Ieri, Fiscul a reusit sa vinda complexul de active ale fabricii iesene, format din cladirea pavilon administrativ si parcarea. Licitatia n-a fst insa una linista, reprezentantii combinatului acuzind reprezentantii Fiscului de nerespectarea legii. Intreaga tranzactie s-a efectuat la pretul de 6.700.000 de lei noi (67 de miliarde de lei vechi).

Aceasta este a treia licitatie organizata de Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi in tentativa de a vinde o parte dintre activele SC Fortus SA.

Initial, pretul de vinzare a activelor a fost de putin peste 11.390.000 de lei noi, dar, deoarece la primele doua licitatii nu s-a prezentat nimeni, pretul de plecare pentru licitatia care a avut loc ieri a scazut la jumatate, adica la putin peste 5.695.000 de lei noi. „La licitatie s-au prezentat doi agenti economici.

Este vorba despre AJC Ana-Maria SRL din Iasi, firma care a si cistigat licitatia publica, si societatea Romata SA din Bucuresti", ne-a declarat Anton Dobos, directorul executiv al DGFPJ Iasi.

„Licitatia nu a avut suportul legal"

Nemultumirile nu au intirziat sa apara de la reprezentantii conducerii si ai sindicatului Fortus SA Iasi. Directorul executiv al companiei sustine ca licitatia nu a intrunit toate rigorile legii. „S-au facut presiuni politice asupra conducerii Directiei de Finante. Licitatia nu a avut suportul legal. S-a comis o ilegalitate.

Vom demonstra ca cei care au cumparat aceste active nici macar suportul financiar pentru o astfel de achizitie. La Fortus s-a dorit doar sa se introduca platile compensatorii, pentru ca acesti oameni din umbra sa puna mina pe cele 190 de hectare de teren ale societatii. Vor avea mult de furca cu noi", ne-a spus Gheorghe Chisca, directorul executiv de la Fortus SA Iasi.

Mai mult, Dumitru Mihailiuc, liderul de sindicat de la Fortus SA, ne-a spus ca, pe 9 noiembrie, adica tocmai cu o zi inainte de data licitatiei, a fost depusa la DGFPJ Iasi o contestatie prin care se solicita aminarea vinzarii cladirii pavilion administrativ, deoarece in imobil isi desfasoara activitatea mai multe servicii ale societatii, care nu pot fi evacuate intr-un timp atit de scurt.

Cu toate acestea, Fiscul iesean a decis ca licitatia poate fi organizata in continuare. In replica, directorul executiv al DGFPJ Iasi, infirma faptul ca s-ar fi facut orice fel de presiuni asupra sa. „Nu este vorba despre nici un fel de imixtiune politica. Este dreptul lor sa fie nemultumiti. Ei au facut contestatie, iar instanta le poate da dreptate. Adevarul va triumfa.

Iar, daca firma care a cistigat licitatia nu va avea putere financiara, atunci va pierde oricum avansul platit", ne-a mai spus Anton Dobos.

Cine este firma cistigatoare

La licitatie au participat doua companii, una din Iasi si cealalta din Bucuresti. Cistigatoare a iesit firma ieseana AJC Ana Maria, care are ca obiect de activitate preparea si comercializarea de produse din carne.

Potrivit bilantului pe anul trecut, publicat pe site-ul Ministerului de Finante, unitatea are o cifra de afaceri anuala de aproximativ 66 de miliarde de lei si un profit net de 370 de milioane de lei.