Prezenta profesorului Keith Hitchins la Biblioteca Judeteana Mures, miercuri seara, a oferit tuturor celor prezenti, intr-un numar foarte mare, nu numai ocazia de a se intalni cu un "ambasador" - neacreditat, dar cat se poate de eficient - al Romaniei in SUA, dar si posibilitatea unui dialog liber, fara nici un fel de inhibitii.

Foarte bun cunoscator al istoriei Europei si, in mod special, al istoriei Romaniei, Keith Hitchins este astazi istoricul strain cu cea mai bogata bibliografie consacrata tarii noastre. Cu aceasta ocazie, Prefectul Ciprian Dobre a inmanat distinsului oaspete american distinctia "Fibula de la Suseni", precum si o diploma de excelenta din partea Prefecturii Mures.

Cu specializari la Universitatea din Paris (1957-1958), Universitatea din Bucuresti (1960-1961) si Universitatea din Cluj (1961-1962), profesorul Keith Hitchins face parte din prima generatie de cercetatori americani care s-au orientat spre studiul Europei centro-orientale, in mod deosebit al monarhiei Habsburgice.

Un foarte bun vorbitor de limba romana, profesorul american s-a familiarizat cu spiritul romanesc nu numai prin intermediul istoriei romanilor, ci si prin literatura lui George Calinescu, Marin Preda, Zigu Ornea, Pavel Dan, Lucian Blaga, Camil Petrescu, Hortensia Papadat-Bengescu si Dumitru Micu, literatura pe care de altfel a si promovat-o in diverse publicatii americane.

Hitchins a fost pasionat si s-a familiarizat cu paleografia chirilica in arhivele de la Cluj, Sibiu si Bucuresti, dar a facut documentare istorica si in arhivele de la Budapesta si Viena.

Membru de onoare al Academiei Romane din 1991, Doctor Honoris Causa al Universitatilor din Bucuresti, Cluj, Sibiu, Alba Iulia si Targu Mures, profesorul Hitchins se afla pentru a sasea oara in Romania dupa 1989.

Profesor de istorie la Universitatea din Illinois, Hitchins este autorul unei vaste opere istorice, care cuprinde 31 de carti in limbile engleza, franceza, germana si romana, incluzand si reeditarile succesive, 15 coordonari de editii, peste 120 de studii si alte sute de recenzii.

Toata aceasta impresionanta opera se constituie, indirect, intr-o constanta pledoarie pentru Romania si spiritual ei.

Fara inhibitii si prejudecati

Dupa o scurta prezentare privind activitatea profesorului Hitchins facuta de directorul Bibliotecii Judetene Mures, prof. univ. dr. Corina Teodor, care a fost, de altfel si moderator al intalnirii oaspetelui american cu publicul muresean, Keith Hitchins a declarat: "Ma simt emotionat si, ceea ce este nefiresc pentru un profesor, trebuie sa imi caut cuvintele.

Vin cu mare placere in Transilvania si in mod deosebit la Targu Mures, unde in urma cu doi ani am asistat la examenul de licenta al studentilor de la Facultatea de istorie-engleza a Universitatii "Petru Maior". Am fost placut impresionat de ceea ce am constatat atunci".

Referitor la raportul dintre mit si realitate in istoria romanilor, intrebare ce i-a fost adresata de prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, Hitchins a declarat: "Demitizarea este un proces general care are loc in prezent in mai multe state.

Anumite mituri, insa, sunt necesare pentru un popor, pentru ca orice constiinta nationala se cladeste pe o constiinta istorica. Din aceasta perspectiva pot spune ca polemica ce are loc in prezent pe aceasta tema intre profesorul Ion Aurel Pop si Lucian Boia este una necesara, care cu siguranta va genera idei noi si interesante".

Profesorul nu a evitat sa raspunda nici intrebarilor mai delicate care au vizat implicarea americanilor in Irak si, mai ales, care sunt opiniile populatiei americane fata de politica promovata de administratia Bush.

Ambianta elevata

Dupa Universitatile din Bucuresti, Alba Iulia si Sibiu si Universitatea "Petru Maior" din Targu Mures a acordat titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Keith Hitchins, omagiind in acest fel opera istoriografica a distinsului universitar american.

La aceasta manifestare, care a avut loc in aula Universitatii muresene, au fost numerosi invitati, cadre didactice universitare, si studenti.

Cornel Sigmirean, cancelarul Universitatii "Petru Maior", a declarat: "Este o intamplare fericita pentru noi si suntem onorati in acelasi timp sa acordam titlul de Doctor Honoris Causa domnului profesor Hitchins, primul caruia Universitatea noastra ii acorda acest titlu inaugurand in acest fel o traditie pe care o speram cat mai laborioasa".

Propunerea de acordare a acestui titlu, a mentionat Iulian Boldea, decanul Facultatii de Stiinte si Litere, a venit din partea Facultatii de Istorie, urmare a unei vaste opere istorice cu referire la spatiul romanesc, opera care se remarca prin acuratete, clarviziune si obiectivitate.

In momentul "Laudatio", Corina Teodor, directorul Bibliotecii Judetene Mures, a subliniat contributia istoriografica a profesorului Hitchins la cunoasterea specificului romanesc.

In final, vizibil emotionat, profesorul american a multumit si a aratat ca totul se datoreaza in mod deosebit faptului ca "am avut sansa si privilegiul sa studiez istoria romanilor in mod direct, la ea acasa. Am avut insa privilegiul sa cunosc si oamenii deosebiti precum istoricii David Prodan, Pompiliu Teodor de la Cluj sau Mircea Pacurariu de la Sibiu.

Lista celor care m-au ajutat in munca mea, dar si a celor care m-au incurajat si mi-au aratat prietenie pe parcursul celor aproape 45 de ani de cand ma ocup de spatiul romanesc, este mult mai lunga.

Sper ca, intr-un viitor apropiat, sa pot onora invitatia de a preda un curs la Universitatea dumneavoastra, invitatie pe care din pacate, din cauza unei boli, nu am putut-o onora anul trecut, cand mi-a fost adresata".