Societatea comerciala "Sometra" SA din orasul Copsa Mica (judetul Sibiu) continua sa se afunde in datorii la bugetul statului si in pierderi de sute de miliarde de lei. Conform bilantului contabil corespunzator activitatii din perioada ianuarie-septembrie 2005, combinatul a inregistrat pierderi totale de 318 miliarde lei si datorii ce se apropie de 1.400 de miliarde lei.

In 2005, firma producatoare de plumb si zinc a avut o cifra de afaceri de 753 miliarde lei, cu aproape 100 de miliarde mai mica decat in perioada similara a anului trecut.

De mentionat ca in prima jumatate a anului "Sometra" a avut pierderi cifrate la peste 270 de miliarde lei vechi. Acestea au fost acumulate intr-o perioada scurta de timp, lucru ce a facut ca societatea sa nu mai indeplineasca o conditie obligatorie prevazuta in Legea 31/1990, respectiv ca activul net sa fie mai mare decat jumatate din capitalul social.

Potrivit analistilor economici, continuitatea activitatii combinatului este strict legata de sprijinul acordat de actionarul principal, "Mytilineos Holdings" SA Grecia. Totodata, "Sometra" a avut, la finalul primului semestru din 2005 1.089 de angajati. Societatea a fost amendata de mai multe ori in ultimii ani ca urmare a poluarilor accidentale produse in zona orasului Copsa Mica.

De altfel, actionarul majoritar al firmei trebuie sa realizeze investitii foarte mari intr-un proiect de reducere a poluarii si de conformare la conditiile de mediu, valabile in Uniunea Europeana. Pe langa societatea din Grecia, in structura actionariatului "Sometra" se mai regasesc SIF Banat-Crisana (7,65 la suta) si altii (4,3 la suta).

Intre combinat si SIF Banat-Crisana exista trei litigii comerciale importante, societatea de investitii financiare solicitand achitarea unor dividende de peste 3 miliarde lei corespunzatoare activitatii din perioada 1995-1997.