Diferentele de opinie dintre cei doi lideri PSD - fondatorul partidului, Ion Iliescu si actualul presedinte, Mircea Geoana - devin, pe zi ce trece, din ce in ce mai ireconciliabile. Cei doi au reusit „performanta" de a face, in aceeasi zi si la aceeasi ora, doua declaratii diametral opuse.

Aflat la Constanta cu prilejul lansarii unei carti, Iliescu a marturisit, pentru „Replica" de Constanta, ca PSD nu ar face fata unor alegeri anticipate. „Orice partid trebuie sa fie pregatit in orice moment de alegeri, dar nu suntem interesati acum pentru asa ceva", ne-a declarat fostul sef de stat.

Mircea Geoana a reusit, de la Ploiesti, sa faca dovada comunicarii „perfecte" care exista intre el si Iliescu, declarand raspicat: „PSD este pregatit pentru alegeri anticipate si pentru guvernare". In aceasta situatie, penibila si hilara in acelasi timp, suntem nevoiti sa-i dam dreptate lui Iliescu.

Senatorul Ion Iliescu si-a lansat ieri, la Universitatea „Andrei Saguna", ce-a de-a doua editie a lucrarii sale „Viata politica intre violenta si dialog". A fost un prilej pentru el de a vorbi aproape doua ore unei sali pline ochi de studenti, nu toti veniti, ce-i drept, de bunavoie la intalnire.

Asta pentru ca o buna parte din ei a fost racolata de catre profesori inca de la intrarea in Universitate si trimisi, fara sanse de impotrivire, sa asiste la discursul fostului sef de stat. Poate ca tocmai in semn de protest si molesiti de caldura din sala, cativa studenti au si adormit in timpul cuvantarii. La fel ca si vajnicul SPP-ist trimis intr-o banca, alaturi de studenti.

Plictisit sa se joace cu emitatorul, pe care il tot scotea si il baga in maneca sacoului, dupa o serie de eforturi uriase, in urma carora i s-au injectat efectiv ochii, garda de corp a atipit cateva zeci de secunde bune, prea putin atins de gravitatea problemelor pe care le dezbatea „obiectivul" sau.

Discursul lui Ion Iliescu a facut o trecere in revista a istoriei umanitatii, plecand de la aparitia agriculturii si pana la gravele probleme actuale de mediu, accentuand in tot acest timp discrepantele economice enorme care s-au format intre clasele sociale.

Interesant a fost, in acest context, exemplul dat de Iliescu: primii trei cei mai bogati oameni din lume au mai multi bani decat bugetele a 48 dintre cele mai sarace state adunate la un loc.

Iliescu vrea curatarea de reziduuri a PSD

In conferinta de presa care a urmat, Iliescu a reluat teza necesitatii primenirii PSD, refuzand sa ofere exemple concrete de persoane care ar trebui excluse din partid. Asemenea elemente se afla „peste tot in partid" si sunt cele care strica imaginea PSD, potrivit senatorului.

Marea majoritate a membrilor de rand se simt jigniti de asocierea cu acesti oameni patati, dar deocamdata totul ramane la faza declarativa a bunelor intentii. „PSD trebuie sa se curete de reziduuri, sa revina cu picioarele pe pamant", a declarat Iliescu, cel care vede in aceste chestiuni avantajul faptului de a se afla in opozitie.

Senatorul a afirmat ca a renuntat la ideea de a mai pleca din partid si nu are de gand sa infiinteze o noua formatiune politica alaturi de Petre Roman. Acesta este insa binevenit in PSD, Iliescu sustinand ca este posibila o fuziune intre partidul sau si Forta Democrata a lui Roman.

La fel de ingaduitor a fost si fata de presedintele Traian Basescu, caruia ii apreciaza prudenta iesirilor din ultimul timp. I-a aplicat insa un croseu nimicitor vorbind despre „limitele intelectuale" ale lui Basescu, altminteri „un tip penetrant, cu foarte multa nonsalanta, care place".

In contextul limitelor intelectuale, Iliescu a recunoscut ca, in privinta oportunitatii unor alegeri anticipate, „gandirea lui Geoana e cu totul alta". Fostul presedinte a explicat ca este imposibil din punct de vedere procedural si legal de a organiza atat de repede alegeri anticipate, asa cum doreste Geoana.

Pe langa aceasta, PSD nu este pregatit pentru un astfel de demers si nu ar putea face fata unei batalii electorale. Totusi, Iliescu nu a respins varianta unei surprize venite din interiorul Aliantei, caz in care PSD ar accepta o propunere concreta de unire a fortelor, fara a putea da insa amanunte despre identitatea potentialului aliat.