Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani a scapat de plata a 300 de milioane de lei lunar, reprezentand taxa pentru inchirierea elicopterului folosit in cazul unor accidente grave. Acum, in caz de nevoie, pacientii sunt transportati cu un aparat de zbor apartinand SMURD Targu-Mures, care efectueaza zboruri gratis.

CNH a ramas fara elicopter dupa accidentul produs in data de 18 februarie 2005, cand aparatul de zbor de tip MI 2 s-a prabusit in zona Polatiste, pe Defileul Jiului.

Acesta era de productie sovietica si fusese inchiriat pe o perioada de trei ani de SC "Aviatia Utilitara 2000" SRL Petrosani de la o firma din Republica Moldova, iar societatea hunedoreana a incheiat, la randul sau, un contract de inchiriere cu reprezentantii companiei contra sumei de 300 milioane de lei lunar, bani platiti indiferent daca elicopterul efectua sau nu zboruri.

Reprezentantii CNH au refuzat sa mai incheie vreun contract si, in caz de nevoie au apelat la serviciul de urgenta al SMURD Targu-Mures. "Am apelat deja din aprilie si pana acum la SMURD Targu-Mures si au venit in timp util. Oricum, noi nu mai vrem sa inchiriem un elicopter, vrem sa ne incadram in Serviciul Aerian de Ambulanta", a afirmat directorul general al companiei, Daniel Surulescu.

Ajutorul dat de SMURD este foarte util si, in plus, scuteste CNH de sutele de milioane de lei platite lunar. Cristian Boeriu, medic sef adjunct al serviciului medical de interventie rapida, prezent la Zilele Medicale a Spitalului de Urgenta Petrosani, a afirmat ca nu conteaza daca pacientul este asigurat sau nu, ori daca este om de rand, pentru aceste servicii nu se plateste absolut nimic.

Potrivit sursei citate, activitatea SMURD se va extinde in curand, in conditiile in care in judetul Hunedoara a luat nastere SALVITAL, serviciu similar celui din Targu-Mures. Pentru Valea Jiului, centrul noului serviciu va fi la Petrosani si va beneficia de doua masini de salvare de ultima generatie, echipate cu aparatura medical ultra-performanta, iar personalul va fi specializat la Targu-Mures.