Romanul "Bagau", semnat de Ioana Bradea, a devenit, joi seara, subiect de dispute aprinse in Consiliul Local Bistrita. Aceasta, intrucat mai multi alesi au contestat nominalizarea volumului pentru Premiile Municipiului Bistrita pe anul 2005, care urmeaza sa fie decernate saptamana viitoare.

Consilierul PRM Mihai Belei a cerut, public, in cadrul sedintei extraordinare a CL, explicatii pentru nominalizarea romanului la sectiunea "literatura" a premiilor intrucat, in opinia sa, municipalitatea nu poate premia o lucrare care foloseste un limbaj obscen.

In sustinerea afirmatiilor sale, alesul local a adus o xerocopie a volumului si a cerut permisiunea sa citeasca in plenul sedintei cateva paragrafe, insa colegii sai nu au fost de acord.

Lectura erotica in Consiliul Local

Belei a insistat sa citeasca inceputul cartii, dar toti colegii lui au protestat intrucat, chiar din prima propozitie apare un cuvant controversat: "Sunt o doamna, ce p*** mea, deci imi aleg din dulap o fusta neagra si scurta si trag pe mine un tricou stramt ca sa se vada talia ingusta, imi inmoi apoi un deget aratator in cutiuta de fard gri si mi-l frec de pleoape, dau si cu rimel pe gene, ca doar nu ma doare mana si incerc acuma sa-mi aranjez cumva parul din oglinda. L-am tuns scurt zilele trecute si din cand in cand se mai zburleste - ia te uita, uneori pot sa arat chiar bine, da' de cele mai multe ori imi fac fetele observatii ca ma imbrac aiurea sau nu am grija de mine "Cine-o sa se uite la tine, fata? Incearca sa fii si tu mai sexy!"...".

De partea celor care au considerat cartea "vulgara" s-a numarat si consilierul UDMR Istavan Illes, care a declarat ca municipalitatea nu poate premia o astfel de carte, indiferent cat de valoroasa ar fi din punct de vedere literar. El i-a intrebat pe colegii sai daca le-ar permite copiilor sa citeasca un astfel de volum.

Consilierii locali, mai duri la critica decat membrii Uniunii Scriitorilor

Membrii comisiei care au facut propuneri pentru "Premiile Municipiului Bistrita - 2005" au motivat, insa, alegerea cartii si a autoarei, avand in vedere ca aceasta a primit premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru debut, cea mai importanta distinctie obtinuta de un scriitor din Bistrita-Nasaud.

"Nu punem la indoiala criteriile prin care Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) au decis sa-i acorde premiul. Nu suntem critici literari si respectam opinia celor mai avizati decat noi", a declarat consilierul PNL Gavril Tarmure, membru in comisie.

O parte a alesilor locali, insa, a cerut public retragerea premiului ce urmeaza a-i fi acordat Ioanei Bradea, insa jumatate dintre consilieri s-au opus.

Presedintele de sedinta, Mihai Cazacu, a supus votului nominalizarea Ioanei Bradea si a lucrarii sale, "Bagau", pentru "Premiile Municipiului Bistrita - 2005", propunere facuta de comisia numita sa desemneze cei mai valorosi bistriteni, iar rezultatul a fost de 10 voturi pentru si 8 impotriva, ceea ce inseamna ca Ioana Bradea va intra luni, in posesia premiului.

Scriitoarea s-a nascut in 1975 la Bistrita. "Bagau" este primul sau roman si a fost editat, anul trecut, la Editura "Est". In 29 noiembrie 2005, volumul semnat de ea a castigat premiul pentru debut al USR. Editorul romanului sau a anuntat ca vrea sa publice si o editie in limba franceza.