Liderul de sindicat de la "Terom" Iasi vrea masina si mobil platite de patron! In plus, acesta solicita spatii pentru birouri, mobilier, calculator, imprimanta, copiator, telefon-fax, dar si o sala de reuniune a sindicalistilor.

Una dintre societatile comerciale iesene care se confrunta cu mari probleme economice (si sociale) a primit oficial instiintarea unei firme din strainatate privind intentia acesteia de a achizitiona o parte din activele firmei.

Concret, "Bi.Va.Fil" Italia a anuntat conducerea societatii ca doreste sa achizitioneze sectia de Fibre, mai exact a pachetului de actiuni corespunzator, detinut in prezent de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS).

Nici bine nu s-au pus lucrurile in miscare ca reprezentantii "Bi.Va.Fil" au primit un proiect de "Protocol-Acord Social", semnat de reprezentantul Sindicatului Independent "Terom", domnul Vasile Cernescu, si cel al Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie Petrochimie (FSLCP), domnul Achille Costin Dutu.

Protocolul solicitat are patru puncte: "Raporturile de munca", "Parteneriatul intre patronat si sindicate", "Formarea profesionala" si "Dispozitii Finale".

La primul capitol, sindicalistii solicita reprezentantilor "Bi.Va.Fil" ca, in cazul in care vor cumpara sectia de Fibre, sa respecte Contractul Colectiv de Munca si celelalte acorduri si intelegeri existente intre sindicat si administratorul actual al societatii, nivelul de salarizare negociat pentru 2005 si plata la timp a drepturilor salariale.

Se solicita de asemenea si acordarea de tichete de masa in situatia indeplinirii conditiilor prevazute in legislatie.

La ultimul capitol, cel cu privire la formarea profesionala se cere, pe scurt, neingradirea dreptului salariatilor la formare profesionala pe baza unor planuri intocmite anual.

Conform acestui document, "Bi.Va.Fil" este obligata sa suporte cheltuielile necesare formarii si perfectionarii in domeniul sindical pentru un numar de salariati ce urmeaza a fi stabilit ulterior.

Telefon mobil si masina de serviciu pentru liderii de sindicat

Cel mai interesat capitol din acest "Protocol-Acord Social" este "Parteneriatul intre patronat si sindicate". La punctul doi se spune: "Cumparatorul va respecta facilitatile existente pentru sindicat si membrii acestuia, acordate conform prevederilor legale si prevederilor contractuale, garantind punerea la dispozitia sindicatului a mijloacelor necesare desfasurarii activitatii acestuia".

Respectivele mijloace sint enumerate la subpunctele urmatoare:

a) "Spatii pentru birouri, dotate cu mobilier corespunzator si mijloacele de birotica necesare - calculator, imprimanta, copiator, telefon-fax, telefon mobil etc.";

b) "Un mijloc de transport (autoturism), iar cumparatorul va pune la dispozitia sindicatului carburantul, piesele de schimb, accesoriile, etc.", necesare intretinerii acestuia.

Sindicalistii de la "Terom" isi doresc si o "sala de reuniune si pregatire dotata cu mobilierul adecvat si utilata cu aparatura necesara", precum si accesul gratuit la baza de agrement a societatii in cazul actiunilor cultural-sportive organizate de sindicat.

Reprezentantii "Bi.Va.Fil" Italia au ramas surprinsi de doleantele exprimate in acest "Protocol-Acord Social", explicind ca solicitarile de ordin material ale sindicalistilor nu sint justificate.

Daca in privinta contractului colectiv de munca, investitorii italieni s-au aratat dispusi sa accepte solicitarile sindicale sub rezerva unor negocieri ulterioare, in functie de productivitatea sectiei, in ceea ce priveste plata telefoanelor mobile, a autoturismului, a combustibilului si a pieselor de schimb, sansele obtinerii unui compromis sint minime.

Potrivit opiniei reprezentantilor "Bi.Va.Fil" Italia, sindicatele au o cotizatie din care isi pot sustine activitatile pe care le desfasoara.