Toti cei care, inca, par hotarati sa investeasca in Cluj sunt, practic, sabotati in continuare de o administratie locala ineficienta si o justitie tributara, in diverse feluri, epocii Funar. Chiar daca grupurile de oameni de afaceri clujeni au reusit, cel putin pentru moment si cel putin declarativ, sa-si imparta "teritoriile", racilele unei administratii locale "bolnave" le da, inca, de furca.

Desi dispun de resurse financiare care le-ar da dreptul sa investeasca in orice parte a lumii, acestia sunt inca dispusi, nu se stie pentru cat timp, sa-si investeasca agoniseala si energiile la Cluj. Horia Ciorcila, Dorel Goia, Arpad Paszkany sau Sorin Dan sunt "varfurile" unor investitii uriase, pe langa care Clujul pare sa treaca nepasator.

Investitiile in supermarket-uri sau mall-uri sunt, la aceasta ora, cele mai in voga afaceri la Cluj. Acest lucru poate fi demonstrat prin numarul mare de terenuri vanate de catre puternicii zilei din politica si afaceri.

Dupa modelul complexelor comerciale ridicate pe mai multe niveluri - vezi Sora Shopping Center, un pseudo-mall, de fapt niste biete galerii comerciale - a inceput sa fie exploatata, in acelasi fel, intreaga zona centrala a orasului.

Asa se face ca, in imediata vecinatate a magazinului Central de pe strada Gheorghe Doja, inscris si acesta intr-un amplu proiect de extindere, patronul societatii Porcelain Manufactures, Mircea Moga, amenajeaza un centru comercial pe trei nivele, "Galeriile Ferdinand", ce se vrea un mini-mall.

Terenurile situate in zonele limitrofe ale Clujului raman, totusi, tinta grupurilor de oameni de afaceri clujeni. In apropierea complexului cash&carry Metro, la iesirea de pe Calea Floresti, erau preconizate doua investitii de tip mall.

Primul dintre cei care doreau sa investeasca in zona, si unicul care mai pare interesat, este patronul CFR Ecomax, Arpad Paszkany, care a reusit sa atraga la Cluj o investitie Polus de peste 150 de milioane de euro. Viitorul Polus City Center va aduce Clujul la nivelul unor orase precum Bratislava sau Budapesta, unde exista investitii similare.

De notat ca Polus City Center va intrece, prin amploarea proiectului, atat investitiile Iulius Mall de la Timisoara si Iasi, cat si cele doua investitii ale grupurilor de afaceristi turci din Bucuresti, Plaza Romania si Bucuresti Mall Vitan.

Arpad Paszkany era urmat indeaproape, ca intentie, de patronul hotelului City Plaza si al viitorului Business City Center din Mihai Viteazu, Sorin Dan, care, la randul lui, avea in plan, la inceputul acestui an, construirea unui complex de tip mall pe terenul din zona strandului Sun.

Un alt grup de puternici oameni de afaceri clujeni, condus de Dorel Goia, este interesat de terenul pe care il administreaza Consiliul Judetean in perimetrul Parcului Est, in zona hotelului Univers T, loc considerat de catre specialistii urbanisti ca fiind extrem de viabil pentru o investitie de tip mall.

De aceeasi zona sunt interesati si iesenii de la Iulius Mall, dar si clujenii Sorin Dan si Arpad Paszkany. Nu la mare departare, in zona de nord a cartierului Marasti, terenul pe care se afla Expo-Transilvania si terenurile adiacente au intrat in vizorul investitorilor.

In pole-position se afla o propunere facuta de Camera de Comert si Industrie Cluj, care doreste demararea unui amplu complex arhitectural, care sa duca la cresterea zonei si sa includa un mall.

Pe de alta parte, concernul international Ikea a smuls, conform surselor noastre, o promisiune din partea oficialilor Primariei Cluj, privind asocierea in vederea ridicarii unui magazin al celebrului lant suedez.

Parcul Est, potul cel mare

Consiliul Judetean a scos la licitatie, intr-un final, mult ravnitul teren de 68.430 mp, aflat in perimetrul Parcului Est. Pentru valorificarea acestuia, CJ s-a oprit la varianta unei asocieri, explica seful servicului de proiectare din cadrul CJ, Alexandru Cretu. In urma disputelor dintre consilierii judeteni, s-a decis ca pretul pe metru patrat sa urce pana la 150 de euro.

Caietul de sarcini a fost scos la vanzare la un pret de 1.785 de lei, urmand ca, in data 30 noiembrie, sa fie deschise ofertele. Pe terenul scos acum la licitatie, din apropierea hotelului Univers T, i se promitea omului de afaceri iesean, Iulian Dascalu, la inceputul acestui an, ca CJ Cluj va intra in asociere cu Compania Iulius Grup pentru construirea unui Mall.

Surse confidentiale sustin, insa, ca ieseanul si cei care se afla in spatele sau (influentii oameni de afaceri Nicu Dimofte si Puiu Popoviciu, artizanii Baneasa Town din Bucuresti) nu mai reprezinta o solutie, deoarece exista la Cluj un important grup de oameni de afaceri care dispune, in urma unei "tranzactii spectaculoase", realizate in toamna acestui an, de un surplus financiar, care si-ar gasi numai bine locul intr-o astfel de investitie.

De altfel, la vremea respectiva, ZIUA de Cluj a fost singurul ziar din Romania care a anuntat sumele reale ale tranzactiei, astfel incat suntem in masura sa estimam ca respectivii oameni de afaceri pot prelua cu lejeritate oferta de asociere a CJ.

Mai mult, ei vor trebui sa plateasca redeventa de peste 10 milioane de euro pentru concesionarea terenului, conform hotararii emise de CJ, in maxim 25 de ani, careia i se adauga o cota parte din beneficii, stabilita abia dupa ce se va finaliza investitia.

Inevitabila concurenta

Piata clujeana nu poate absorbi atatea mall-uri, atrageau atentia mai multi consilieri locali PSD, in momentul in care s-a pus problema realizarii unui al doilea astfel de complex in zona Floresti-Manastur, dupa mega-complexul Polus City Center.

Pe de alta parte, primarul Emil Boc a sustinut ca nu-i poate opri pe investitori sa ridice astfel de complexe comerciale, mai ales ca cetateanului clujean concurenta mall-urilor nu poate sa-i faca decat un bine, oferindu-i posibilitatea sa aleaga marfa de calitate si preturi care sa-i convina.

Acelasi Emil Boc, insa, nu a facut pana acum nimic pentru a sustine nici una dintre initiativele investitorilor clujeni in domeniul mall-urilor, situatie care nu are cum sa le convina acestora.

De altfel, si Sorin Dan a inteles ca zona Floresti nu poate absorbi doua mall-uri si doua complexe comerciale mari, Metro si Cora, astfel incat a decis, inteligent, sa isi indrepte atentia spre o alta zona a orasului, Univers T sau chiar terenul din vecinatatea Parcului Central, urmand ca pe terenul pe care il detine langa viitorul complex Cora sa ridice un ansamblu rezidential cu "vile de cinci stele".

Cu toate ca plateste rabdator chirie de circa doi ani, Sorin Dan nu poate sa construiasca, din cauza unei "inadvertente" strecurate voit de fosta Primarie in documente, in timpul administratiei Funar.

Mai exact, terenul nu a fost intabulat, in Cartea Funciara neexistand nici o dovada care sa arate ca RADP, cel care a pus la dispozitie - printr-un contract de asociere - terenul, ar fi fost proprietar de drept. Astfel, desi RADP a semnat acest contract extrem de avantajos pentru regie, in urma caruia deja castiga sute de mii de euro pe an, se impiedica in hatisul unor acte emise in epoca Funar.

Arpad Paszkany si al sau Polus City Center intampina, de asemenea, dificultati, din partea celor de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), improprietarita de catre comunisti si, ulterior, de catre Gheorghe Funar, cu o serie de terenuri extrem de valoroase astazi.

USAMV tine cu dintii de "parcele", sicanand investitorii atat in Justitie, cat si printr-un lobby sustinut in lumea politica cu orientare nationalista. Asa se face ca, intre timp, investitiile stagneaza, mai ales datorita situatiei lasate in urma, in Primarie, de administratia Funar, si de jocul dublu pe care il face conducerea USAMV.

Datorita situatiei absurde create, rabdarea lui Arpad Paszkany si a investitorilor de la Polus este greu incercata, Clujul intarziind sa accepte cea mai mare investitie programata pentru acesti ani, iar Sorin Dan, reorientat intre timp si spre alte afaceri, pare decis sa isi canalizeze investitiile si in alte orase din Ardeal, fiind prea putin "iubit" de actuala administratie.

Ar mai urma, poate, doar ca oamenii de afaceri grupati in jurul lui Dorel Goia si Horia Ciorcila sa renunte, la randul lor, sa se mai lupte cu "sistemul ticalosit" lasat mostenire de Funar si de fosta administratie judeteana PSD, pentru a asista la o noua izolare investitionala a Clujului.

De altfel, actuala administratie locala pare mult mai atenta la investitorii din afara mediului de afaceri de pe Somes, "floristi" si zugravi italieni, ciubucari turci, pseudo-investitori arabi sau bisnitari de Dambovita, aciuati prin Ardeal.