MARIUS NICOARA, „El lider maximo"

Marius Nicoara a inteles ca adevarata putere nu este intotdeauna legata de vizibilitate sau de imaginea publica. De aceea, in ciuda aparentelor, cel care a fost mai mereu prezent in esalonul doi al PNL a ajuns „omul prezentului" la Cluj.

Legatura de afaceri recunoscuta cu Dinu Patriciu si relatia speciala cu prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu sunt atuurile la vedere ale liberalului. Nicoara stie, insa, sa negocieze ca nimeni altul si niciodata, chiar si atunci cand oricine si-ar fi pierdut cumpatul, nu iese din „criza sa de calm".

De „calmul" lui Nicoara au beneficiat deopotriva PSD-ul si Emil Boc, atunci cand, la alegerile locale, liderii UDMR au trecut de partea Aliantei D.A, dupa negocieri ce au durat de noaptea pana dimineata.

Banii, o avere estimata la cateva milioane de euro, si apropierea de cel mai puternic grup de oameni de afaceri din Cluj, grupati in Rotary Parc, ii consacra statutul de „El lider maximo", cucerit in mai putin de un an.

Nici o afacere de milioane nu se face la Cluj fara sfatul sau stiinta liberalului, iar asta va dura cel putin trei ani de aici incolo. Nu este de neglijat nici faptul ca gestioneaza un buget de ordinul miilor de miliarde si ca marii investitori bat mai intai la usa sa.

Pentru ca, oricine vrea sa aiba un cuvant de spus in Cluj, isi doreste ca numarul sau de telefon sa figureze in „agenda lui Marius".

EMIL BOC, "Biciul presedintelui"

Emil Boc, profesor universitar, primar al municipiului Cluj-Napoca, ajuns intre timp si presedinte al Partidului Democrat si lider al coalitiei aflata la guvernare, a avut o ascensiune semnificativa in acest prim an de guvernare.

Ales ca primar in iunie 2004, a trecut prin procesul mult mai lejer al alegerilor din sanul Partidului Democrat, concurand doar cu el insusi si beneficiind de sustinerea presedintelui Traian Basescu.

La Cluj-Napoca, Emil Boc a renuntat, insa, la functia oficiala de lider al organizatiei judetene a PD, numindu-l succesor interimar pe apropiatul sau, avocatul si deputatul Daniel Buda.

Boc a reusit, prin functia sa din cadrul PD, sa duca la Bucuresti doi clujeni in fruntea Ministerului Educatiei: pe fostul ministru, Mircea Miclea, si pe actualul titular al postului, ex-prefectul de Cluj (propus tot de catre Boc) Mihail Hardau.

Chiar daca, sub aspectul averii, primarul Emil Boc nu poate sta pe un loc fruntas in top, influenta sa in judetul Cluj este in crestere, atat datorita apropierii de presedintele Basescu, cat si din prisma functiei pe care o ocupa in administratia publica locala.

Are nevoie, insa, de timp pentru a invata sa gestioneze multiplele fatete impuse de functiile pe care le ocupa.

Ascensiunea sa fulminanta l-a impiedicat sa „digere" indeajuns toate secretele pozitiei sale, avand nevoie acum – desi nu o recunoaste - de rabdare, sustinere si intelegere, atat din partea clujenilor, cat si din partea romanilor in general, pentru a demonstra ca poate sa faca fata atat muncii de primar, cat si indatoririlor de presedinte PD si co-presedinte al Aliantei D.A. la nivel national. Pana la urma, e de asteptat ca Traian Basescu sa reuseasca sa il convinga sa vina, alaturi de el, la Bucuresti in postura de premier.

IOAN RUS, „Forta trecutului si a viitorului"

Rus l-a „facut" pe Mircea Geoana presedintele PSD si a inteles ca din acel moment are la dispozitie trei sau patru ani pentru a deveni viitorul prim-ministru sau chiar presedinte al Romaniei.

Discret in functia de vicepresedinte al PSD, retras in afacerea sa cu masini, Ioan Rus este unul dintre liderii de facto ai celui mai mare partid din opozitie. Cei trei ani la sefia Ministerului de Interne l-au ajutat sa inteleaga cine face jocurile in politica si afaceri si mai ales de ce.

Chiar daca a pierdut Primaria Clujului atunci cand sortii ii erau mai mult decat favorabili, si asta numai datorita "tradarii" lui Gheorghe Funar dintre cele doua tururi de scrutin, ardeleanul molcom stie sa astepte.

Legaturile sale de prietenie cu magnatul Ion Tiriac si imaginea excelenta in mediul de afaceri si politic german reprezinta atuurile sale pe termen lung. Pe plan local, Rus este perceput ca punctul de reper al contraofensivei impotriva „portocaliilor". Nici forta sa financiara, necunoscuta inca real, nu este de neglijat.

Pentru ca atunci cand „neamtul" Rus face afaceri, profitul nu se lasa prea mult asteptat. Cine a reusit sa-i devina partener stie asta.

DANIEL BUDA, "Pit Bull-ul Puterii"

Daniel Buda a avut un traseu ascendent in acest an politic. Ajuns consilier local in urma alegerilor locale din iunie 2004, Buda a devenit deputat PD dupa alegerile generale din decembrie 200

Prin castigarea scaunului de presedinte al PD la nivel national de catre Emil Boc, Buda a ajuns sa fie desemnat presedinte al organizatiei judetene Cluj a partidului, chiar daca sub forma de interimar.

Daniel Buda este unul dintre avocatii de succes din Cluj si se bucura de sustinere pentru alegerea sa ca presedinte deplin al Organizatiei Judetene a PD, la viitoarele alegeri locale din partid.

Desi i s-a propus si lui functia de prefect, Daniel Buda a „jucat bine" si a anuntat ca prefera sa-si continue cariera politica la Bucuresti. Prin refuzul de a merge la Prefectura, Buda a „scapat" de unul dintre contracandidatii sai la sefia PD Cluj, Alin Tise.

I-a ramas, acum, sa se lupte numai cu directorul Directiei de Sanatate Publica, doctorul Florin Stamatian.

Daca Buda este plecat mai tot timpul la Parlament si ii va fi greu sa-si asigure sustinerea organizatiilor din teritoriu (spre deosebire de Stamatian), deputatul are sansa de a aduna voturile celor mai influenti democrati din municipiul Cluj-Napoca.

In cele din urma, insa, cel care ii va „castiga" inima lui Boc in timpul ramas pana la alegeri va fi noul presedinte al democratilor clujeni.

Daniel Buda ramane, totusi, cel mai influent PD-ist clujean, dupa Emil Boc, iar prezenta in Camera Deputatilor nu poate decat sa-i creasca aceasta putere, care va trebui confirmata, insa, la alegerile judetene din PD.

Din punct de vedere al averii, Daniel Buda nu are grija zilei de maine, adunand – din practicarea avocaturii si din cateva investitii imobiliare reusite – destui bani pentru a-si sustine o cariera politica ce arata promitator. De altfel, Buda are mari [anse sa ajunga in aceasta guvernare, ministru al Justitiei.

STEFAN DIMITRIU, „Eminenta cenusie"

Nimic nu se face si se desface in administratia locala fara ca „Dimi" sa stie.

Daca Alianta are majoritatea in Consiliul Local, nimeni nu poate fi sigur ca are in mod real si puterea locala, atat timp cat documentele sunt si la mana consilierului "pe viata" Stefan Dimitriu.

Pierderea (sau, mai degraba, renuntarea) sefiei PSD Cluj-Napoca nu i-a afectat influenta in partid, pentru ca, in antecamera acestuia, zilnic, lideri clujeni ai partidului (si nu numai) vin la cate o sedinta de strategie. Nici liderii Aliantei nu-l pot ignora, de aceea aleg sa negocieze cu acesta chestiunile delicate.

Afacerile din constructii, imobiliare si turism ii ofera accesul spre lumea business-ului clujean, pe care o stie ca pe buzunarele proprii, din postura de presedinte al Camerei de Comert Industrie si Agricultura.

ADRIAN POPA, "Mediatorul intre Palate"

Viceprimarul liberal Adrian Popa a cunoscut si el o puternica ascensiune in ultimul an.

Liberal de "import" prin fuziunea dintre PNL si UFD (Uniunea Fortelor Democrate), Popa a inceput sa conduca Primaria clujeana in urma absentelor sefului sau direct, primarul Emil Boc, a carui functie de presedinte al PD si co-presedinte al Aliantei D.A. necesita - de multe ori - prezenta sa la Bucuresti.

Popa este legat printr-o prietenie din copilarie si cu unul din cei mai tineri si influenti oameni de afaceri ai Clujului, dar se bucura si de o apropiere semnificativa de liderul PNL Cluj, Marius Nicoara, fiind „varful de lance" al liberalilor in Primarie si Consiliul Local.

Marius Nicoara a avut incredere si l-a sustinut pe Popa in momentul in care acesta a preluat functia de presedinte al organizatiei municipale PNL Cluj-Napoca. Adrian Popa si-a inceput cariera publica in mandatul trecut, in Opozitie, cand a fost consilier local si a avut cateva "meciuri" deschise cu fostul primar Gheorghe Funar.

Popa este politicianul cu cele mai bune legaturi in toate partidele. Are o relatie excelenta cu presedintele PNL Cluj, se intelege bine „la serviciu" cu liderul democratilor, primarul Emil Boc, este apreciat de colegii UDMR din Consiliul Local si are o imagine foarte buna intre membrii mai tineri din PSD.

Din acest motiv, Adrian Popa poate fi considerat „mediatorul" dintre Consiliul Judetean si Primarie, cat si punctul in care se intersecteaza, la nivel local, interesele politicii clujene.

Norica Nicolai, „Doamna de fier"

Pentru ca poate sta la masa, la orice ora, cu cei mai bogati oameni ai Clujului si ai Romaniei, senatorul Norica Nicolai este „doamna de fier" a puterii locale. Ajunsa din Prahova lui Dinu Patriciu pe listele PNL Cluj, Norica Nicolai se afla la al doilea mandat de senator.

Daca Ministerul Administratiei si Internelor ar fi fost al PNL, Norica ar fi fost astazi prima femeie sef peste Politie din istoria Romaniei. Asa ca „clujeanca" trebuie sa "se multumeasca" cu pozitia sa in cadrul comisiei senatoriale de control a SRI.

Nu mai este un secret pentru nimeni ca „doamna de fier" a gravitat in jurul „liderului informal" al PNL, Dinu Patriciu, si nici ca Marius Nicoara, Horea Uioreanu sau Adrian Popa nu pot lua vreo decizie politica fara sa-si consulte senatorul de Cluj.

Ei i se datoreaza faptul ca organizatia PNL Cluj va ramane alaturi de Tariceanu pana la capat. Influenta ei depaseste, insa, granitele Romaniei, "doamna de fier" avand legaturi excelente in Parlamentul European si in mediile economice internationale.

GHEORGHE FUNAR, „Hopa mitica"

Pierderea Primariei Cluj nu i-a fost fatala, cum sperau multi dintre adversarii sai politici. Cei cativa zeci de mii de clujeni care au pus stampila pe Funar si l-au trimis in Senat sunt adevarata forta a ex-primarului, adulat in epoca nationalismului exacerbat drept „noul craisor al Ardealului".

Influenta acestuia a scazut considerabil dupa ce a iesit din primul tur al finalei pentru primaria Clujului. Chiar si asa, „cartitele" sale din Primaria lui Boc sunt inca eficiente si extrem de active.

Apropierea sa de Corneliu Vadim Tudor si, mai ales, fidelitatea fata de Tribun l-au propulsat in pozitia de vioara a doua a partidului, alaturi de Lucian Bolcas. Afacerile derulate de fiul sau, Sabin Funar, implicat solid pe piata imobiliara, ii vor asigura linistea financiara mult timp dupa ce PRM va deveni un partid de buzunar.

Politic, Funar nu poate fi ignorat pentru simplul fapt ca exista si pentru ca are asigurat, pe cel putin trei ani, fotoliul de senator.

Funar ramane o persoana pe care cercurile de influenta clujene nu o pot ignora, poate si pentru faptul ca, in timpul alegerilor locale, intre cele doua tururi de scrutin, a arbitrat duelul dintre Ioan Rus si Emil Boc, desertandu-si voturile adunate in primul tur in sacul acestuia din urma.

Problemele pentru cel care a tinut Clujul "in bezna" timp de 12 ani vor veni, insa, din partea noului sef al DNA, hotarat sa faca lumina.

HOREA UIOREANU, „Jolly Joker-ul"

Cati dintre alegatori isi pot inchipui ca cel mai mediatizat politician clujean al momentului, dupa Emil Boc si Marius Nicoara, facea bani din piatra seaca in centrul Clujului acum 15 ani, lucru pe care nu l-a ascuns, de altfel, niciodata.

Pentru ca a rezistat in orice conditii si a patruns ca un jongleur in circul politicii, viata a fost darnica cu deputatul Horea Uioreanu.

Cot la cot cu Marius Nicoara, Uioreanu - supranumit deputatul de pe strada ta - si-a consolidat relatii excelente cu o parte dintre actionarii unei importante banci, fiind pentru o perioada vicepresedintele companiei de asigurari a grupului financiar BT. La Bucuresti, Uioreanu s-a impus repede pentru ca niciodata nu a fost un ardelean tipic.

Este nerabdator, cateodata repezit, mai apropiat de tipicul consacrat pe Dambovita. Urechile sale nu s-au dezlipit, insa, de usa Clujului si, din fericire sau nefericire pentru colegii sai, nici o decizie importanta din Alianta nu se ia fara stiinta lui.

Pentru ca Horica, initiatorul legii pescuitului nocturn, a invatat un lucru simplu: nu trebuie decat sa fie la locul si timpul potrivit pentru a reusi. Averea sa, interesele sale in lumea afacerilor si contactele sale bune indiferent de culoarea politica (a fost asociat cu Sabin Funar) i-au sustinut ascensiunea.

Chiar daca a pierdut sefia PNL Cluj-Napoca, partidul nu-si va putea permite sa-l piarda.

Cei care isi aduc aminte cum a organizat Uioreanu alegerile pentru sefia Consiliului Judetean din primavara trecuta, cu ajutorul pixurilor de aceeasi culoare, pentru a identifica cine cu cine voteaza, inteleg de ce deputatul e o arma indispensabila in jungla politicii locale sau dambovitene.

Familia SERBAN GRATIAN, „Placa turnanta"

Venerabiliul Serban Gratian, fostul sef al trustului comunist de constructii clujean, stie ca nimeni altul ca daca nu ai „batrani" trebuie neaparat sa-ti cumperi.

Timp de patru ani, Serban, apropiat de liderii PSD Cluj, a condus Consiliul Judetean cu o mana de fier si a reusit, numai el stie cum, sa evite cel putin doua dosare la PNA.

„Familia Gratian" a construit pe bani publici, a amenajat albii de rau, a renovat cladiri de interes public, a investit in imobiliare si, in general, a facut bani seriosi asa cum bine ii sta unei confrerii social-democrate.

Gratian si-a pastrat nestirbita influenta in Consiliul Judetean pentru ca fiii sai intretin relatii stranse cu liderii PNL.

Chiar daca tinerii PSD preseaza tare din spate, cel putin inca patru ani „Nenea" va dirija grupul de consilieri din CJ, care mai au inca de invatat multe din combinatiile administratiei publice.

ALIN TISE, "Finutul"

Proaspatul numit prefect de Cluj, Alin Tise, a avut cea mai surprinzatoare ascensiune pe scena publica clujeana. La numai 31 de ani, Alin Tise este la primul mandat de consilier in Consiliul Local Cluj-Napoca, desi a intrat in PD din 1998.

Pozitia sa, apropiata de primarul Emil Boc, si calitatile de avocat l-au propulsat la sefia uneia din cele mai active comisii ale Consiliului Local, cea de spatii, unde Tise a declarat ca a fost supus nu de putine ori la presiuni din partea unor oameni de afaceri.

Numirea la Prefectura este considerata de Alin Tise o "provocare" pentru ca, asa cum singur recunoaste, nu a mai lucrat pana in prezent „in sistem". Tise este unul din cei mai bine cotati avocati clujeni si, potrivit declaratiei sale de avere, este si cel mai bogat consilier local clujean.

La prefectura, Tise va trebui sa demonstreze ca ascensiunea sa din ultimele 18 luni nu se datoreaza relatiei cu Emil Boc, care ii este nas de casatorie, ci calitatilor sale manageriale si politice, exersate in meseria de avocat si in postura de consilier local.

ECKSTEIN KOVACS PETER, „Amantul Puterii"

Avocatul clujean este unul din "seniorii" UDMR care au pus umarul ca Marko Bela sa devina presedintele partidului. Eckstein este liderul platformei liberale a UDMR si portavocea cu greutate din partid.

Chiar si atunci cand face dizidenta, fostul ministru al minoritatilor este ascultat si respectat pentru ca are in spate 13 ani de politica in primele transee. Fara cuvantul lui Verestoy, Frunda, Eckstein si Marko Bela nimeni nu a putut guverna Romania in ultimii zece ani.

Pentru ca este politician pur sange, dar si un avocat iscusit, Eckstein stie ca viitorul este legat de Bruxelles, acolo unde are contacte excelente in Parlamentul European.

Casa de avocatura pe care o conduce la Cluj impreuna cu „seniorul Eckstein- tatal" face profit serios in ritmul retrocedarilor imobilelor nationalizate ale comunitatii maghiare.