Directorul Directiei de Munca isi asteapta linistit pensionarea. Explicatia pastrarii sale pe functie are radacini pierdute-n „paleoliticul democratiei mioritice", legate si de vanzarea unor active ale SC Maratex. Beneficiarii acestei vanzari sunt Hoban si trupa de sustinatori. Cei ajunsi acum jupani nu uita "micile" favoruri de odinioara. Mai ales cand acestea s-au concretizat intr-un mega-tun financiar.

Victor Vaum este directorul Directiei de Munca si Protectie Sociala. Ocupa aceasta functie de cativa ani, a prins mai multe guvernari si, in mod paradoxal, nu-si face probleme legate de viitorul scaunului pe care il ocupa cu lejeritate. Paradoxal, pentru ca liberalo-pedistii ajunsi la guvernare au ras cam tot ce se putea in administratie in ceea ce-i priveste pe sefii de institutii.

Au ramas (sau vor ramane) in functie doar cei agreati de actuala putere. Deputatul democrat Mircea Man a trambitat ca va face "ordine" in administratia judetului. O fi. Dar ce mai cauta Vaum la Directia Muncii?, nu ne-a lamurit nimeni.

Implicat in diverse combinatii economico-turistice si cu o activitate profesionala demna de un anonimat deloc de invidiat, Vaum a fost in pole-position pe lista de schimbari, chiar dupa alegerile din 2004. Cu toate acestea, va prinde mai degraba pensionarea decat schimbarea. Care este „bratul de sprijin" al lui Vaum? Cine-l protejeaza? Ajutorul nu vine atat pe latura democrata, ci pe una... liberala, dirijata de jupani.

Jupanii

Povestea cimentarii lui Vaum isi are radacinile in 1999. Atunci, Vaum ocupa aceeasi functie pe care o are si azi, iar institutia pe care o conducea avea de incasat o serie de creante bugetare de la SC Maratex SA Baia Mare.

Debitul societatii fiind foarte mare, aproape 30 miliarde lei, Directia de Munca a obtinut un titlu executoriu si a vandut la licitatie mai multe hale de filatura apartinand SC Maratex.

In povestea de fata, vom insista asupra vanzarii halei de productie "Filatura I", evaluata la acea data la 9,6 miliarde lei si a terenului ocupat de hala, in suprafata de 22.434 mp (peste 2 ha), evaluat la 880 milioane lei. Cine s-a inghesuit la cumparare? Evident, oameni cu bani. Coincidenta a facut ca acestia sa fie liberali.

Cele doua firme participante au fost SC Ekka SA Baia Mare (administrata de Marian Ovidiu Pop, fost si actual consilier local liberal) si SC Bilardi Trade SRL Baia Mare (firma jupanului Ioan Hoban, fost consilier local, actual deputat liberal de Maramures) - alta hala fiind adjudecata de Ioan Fodo, consilier liberal.

Cuplul economic Pop&Hoban nu s-a prezentat la licitatie fara sa stie despre ce e vorba in propozitie, si s-au inteles in prealabil cum sa procedeze. Licitatia trebuia castigata de Hoban, iar apoi tortul se impartea.

Dumping

Asa s-a si intamplat. Din hala respectiva, cei doi au dorit sa cumpere doar o parte (evaluata la 8,6 miliarde lei), terenul aferent acesteia fiind de 2 ha (evaluat la 800 milioane lei).

Pentru aceste doua imobile, "Ekka" a oferit 3,5 miliarde de lei, iar Hoban 4 miliarde, acesta din urma adjudecandu-si licitatia si obtinand hala si terenul la o suma de doua ori si jumatate mai mica decat evaluarea initiala. Cum a fost posibil, nu ne intrebati pe noi, ci pe Victor Vaum, directorul de atunci si de acum al Directiei de Munca.

Chestionat referitor la acest subiect, Vaum a demonstrat ca amnezia de care sufera e prea mare pentru a-si aminti cum s-a regizat filmul "Da-i Cezarului ce-i al Cezarului si lui Hoban ce n-a fost niciodata al lui". Ulterior, firma lui Hoban si-a intabulat dreptul de proprietate asupra terenului si cladirii.

Vaum isi indeplinise misiunea, dar partea interesanta pentru Hoban de abia acum avea sa inceapa.

Manevra TRAFO

Pe terenul achizitionat la pret de dumping de Hoban, se afla statii de transformare a energiei electrice (posturi TRAFO), care alimenteaza cu energie electrica toata zona. Inclusiv cladirile in care „Ekka" si Hoban au acum birouri. Pentru aceste posturi, Hoban a pretins societatii Maratex o chirie, pe care aceasta din urma a refuzat sa o plateasca.

Totusi, in 2004, intre Bilardi si Maratex se incheie un contract de colaborare, prin care Maratex recunoaste ca are fata de firma lui Hoban o datorie de 60 mii dolari, suma provenita din neplata chiriei pentru posturile TRAFO. In acelasi contract se prevede faptul ca intre cele doua societati va opera o stingere de datorii, Hoban avand fata de Maratex un debit de 16.400 dolari.

Maratex urma sa achite doar aproximativ 45.000 dolari lui Hoban, iar acesta sa-si mentina chiria de 1,5 dolari/mp/luna + TVA (prin comparatie, in plin centrul orasului, chiriasii plateau 2 euro/mp).

La acest pret, nu e de mirare ca Hoban a reusit sa isi recupereze banii doar inchiriind doua suprafete mici de teren (culmea, pentru transformatoarele care-i asigurau si lui curentul electric!) aproximativ un sfert din suma cu care a cumparat o hala de 2 hectare, cu tot cu teren. Dar stransi cu usa, cei de la Maratex nu au avut alta varianta.

Ulterior, Hoban a vandut mai multe parti din acel teren (unele lui "Ekka", altele impreuna cu el) la preturi care sfideaza orice comparatie cu cel de achizitie.

Un calcul estimativ, raportat la suprafata totala si la preturile cu care s-au vandut partile din hala si teren, arata ca dupa ce tandemul "Ekka" - Hoban va vinde toata suprafata, va incasa, conform declaratiilor lui Hoban, in jur de 60 de miliarde lei.

Va amintiti cu cat au cumparat („au cumparat", pentru ca cei doi au actionat tot timpul impreuna, desi oficial in acte apare Hoban)? Doar 4 miliarde lei. O buna parte din acesti bani deja le-a intrat in cont, prin vanzarea unor parti din hala si teren, iar datoria pe care Maratex o are fata Hoban (inca neachitata) a crescut acum pana la 54.000 de dolari.

Intre timp, Vaum rodeaza fotoliul de director etern al unei descentralizate importante. Nu a fost schimbat din „bun simt liberal" fata de pensia pe care postasul i-o va aduce peste cateva luni. Acesta e secretul „cimentarii" sale.

Ce spun jupanii?

Consilierul local Ovidiu "Ekka" Pop a recunoscut ca: "am mers impreuna (cu Hoban, n.red.) la licitatie. Nu s-a vandut la pretul evaluat initial, pentru ca nu era prima infatisare si legea permite ca pretul sa fie mai mic ulterior. Acum suntem in indiviziune aici. Am pastrat fiecare pentru firmele noastre aproximativ 3.000 mp fiecare, iar restul s-a vandut. Am vandut impreuna.

Acum a mai ramas de vanzare o suprafata de 3.000 mp de hala si teren. Care e problema ca am luat cu 4 si dam cu 40? Astea sunt afacerile. Totul a fost legal, totul a fost corect, nu vad un subiect de presa aici."

Deputatul Ioan Hoban a apreciat ca avem o viziune tendentioasa: „hai, dom’le, veniti cu lucruri serioase. Iar veniti acum cu subiecte dintr-astea... De fapt, de cand sunt deputat ma tot luati cum am facut aia sau cealalta. Am luat la jumatate pret... Intrebati-i pe cei de la Directia de Munca de ce. Asa s-a intamplat.

Pentru posturile Trafo am cerut chirie, pentru ca Maratex incasa un venit din distribuirea energiei electrice, de 15-30% din valoarea curentului. Am pretins chirie pentru ca terenul era al nostru. Dupa ce au pierdut procesul, au ramas cele doua datorii. Ei sa ne dea chiria si noi partea pentru niste utilaje ramase in hala. Si am compensat datoriile, a lor fiind mai mare.

Din hala s-a vandut cam jumatate. Voi face 40 de miliarde? Nu, dom’le, eu vreau 60!"

Cat despre Victor Vaum... "Despre Maratex nu stiu prea multe, acum dosarul este la Casa de Pensii. La licitatie au venit mai multi investitori: Hoban, Pop, Fodo... Nu mai stiu acum cum s-au inteles, pana la urma a cumparat Hoban. Au trecut multi ani de atunci, iar cu transformatoarele e problema Maratex, eu nu stiu nimic. Oricum, iar veti scrie acolo ceva despre mine...

Cum vreti, dar sunt vaccinat deja. Pentru ca stiu de unde sunteti manevrati", a comentat Vaum.