"Ideea unei mitropolii la Cluj nu era una conturata in momentul alegerii lui IPSS Laurentiu Streza, desi se spune ca ea s-a mai vehiculat cu multi ani inainte.

Totusi, exista o hotarare a Sfantului sinod al Bisercii Ortodoxe Romane, autoritatea canonica si duhovniceasca cea mai inalta, pe care nu o putem discuta", a precizat Parintele Dumitru Abrudan, consilier cultural al Arhiepiscopiei ortodoxe a Sibiului.

Totodata, preotul consilier a mentionat ca noul mitropolit ales nu tinut sa faca, inca, nici un comentariu privind divizarea mitropoliei ardelene cu sediul la Sibiu.

Pana la definitivarea formalitatilor privind infiintarea noii mitropolii cu sediu la Cluj, o data cu inscaunrea oficiala a noului mitropolit Laurentiu Streza in cadrul liturghiei festive oficiate duminica de Preafericitul Patriarh Teoctist, Sibiul ramane, inca, unicul scaun mitropolitan peste intreg Ardealul, a tinut sa precizeze Parintele Abrudan.

La fel si episcopii si arhiepiscopii din Transilvania raman subordonati noului mitropolit de la Sibiu. In perioada de "sedis vacantis" a mitropoliei ardelene, o data cu decesul IPSS Antonie Plamadeala, cel care a girat activitatea si administrarea acestei unitati teritoriale bisericesti, a fost Patriarhul Teoctist. La evenimentul de duminica sunt asteptati toti membrii Sfantului Sinod.

Multi dintre ei si-au confirmat deja prezenta, exceptie facand doar episcopii care sunt angajati in misiuni pastorale de dinainte stabilite, a tinut sa adauge consilierul eparhial de la Sibiu.

In cadrul festivitatilor religioase de intronizare a IPSS Laurentiu din catedrala ortodoxa din Sibiu, va fi citita, in public, de catre Patriarhul BOR garmata de investire a noului arhiereu, alaturi de decretul prezidential de recunoastere a miropolitului Ardealului, Crisanei si Maramuresului, semnat de Traian Basescu.

Dupa cuvantul Patriarhului, noul ierarh instalat, IPSS Laurentiu va tine prima sa predica in calitate de mitropolit al Ardealului. Dupa Liturghia festiva, IPSS Laurentiu, care este automat si noul arhiepiscop al Sibiului, va fi instalat in resedinta mitropolitana.

Confirmarea noii mitropolii de la Cluj va fi facuta in decursul lunii februarie o data cu sesiunea Adunarii Nationale Bisericesti cand pe langa membrii Sfantului Sinod, vor participa la vot, laici si clerici, componenti ai respectivului for bisericesc, cu atributii economico-administrative.

Este prea putin probabil ca rezultatul votului sa fie altul decat decizia Sfantului Sinod, avand in vedere ca in istoria Bisericii Ortodoxe Romane nu se poate vorbi despre un caz precedent, dupa cum a mentionat Parintele Abrudan.

IPSS Laurentiu Streza va intra in cartile de istorie ca ultimul mitropolit ortodox peste intreg Ardealul, numele lui fiind legat de personalitati ecelzaistice renumite din cadrul Bisericii ortodoxe ardelene, precum Sava Brancovici, Simion stefan, Andrei saguna, Nicolae Balan sau Antonie Plamadeala.

Drumul de la Caransebes la Sibiu

IPSS Dr. Laurentiu Streza, fost episcop al Caransebesului, a vazut lumina zilei la 12 octombrie 1947, in comuna Sambata de Sus - Brasov. Copilaria si tineretea si le-a petrecut la poalele muntilor Fagaras, langa asezamantul brancovenesc al manastirii Sambata de Sus. Dupa clasele primare urmeaza cursurile Liceului Radu Negru din Fagaras (bacalaureatul in 1965).

Motivat de o chemare launtrica isi continua studiile la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1965-1969), cursuri de doctorat la Bucuresti (1970 - 1973), obtinand titlul de Doctor in Teologie cu valoroasa lucrare Botezul in diferite rituri crestine, sub prestigioasa indrumare a renumitului liturgist Pr.Prof.Ene Braniste.

Intre anii 1982-1983, in vederea desavarsirii studiilor de doctorat a urmat cursurile post-universitare a Institutului Teologic din Bossey - Elvetia.

Activeaza ca preot paroh in comuna Lisa, Protopopiatul Fagaras (1970-1976), dupa care urca, treptele invatamantului universitar de la Sibiu: spiritual (1976-1981), asistent (1981-1986) si titular al catedrei de Liturgica, Pastorala si Arta crestina (1986), iar din 1992, secretar stiintific al Facultatii de Teologie Ortodoxa.

Ramas vaduv, in vara anului 1996, Inaltul Colegiu National Bisericesc il alege - cu o majoritate - ca titular al Episcopiei de Caransebes, in urma trecerii la cele vesnice a fostului episcop Emilian Birdas. Ca nou ierarh de Caransebes s-a straduit sa dinamizeze viata nou-reinfiintatei episcopii.

Un obiectiv important l-a constituit reinfiintarea invatamantului teologic universitar prin deschiderea Facultatii de Teologie Ortodoxa - Istorie din cadrul Universitatii "Eftimie Murgu" din Resita. Pe plan pastoral, episcopul Laurentiu Streza a promovat un nou suflu in parohii, hirotonind preoti tineri si punand un accent deosebit pe disciplina clerului.

Pe plan administrativ-bisericesc, episcopul s-a straduit sa duca la indeplinire realizarea unui idealul al inaintasilor sai in scaun (de amintit, primul Patriarh al Romaniei, Miron Cristea, a fost episcop de Caransebes), si anume ctitorirea noii Catedrale episcopale.

Pe 3 noiembrie 2005, Sfantul Sinod, in urma a doua tururi de scrutin, l-a ales ca mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului, succedandu-i in scaun lui IPSS Antonie Plamadeala, decedat in toamna acestui an.