.

Frauda de 2 miliarde lei cu subventia pentru instalatii de irigare

Procurorii timisoreni au cercetat 12 persoane, printre care directori, contabili, sefi de productie, angajati ai societatilor "Agrozootehnica Drum Subtire" din localitatea Stefan Voda (Calarasi) si societatii "Semag" SA Toplet (judetul Caras-Severin).

Potrivit actelor existente in dosar, in anul 2003, firma din Calarasi a obtinut din partea statului roman o subventie de 2 miliarde de lei, reprezentand 50% din pretul de achizitie a zece instalatii de irigat. Pentru a putea primi banii, firma trebuia sa demonstreze cu acte ca a platit jumatate din valoarea utilajelor.

Procurorii sustin ca biletul la ordin prezentat de directorul executiv al firmei din Calarasi, Dumitru Tudose, a fost fara valoare, pentru ca firma nu avea atatia bani in cont.

Desi prejudiciata, firma beneficiara, "Semag" SA Toplet, nu a reclamant situatia la Politie. Ambele firme fac parte din Grupul "Argirom International", grup patronat de cunoscutul om de afaceri Iosif Armas, in care o parte din actiuni sunt sau au fost detinute de fostul senator PSD, Doru Ioan Taracila.

Procurorii anticoruptie sustin ca toate aceste tranzactii s-ar fi derulat, de fapt, doar pe hartie, utilajele nefiind in fapt nici fabricate, nici livrate.

Totusi, actele contabile referitoare la pretinsele tranzactii au fost inregistrate in contabilitatea celor doua firme, ocazie cu care s-ar fi scazut obligatiile fiscale ale firmelor catre buget si s-ar fi dedus taxa pe valoarea adaugata aferenta unor plati nereale.

Mai mult, un control inopinat ulterior al Garzii Financiare Bucuresti la cele doua firme a dat rezultate neasteptate: cele zece instalatii de irigatii au fost fabricate si livrate retroactiv firmei din Calarasi de catre firma din Caras-Severin.

Controlul finantistilor a reusit, insa, sa depisteze faptul ca firma din Calarasi nici macar nu avea dreptul sa primeasca subventia, pentru ca avea 6 miliarde de lei redeventa neplatita catre Agentia Domeniilor Statului.

Complexul "Hercules" - doua corpuri inchise fara explicatii

O alta societate apartinand grupului "Argirom" in Caras-Severin, SC "Hercules" SA, are si ea probleme. De aproape doua saptamani, doua corpuri de cladire ale complexului hotelier Hercules au fost inchise, fara ca oficial sa se fi oferit vreo explicatie.

Pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, se afla nu mai putin de sase dosare diferite, privitoare la SC "Hercules" sau "Argirom", dosare care asteapta decizii ale judecatorilor fie pentru anularea unor hotarari ale Adunarii Generale a Actionarilor, fie pentru stramutarea unor cauze sau recursuri fata de hotararile pronuntate.