Lista de revendicari a sindicalistilor mai cuprinde si aspecte legate de posibilitatea de avansare a functionarilor publici prin crearea unui sistem de tip cariera asemanator celor existente in tarile europene. Daca negocierile vor esua si revendicarile functionarilor publici nu vor fi luate in seama, acestia sunt hotarati sa declanseze greva generala pe termen nelimitat.

„Vom trece la greva generala"

„Daca Guvernul nu va raspunde la revendicarile noastre, vom trece la greva generala. Solicitam atat cresteri salariale si sporuri de confidentialitate, cat si protectia functionarilor publici. Totodata, dorim ca avansarea in grad a functionarilor publici sa se faca pe post, nu pe post vacant, cum prevede legea in vigoare.

Ideea este de a se elabora o lege a functionarului public care sa se si aplice. Suntem nemultumiti de faptul ca de aproape sase ani de zile salariile functionarilor publici nu s-au mai majorat. La ora actuala, un functionar public asistent are un salariu de incadrare brut de 6,2 milioane lei vechi, ceea ce este foarte putin.

De asemenea, promovarea unui tanar in grade superioare se face greoi, ceea ce ii nemultumeste pe tinerii functionari publici", a declarat Gabriela Ciorba, lider de sindicat la Sindicatul „Finantei". Ieri, cei 540 de angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice a judetului Hunedoara au intrerupt lucrul pentru intre orele 8 - 10.

La fel au procedat si angajatii Consiliilor locale, Consiliului Judetean, Inspectoratului Teritorial de Munca, Directiei Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Garzii Financiare - ale caror sindicate sunt afiliate la Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor Publici „Sed Lex".

In judetul Hunedoara nu toate institutiile publice si-au inchis ieri portile. La Casa Judeteana de Pensii s-a lucrat in conditii normale. „Noi ne vedem de treaba, la fel ca si pana acum. Nici unul dintre functionarii institutiei noastre nu isi permite sa renunte la lucru, cand stiu ce munca grea au in spate.

Orice zi pierduta este foarte greu de recuperat", a declarat Ionel Ciobanu, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) face parte din randul institutiilor care nu au recurs ieri la greva de avertisment. „Functionarii Agentiei lucreaza in continuare. Dar revendicari sunt. Si noi ne lovim de ineficiente.

Grila de salarizare este blocata, la fel ca si modalitatile de avansare a tinerilor functionari publici. Ar trebui ca Legea salarizarii si a cea a functionarilor publici sa fie imbunatatite, pentru ca sunt atatia tineri debutanti care „intepenesc" pe aceste salarii foarte mici", a afirmat Vasile Iorgovan, directorul executiv al AJOFM Hunedoara.