Liviu Pop revendica unul dintre cele mai mari spatii din Targu Mures, inclusiv Hotelul Continental l Consilier local si presedinte al Federalcoop, Pop ar putea detine 30% din actiunile lantului hotelier l In cazul in care primaria ar da castig de cauza revendicarii, cerere depusa de 15 ani, consilierul ar deveni un latifundiar cu o avere de miliarde de lei

Prin functia detinuta la Federalcoop, Pop are tangenta cu alte aproximativ 1.500 de spatii, unele nefiind inca intabulate, fiind acuzat de unele voci cum ca ar jongla cu averea societatii in interes personal l Inaintea alegerilor din 2004, Liviu Pop a fost propulsat pe un loc eligibil pe listele electorale, mai mult pentru posturile pe care detine.

Propulsat de filiala liberala pe care a infiintat-o la Targu Mures, Liviu Pop, Puiu dupa porecla, a prins, relativ usor, la alegerile din vara anului trecut un mandat de consilier local. Desi el ar fi preferat un post de consilier la judet, se pare ca nu a fost suficient de influent pentru a-si convinge colegii de partid.

Totusi, cointeresat, Liviu Pop s-a implicat in campania electorala si a militat pentru excluderea din partid a grupului pro Florea.

In plus, prin functia pe care o detinea la ora respectiva, adica vicepresedinte la Federalcoop, liberalul Pop se situa la carma unei societati care detine aproximativ 1.500 de spatii, depozite, restaurante, baruri, magazine si un numar de peste 3.000 de votanti, pardon angajati.

Asa ca eligibilul loc trei a venit si ca o urmare fireasca a implicarii politice a acestuia. De fapt, de la alegeri, cariera politicianului a prins un traseu ascendent.

Un mamut cu potential

Anul acesta, Liviu Pop a fost ales presedintele Federalcoop, cu doar doua zile inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 1 privind organizarea si functionarea cooperatiei, rezultand deci Cooperativa de Consum gr.

Federalcoop Mures, ce se traduce printr-o serie de intabulari, inmatriculari si aducerea la standarde a unitatilor cuprinse sub tutela acestei societati mamut. Ca sa va faceti o idee despre ceea ce inseamna presedintia la o astfel de societate va dezvaluim faptul ca retributia anuala a lui Pop se ridica la 500.000.000 de lei.

Paralel, Puiu Pop este presedintele OJCC, ales pe urmatorii patru ani si membru in comisia nationala a Centrocoop, precum si in comitetul director al societatii. Cu alte cuvinte, un om influent.

Revenind insa la ideea initiala, nici nu e de mirare faptul ca presedintia unei astfel de societati mamut, cu un patrimoniu imens de mii de spatii comerciale prin tot judetul, a adus si controverse in ceea priveste unele afaceri ale lui Liviu Pop in interes personal.

El este acuzat ca ar vrea sa puna mana pe patrimoniul Federalcoop cu ajutorul unor oameni de afaceri din sfera tranzactiilor imobiliare. Acest aspect a fost infirmat de proaspatul consilier PNL si admite ca intentia noului comitet director al Federalcoop este intabularea tuturor spatiilor pe Federalcoop pentru intrarea in legalitate si nicidecum pentru interese personale.

Consilier de voie

In calitate de consilier municipal, activitatea lui Liviu Pop este una mediocra si nu s-a remarcat, cel putin pana acum, prin pozitii ferme in fata hotararii unor colegi. Sau, se poate spune ca acesta prefera sa taca si sa voteze, o atitudine care totusi nu se potriveste unui consilier.

Doar chestiunile privind proprietatea par sa atinga nervul sensibil al lui Puiu Pop. Astfel ca, dupa o perioada de calm, acesta s-a remarcat printr-o pozitie ferma atunci cand, in cadrul sedintei de consiliu, s-a dezbatut problema concesionarii terenului de 3.120 mp catre firma Winmarkt. Nu fara interes, insa.

Putem afirma ca, din pacate, consilierul se face auzit doar atunci cand se simte lezat la buzunar sau la interese.

Consilierul Pop este si el interesat de spatiul aflat in vecinatatea celor peste 3000 de mp. Asta deoarece are depusa, inca din 2001, o cerere de retrocedare a unui spatiu imens de 953 mp, la care se adauga alti 845 mp de teren aflat taman in buricul targului, pe Calaratilor 14.

Mai exact, tatal consilierului a cumparat in 1948, in zona in care se afla hotelul Continental, 11 apartamente, trei pravalii insumand 953 mp si o suprafata de teren de 845 mp, urmand ca in '77 familia Pop sa fie evacuata cu forta, primind totusi 48 de mii de lei.

Cei 845 mp de teren echivaleaza cu spatiul ocupat de parcarea hotelului Continental, mai exact 510 mp, iar 310 mp fiind suprafata pe care s-a contruit o parte a hotelului. Cererea de retrocedare, depusa inca din '91 de familia Pop, desi intemeiata, a fost respinsa de Primaria Targu Mures, pe motiv ca nu exista o baza legala in acest sens.

Amintim doar procesul intentat de consilier impotriva primariei si se explica astfel aversiunea lui Pop fata de primarul Florea. Nu de alta, dar Florea a fost primul edil care a concesionat spatiul din fata hotelului, pretul fiind unul derizoriu, de 22.000 de lei/mp/an. Ori pentru perdantul consilier acest spatiu reprezinta o mina de aur.

Hotelierul Pop?

Sa facem, deci, calculele. In cazul in care primaria ar admite cererea de retrocedare a consilierului, Liviu Pop ar avea la dispozitie cel putin trei variante, toate la fel de banoase.

Avand in vedere pretul actual al pietei, cu care se vinde metrul patrat de teren intr-o zona ultracentrala si in cazul in care consilierul ar decide vanzarea acestui spatiu (aceasta cifrandu-se la 200-300 euro/mp) in contul lui Liviu Pop ar intra nici mai mult, nici mai putin decat 9,126 miliarde de lei.

Concesionarea spatiului, tot catre hotelul Continental ar reprezenta tot o halca buna, iar conducerea lantului hotelier ar trebui sa scoata mult mai multi bani din buzunar, intrucat, asa cum admite Pop, ar cere cu siguranta o suma mai mare decat cea pe care o percepe primaria.

Si o a treia varianta, care ar fi lovitura de gratie, reprezinta un simplu troc, dar care ar aduce anual miliarde de lei in contul consilierului latifundiar. Intreg spatiul pe care-l detinea familia Pop, adica apartamentele, spatiul si pravaliile echivaleaza cu 30 % din actiunile lantului Continental, adica aproximativ 25 miliarde de lei.

Mai adaugam si faptul ca, numai din profit, lantul hotelier varsa anual la bugetul de stat doua mii de miliarde de lei. Dupa cum afirma si Pop, aceasta varianta i-ar surade cel mai mult, doar ca exista un singur impediment. Actionariatul hotelului Continental este un cerc retrans si nu se accepta noi persoane.

In cazul in care s-ar face o exceptie, iar Pop nu face un secret din faptul ca are relatii cordiale la conducerea hotelului, acesta ar detine actiuni la una din cele mai profitabile afaceri, iar averea consilierului s-ar mari considerabil.

Cu un simt dezvoltat pentru afaceri rentabile, Liviu Pop se face tot mai simtit in afacerile orasului.

Aflat la carma unei societati ce jongleaza cu mii de spatii comerciale al caror pret de inchiriere oscileaza intre 0,5-15 euro, Liviu Pop detine posibilitati multiple de a accede in cercul celor mai influenti si mai bogati oameni din judet si nu numai.

Doar ca, accederea la putere aduce tot mai multe controverse privind afacerile si interesele consilierului latifundiar. Vom reveni.

Pop Liviu Marius

Porecla: Puiu

Date personale:

S-a nascut la Cergau Mare, judetul Alba

Data nasterii, 7 septembrie 1944

Ocupatia parintilor: tatal notar

mama casnica

Starea civila: casatorit cu Georgeta Pop

o fiica, Daniela Pop, jurista

Studii:

-Facultatea de Stiinte Economice si Administrative, profil Drept Administrativ in cadrul Universitatii Petru Maior

-Specializarea de baza: tehnician constructor principal

Loc de munca:

- din 2 martie 2005 este presedintele Federalcoop

-2001-2005 vicepresedinte al federalcoop Mures

-1990-2000 director de export la Federalcoop Mures

-1963-1989 sef serviciu aprovizionare-desfacere

-1960-1963 diriginte de santier

"Am repus pe rol procesul privind retrocedarea terenurilor ce au apartinut mie si familiei mele si voi cere sa se pedepseasca vinovatii, adica primarul si secretara primariei, Maria Ciobanu. Sunt de acord sa mi se dea teren si in alta parte, in echivalent.

Daca mi se retrocedeaza spatiul din fata Continentalului cred ca as concesiona sau as vinde terenul. Nici actiunile la hotelul Continental nu mi-ar displace, este o varianta la care m-am gandit mult", Liviu Pop