Presedintele Asociatiei Nationale a Brokerilor din Romani (ANBR), Siminel Andrei, a apreciat ca, pentru marile companii straine, costul banilor este mai mic pentru ca ele se pot imprumuta mai ieftin decat cele romanesti si ca, in acest fel, vor avea un ascendent asupra firmelor din tara noastra.

"Daca pentru "SC Romania SA", costul bancar mediu este de 7%, pentru "SC Uniunea Europeana SA" este de 4%. Nu in ultimul rand, la noi riscul de business este de 4%, fata de numai 3% in UE", a dezvaluit presedintele ANBR. "Marile companii vor migra de la bursa noastra, iar noi vom finanta doar companiile medii.

Marile dezvoltari imobiliare din Romania vor fi finantate din afara, iar cele medii din interior", sustine Andrei. Vicepresedintele Grupului Rompetrol, Eric Chis, a apreciat ca piata romaneasca mai are de avansat pentru a corespunde nevoilor de finantare ale Grupului Rompetrol.

"Piata de capital romaneasca e mai putin sensibila la datele noastre financiare si mai mult la cine la cine da telefon, cand si de ce.

Vrem sa devenim prima companie multinationala cu sediul la Bucuresti, dar, daca lucrurile vor merge ca pana acum, s-ar putea sa mutam tranzactionarea la Amsterdam sau la Londra, iar sediul in Luxemburg, adica acolo unde operatiune sunt mai avantajoase", a precizat Chis.

El a mentionat ca, desi strategia Rompetrol Rafinare va fi sa nu acorde dividende, cei care au cumparat actiuni RRC au castigat bine. Vicepresedintele Rompetrol a dat exemplul salariatilor societatii, care au beneficiat de castiguri de 50 de ori fata de suma initiala inscrisa pe cupoanele de privatizare.

Birocratia indeparteaza investitorii

"Investitorii din sectorul imobiliar au deja banii pregatiti, dar asteapta prea mult. Elaborarea unor norme pentru piata de capital dureaza de la trei luni la un an. Nu e normal sa nu imi gasesc piata pentru o majorare de capital de la 4 la 14 milioane de euro", sustine Iosif Pop, presedinte al dezvoltatorului imobiliar IMO Finance Cluj.

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, a recunoscut ca prezenta acesteia in peisajul economic din tara noastra este inca departe de asteptari, insa a lasat educarea publicului pe seama presei. "Piata de capital din Romania s-a dezvoltat pe procesul de privatizare in masa.

Apoi, in Romania se manifesta inclinatia catre business-ul familial: oamenilor de afaceri nu le place sa isi imparta proprietatea si sa dea socoteala in fata altor actionari.

Nu in ultimul rand, toata lumea vorbeste despre guvernarea corporativa, dar, cand a fost nevoie sa o puna in aplicare, ne-am trezit cu replici de genul: "De ce sa va trimit bilantul financiar? Ce, sunteti de la Comitetul de Stat al Planificarii?", s-a plans Farmache.

O solutie propusa la Forumul Sud-Est European de la Bucuresti o reprezinta refinantarea prin titluri ipotecare, tranzactionabile la BVB, dar analistii pietei de capital au apreciat ca intrarea acestora la bursa trebuie pregatita printr-o o legislatie corespunzatoare.