Pe de alta parte, Nicoara isi admite "limitele" politice, sustinand ca a atins maximum in acest domeniu. In acelasi timp, liderul PNL Cluj a sustinut ca i s-ar fi propus postul de ministru al Sanatatii, dar si presedintia AVAS.

Reporter: Care sunt proiectele comune pe care le aveti, in calitate de lider PNL Cluj, dar si de Presedinte al CJ cu Emil Boc, primarul Clujului, dar si liderul democratilor?

Marius Nicoara: Ne sprijinim reciproc in rezolvarea problemei Filarmonicii si a televiziunii zonale, in legatura cu centrul de incubator de afaceri din cadrul parcului industrial, stadionul.

Rep Exista competitie in cadrul Aliantei intre liberalii si democratii clujeni?

M.N. Exista competitie chiar si intre liberali, pentru ca facem politica si este firesc ca la nivel politic sa existe competitie asa cum exista competitie profesionala. Este o competitie profesionala.

Rep Dumneavoastra din ce aripa liberala faceti parte, cea apropiata spre Calin Popescu Tariceanu sau cea "patronata" de Theodor Stolojan, cea din urma mai apropiata de presedintele Basescu?

M.N. Eu as spune ca nu se pot defini ca ar exista aripi si grupari in cadrul PNL, sunt doar diverse credinte care se refera la binele partidului.

Rep. Credeti ca in spatele premierului s-ar afla Dinu Patriciu care conduce Guvernul din "umbra"?

M.N. N-are nici o legatura. Umbra lui Dinu Patriciu in spatele lui Tariceanu o am si eu o are si Bogdan Olteaunu, astea nu se amesteca. Sunt relatii intre colegi de partid, membri de partid, fondatori ai partidului.

Rep. Credeti ca alianta D.A. PNL-PD va supravietui pana la urmatoarele alegeri?

M.N. Eu zic ca da, pentru ca daca nu supravietuieste ambele partide vor avea de pierdut, cei care nu gandesc pozitiv in ce priveste aceasta chestiune sau, nu numai pozitiv, ci si strategic, nu pot sa nu tina cont de faptul ca Alianta va supravietui.

Rep. Care ar fi "marile investitii" pe care le-ati atras la Cluj de la preluarea mandatului de presedinte al CJ Cluj?

M.N. Nu este rolul primordial al Consiliului Judetean sa atraga investitii. Rolul acestuia este de a se ocupa de scoli, de gradinite, de spitale, de drumuri, de apa, dar este rolul Consilullui de a primi investitorii, de a le asigura logistica necesara in cazul in care acestia se hotarasc sa fie interesati.

Intotdeauna investitorii mari vin la autoritati pentru a se asigura de sprijinul autoritatilor, eventual de a primi anumite facilitati, de exemplu cu Emerson a fost o chestiune care se refera la un teren, propietate a consiliului Judetean, dar acestea sunt 1% din propietatile judetului poate nici 1% propietatile consiliului judetean, 0.01%.

Rolul nostru se margineste cand ne terminam propietatile sa ajutam altfel investitorii, prin micsorarea birocratiei prin punerea in legatura cu autoritatile sau cu companiile care se ocupa de facilitati, de utilitati, de infrastructura, apa, gaz, canal, curent electric. Pe toti investitorii ii ajutam cu astfel de relatii.

Nu neaparat e rolul nostru sa umblam dupa investitori. Nu avem nici timp, nici atributia de a umbla dupa investitori. Este o sarcina pe care noi o asumam pentru ca dorim binele comunitatii sa cream locuri de munca. Atragerea investitorilor se face prin relatiile bilaterale pe care le realizam cu judete sau orase din stainatate, unde facem schimburi economice, culturale.

Investitorilor care vin, noi le oferim harti cu propietati private cu facilitati. De exemplu, investitorilor din Italia care au venit pentru drumurile din munte, deoarece vrem sa facem statiuni de schi, rolul nostru a fost de a-i primi, de a-i plimba, a-i caza, de a le oferi relatia cu primariile respective.

Cand vine momentul sa se faca tranzactia, de exemplu in Rasca, noi nu mai avem nici un fel de atributii, primaria si consiliul din acea zona se ocupa mai departe. De chestiunile indirecte ne ocupam noi.

Rep. Care sunt aspectele pe care vi le reprosati in exercitarea mandatului de presedinte al CJ?

M.N. Nu pot sa spun ca imi reprosez nimic decat ca exista viteza mica in tot cea ce fac, dar nu se datoraza neaparat mie ci se datoreaza legislatiei stufoase, a normelor pe care tebuie sa le respectam.

Rep. Cum comentati suspiciunile conform carora faceti parte din anumite grupuri de interese?

M.N. Sunt pure speculatii, eu zic ca la Cluj nu exista grupuri de interese, se creaza grupuri, asocieri, cand apar chestiuni punctuale.

Constructia unui obiectiv important, care presupune eforturi financiare mari, atunci se creeaza tot felul de asocieri, dar altfel fiecare om de afaceri important din Cluj are propria lui afacere pe care sio conduce, iar daca apare o chestiune de interes mai mare, careia nu-i poate face fata singur, atunci se asociaza cu alti oameni de afaceri.

Rep Care sunt ambitiile dumneavoastra politice? Sunt mai mari decat cele financiare?

M.N. Eu spun ca atat financiar cat si politic eu am atins maximum, mai mult nu-mi doresc in politica pentru ca nu doresc sa ma duc la Bucuresti sub nici o forma, am spus ca doresc sa conduc judetul Cluj ca si lider de partid, respectiv pe linia politica a PNL. In plus, fac parte din primii 11 alesi in conducerea centrala a partidului.

La nivelul judetului sunt si presedintele Consiliului Judetean, mai mult de atat nu se poate. Pot sa devin ministru, mi s-a oferit sa ajung ministru, nu am marsat pe o astfel de chestiune si nici nu voi marsa.

Rep. Ce post de ministru vi s-a propus?

M.N. Sanatatea sau AVAS, dar, subliniez faptul ca nu am marsat pe o astfel de chestiune si nici nu voi marsa.

Rep. Ati mai avut intalniri cu persoane interesate sa investeasca pe terenul actualului stadion "Ion Moina"?

M.N. Am fost contactat telefonic de un grup american care are reprezentanta in Europa si am cerut sa mi se trimita un specialist cu care sa discut astfel de probleme.

E un grup mare american, din pacate eram intr-o sedinta in Palatul Parlamentului si legatura telefonica era proasta, nu am inteles exact cum se numesc, dar urmeaza in cursul urmatoarelor zece zile sa vina un reprezentant de-al lor din Europa.

Din ce am auzit au facut in jur de 400 de terenuri de fotbal in Statele Unite, se pare ca este un grup mare si foarte serios care a citit, culmea, pe internet despre intentia noastra de a face un stadion aici. Am fost contactati si de investitori din Anglia, din Germania, exista un mare interes si sunt convins ca vom gasi o formula buna pentru viitorul stadion.

Rep. Credeti ca pierderea investitiei Montupet este cea mai mare bila neagra din CV-ul dvs., sau ne scapa ceva?

M.N. As dori sa atrag atentia ca investitia Montupet nu s-a pirdut din cauza mea, am fost cel care a promovat aceasta investitie. Eu am fost cel care a cerut Consiliului Judetean sa voteze aceasta investitie, liberalii toti au votat pentru, la fel si UDMR. PRM, PSD si o parte din PD nu a votat pentru.

Nu au votat pentru ca s-au legat de o chestiune legata de pret. Pretul imediat, care era discutat, se ridica intre 600 de mii dar suma nu era semnificativa vizavi de 100 de milioane de euro, care ar fi intrat la buget, din care numai TVA-ul ar fi fost in jur de 19 milioane de euro.

Este eroarea pe care au facut-o consilierii care nu au inteles ca nu banii pe care ii primesti pe teren ci TVA-ul, locurile de munca care vor fi create sunt importante.

Rep Credeti ca au invatat din aceasta experienta?

M.N. Cred ca da.

Rep. Cum va merg afacerile de cind detineti o pozitie importanta in ecuatia decizionala a judetului?

M.N. Unele imi merg foarte bine altele merg mai slab, pentru ca nu sint acolo.