Situatia in Consiliul Local este pe muchie de cutit, iar cele doua tabere (PSD si Alianta D.A.) cauta cu orice pret sa-si asigure majoritatea simpla. In acest moment, primarul PSD Gheorghe Nichita se poate baza pe 14 voturi, in timp ce Alianta pe 13.

Aritmetica din Consiliu este simpla: PSD numara 12 consilieri, dar ii are de partea sa si pe cei doi doi reprezentanti fosti PRM, Antimir Dasu si Aneta Manolache. In acest caz, tabara Nichita isi poate impune punctul de vedere in Consiliu, dar numai in situatia in care toti cei 14 consilieri sint prezenti in sala.

De partea cealalta, Alianta PNL-PD detine 11 mandate, insa liberalii si democratii ii au ca aliati pe conservatori. De altfel, la ultima sedinta de Consiliu, Ionel Oancea si Sorina Giosanu, ambii membri PC, au mers alaturi de Alianta. Practic, dupa mai bine de un an in care au pactizat cu PSD-ul, conservatorii ieseni au decis sa treaca in tabara „portocalie".

Situatia prezentata mai sus este valabila doar pe hirtie, pentru ca simpla absenta a unui consilier pro-Nichita poate inclina balanta in favoarea Aliantei.

Surse din mediul politic iesean afirma insa ca in aceste zile se duc lupte grele pentru controlul Consiliului Local. S-a vehiculat chiar ca „pretul" pentru atragerea unui consilier ajunge la un miliard de lei.

Chiar daca alegerile sint departe, fiecare dintre tabere incearca sa-si asigure spatele. Daca pierde sprijinul Consiliului, Gheorghe Nichita va fi legat de miini si de picioare. In acest caz, Alianta va stabili regulile jocului, Nichita devenind simplu spectator la hotaririle luate de un consiliu ostil.

Miza in acest razboi este uriasa, Consiliul Local semanind cu un poligon politic, in care fiecare tabara pune la bataie arme tot mai sofisticate.

Cine va trada? Va reusi sa Alianta sa atraga unul sau doi consilieri PSD si PRM? Care este pretul compromisului? Sint intrebari la care nu exista un raspuns cert sau cel putin presa nu il cunoaste cu exactitate.

Ieri, „Jurnalul de Est" a incercat sa testeze fidelitatea consilierilor PSD si a celor din partidul lui Anghel Stanciu fata de formatiunile din care acestia fac parte. Astfel, opt consilieri au fost contactati telefonic de reporterii nostri, care s-au prezentat drept angajati ai cabinetului deputatului Relu Fenechiu, lider PNL Iasi.

Cei opt au fost invitati in week-end la o discutie intre patru ochi cu liberalul Fenechiu, spunindu-li-se ca subiectul discutiei este situatia din Consiliul Local. Mai mult, unora dintre ei li s-a spus ca s-ar dori ca discutia sa ramina strict confidentiala.

Sapte dintre acestia au acceptat intilnirea cu seful liberalilor ieseni. Este vorba despre Adrian Nedelcu, Vasile Munteanu (chiar seful grupului PSD din Consiliu!), Alexandrina Jeflea, Petra Carp, Sorin Iacoban si Petru Ciubotariu. Aneta Manolache (membra ex-PRM) s-a aratat, la rindu-i, dispusa la o discutie cu Fenechiu.

Singurul care a dat un raspuns evaziv, iesind elegant din capcana, a fost Antimir Dasu.

Ceilalti sase consilieri PSD n-au putut fi contactati, ei avind ieri dupa-amiaza telefoanele inchise.

Redam, in continuare, convorbirile telefonice ale reporterilor nostri purtate cu cei opt consilieri. Precizam ca toate discutiile au fost inregistrate.

Adrian Nedelcu (PSD)

Reporter: Buna ziua, domnul Nedelcu Adrian?

Nedelcu: Da, eu sint.

Reporter: De la cabinetul domnului deputat Fenechiu. Va deranjez cu o mare rugaminte. Domnul Fenechiu ar vrea sa se intilneasca cu dumneavoastra in acest week-end. Va puteti intilni cu dumnealui?

Nedelcu: Da.

Reporter: Imi puteti spune o ora la care sinteti liber?

Nedelcu (nerabdator): Week-end-ul de cind incepe, de joi, de vineri, de cind?

Reporter: Simbata sau duminica.

Nedelcu (amabil): Da, pe la ora 10.

Reporter: Am notat. Am sa revin cu un telefon sa va confirm intilnirea cu domnul Fenechiu.

Nedelcu: Unde?

Reporter: Cred ca la dumnealui la cabinet, aici, in Iasi. Oricum, revin cu un telefon. Este vorba despre situatia din Consiliul Local.

Nedelcu: Da, sigur!

Aneta Manolache (fosta PRM)

Reporter: Buna ziua, doamna Aneta Manolache?

Manolache: Da.

Reporter: Ma scuzati ca va deranjez. De la cabinetul domnului deputat Fenechiu sint. Domnul Fenechiu este liber in acest week-end si ar vrea sa se intilneasca cu dumneavoastra. Puteti sa raspundeti acestei invitatii, pe duminica?

Manolache: Va dau un raspuns miine. Astazi e joi, sa-mi vad programul pe simbata si duminica. Am un serviciu foarte dificil. Lucrez intr-un centru de chirurgie cardio-vasculara. Daca simbata si duminica nu este urgenta, va dau un raspuns miine.

Reporter: Dar in principiu nu ar fi nici o problema?

Manolache: Nu, in principiu, politic, nu ma impiedica nimic, doar profesional ma impiedica (o problema, n.r.).

Reporter: Atunci eu am sa revin cu un telefon ca sa stabilim o intilnire in functie de posibilitatile dumneavoastra.

Manolache (grabita): Da, da.

Jeflea Alexandrina (PSD)

Reporter: Buna ziua. Doamna Alexandrina Jeflea?

Jeflea: Da.

Reporter: De la cabinetul domnului deputat Fenechiu... Am o rugaminte, domnul Fenechiu ar vrea sa se intilneasca in acest week-end cu dumneavoastra.

Jeflea: Alo, alo!

Reporter: Ma auziti?

Jeflea: Nu va aud!

Reporter: Nu stiu ce se intimpla, ma auziti?

Jeflea: Da, va aud.

Reporter: De la cabinetul...

Jeflea: Am inteles.

Reporter: Domnul Fenechiu ar vrea sa vorbeasca cu dumneavoastra in acest week-end. Probabil pe duminica. Sinteti de acord sa va intilniti cu dumnealui? E vorba de situatia din Consiliul Local...

Jeflea: ... (ezita)

Reporter: Alo?

Jeflea: Da, sigur ca da, sint de acord, cum sa nu... Orice discutie in privinta asta este binevenita.

Reporter: Duminica pe la ce ora ati putea sa va intilniti cu dumnealui?

Jeflea (nehotarita): Stiu eu, nu stiu...pe la ce ora? Pe la 10, pe la 11...

Reporter: Cred ca pe la 11 e mai bine.

Jeflea (hotarita): Da!

Reporter: Am sa revin simbata ca sa confirmam aceasta intilnire si sa stabilim o serie de detalii.

Jeflea: Da, da.

Antimir Dasu (ex-PRM)

Reporter: Buna ziua, domnul Dasu Antimir?

Dasu: Da.

Reporter: De la cabinetul domnului deputat Fenechiu va deranjez. O rugaminte din partea acestuia: ar vrea sa stabileasca o intilnire cu dumneavoastra pe duminica. El este in Iasi.

Dasu: Doamna, nu stiu ce sa va spun. Sint foarte ocupat.

Reporter: Sinteti ocupat...

Dasu: Da. Dar s-ar putea intimpla duminica sa ne auzim, sa ne vedem... eu stiu?

Reporter: Dar...

Dasu: Dar nu pot sa va raspund acum si nici miine. Am o treaba. Lucrez la o unitate.

Reporter: Dar nu se poate in week-end sa va faceti un loc in program? Dumnealui ar vrea sa va vorbeasca in legatura cu situatia asta din Consiliu Local.

Dasu: Ne mai auzim pina simbata.

Reporter: Va sun simbata?

Dasu: Da, da.

Petru Ciubotariu (PSD)

Reporter: De la cabinetul domnului Fenechiu va deranjez. O rugaminte din partea acestuia: el este Iasi si ar vrea in acest week-end sa stabileasca o intilnire cu dumneavoastra. Va puteti face putin timp?

Ciubotariu: Cind?

Reporter: Duminica, in cursul zilei.

Ciubotariu: Da, se poate.

Reporter: Pe la ce ora?

Ciubotariu: Pe la ora unu.

Reporter: Eu am notat. Am sa revin. Cred ca va dati seama despre ce este vorba... situatia din Consiliul Local.

Ciubotariu nu mai spune nimic.

Reporter: Alo, alo? Ma mai auziti? (ori s-a intrerupt convorbirea, ori Petrica Ciubotariu tace milc. Reporterul inchide telefonul si formeaza din nou numarul)

Reporter: Domnul Ciubotariu?

Ciubotariu: Da.

Reporter: Cred ca s-a intrerupt legatura mai inainte. Nu stiu ce s-a intimplat. Ramine pe duminica la ora unu?

Ciubotariu: Da. Ramine sa mai discutam, ca sa-mi spuneti unde si cum.

Reporter: Da, revin cu un telefon, sa vad exact ce spune si domnul Fenechiu. Cred ca v-ati dat seama. Este vorba despre situatia din Consiliu Local si...

Ciubotariu (conspirativ): Imi inchipui ca da.

Reporter: V-ati inchipuit... atunci va sun eu simbata..

Ciubotariu: Da, da.

Petra Carp (PSD)

Reporter: De la cabinetul domnului Fenechiu va deranjez. O rugaminte din partea acestuia: el este in Iasi in acest week-end si ar vrea sa stabileasca o intilnire cu dumneavoastra duminica. Se poate?

Carp: Duminica sint in oras, dar am rugamintea sa-mi mai dati un telefon.

Reporter: Cind sa va mai sun? Simbata?

Carp: Simbata.

Reporter: Voiam sa va spun despre ce este vorba. Situatia din Consiliu Local... Simbata daca sun...

Carp: Sigur, ma sunati simbata, ca sint in localitate si stabilim atunci.

Sorin Iacoban (PSD)

Reporter: De la cabinetul domnului Fenechiu va deranjez. O rugaminte din partea acestuia: el este in Iasi in acest week-end si ar vrea sa stabileasca o intilnire cu dumneavoastra duminica. Vrea sa discute despre situatia din Consiliul Local. Sinteti liber, puteti sa va intilniti cu dumnealui?

Iacoban (mirat): Cu mine vrea sa se intilneasca?

Reporter: Da, da. Duminica.

Iacoban: Duminica acum. Da, cred ca sint in Iasi.

Reporter: Pe la ce ora v-ar conveni dumneavoastra?

Iacoban: Lasati-ma sa ma gindesc, sa-mi vad programul pe duminica si daca ma sunati miine va pot spune.

Reporter: Va sun miine. As vrea sa fie confidential, intre dumneavoastra si domnul Fenechiu...

Iacoban: Da, da.

Reporter: Deci va sun miine...

Iacoban: Nici o problema.

Vasile Munteanu (PSD)

Reporter: De la cabinetul domnului Fenechiu va deranjez. O rugaminte din partea acestuia: el este in Iasi in acest week-end si ar vrea sa stabileasca o intilnire cu dumneavoastra. Vrea sa vorbeasca despre situatia din Consiliul Local.

Munteanu (foarte cooperant): Eu sint in Iasi, cu conditia ca simbata, de la 9 pina la ora unu am ore. Dar el vine simbata... Si miine sint in Iasi, eu nu plec nicaieri. Sa ma sune miine, sa stabilim o ora sa ne intilnim. Daca nu, simbata, ne putem vedea in jurul orei 12,30 – 13.

Reporter: Asa. Eu am sa-i transmit domnului Fenechiu. Am o rugaminte: sa fie confidential, sa ramina intre dumneavoastra si el...

Munteanu: Eu cred ca Relu ma cunoaste foarte bine pe mine...

Reporter (conspirativ): Am sa-i transmit.

Munteanu: Duminica, de regula, toata lumea e cu familia. Mie mi-ar conveni cel mai mult simbata, ca ies de la ore si sa vorbesc cu dumnealui.

Reporter: Da, asa ii transmit. O sa va sune dumnealui.

Munteanu: Sa ma sune dinsul.