Majoritatea celor 450 de salariati ai combinatului de fire sintetice "Moldosin" Vaslui au protestat, ieri, in fata Palatului Administrativ din municipiul Vaslui, solicitand conducerii Prefecturii clarificarea situatiei unitatii.

Reamintim faptul ca Moldosin este societatea la care omul de afaceri Stefan Vuza a renuntat in favoarea Manhattan Tranding, controlata de Omar Hayssam. Cu toate acestea, Vuza este obligat sa plateasca, in solidar cu Manhattan, pretul privatizarii Moldosin, printr-o sentinta definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Dupa cateva zeci de minute de proteste, o delegatie a salariatilor a fost primita la discutii de prefectul Ioan Zaharia, caruia i-a solicitat rezilierea contractului dintre Asociatia salariatiilor PAS Moldosin, ce detine pachetul majoritar de actiuni de la Moldosin, si Autoritatea de Valorificare a Actiunilor Statului.

"In momentul in care discutam, PAS este in continuare proprietarul fabricii, detinand aproape 60% din actiuni. Am luat la cunostinta cererea salariatilor, de reziliere a contractului, propunere pe care o vom inainta in cursul zilei de azi (luni - n.r.) la AVAS.

Oricum, din punctul meu de vedere o alta solutie in momentul de fata nu este decat declasarea falimentului", a declarat prefectul Ioan Zaharia.

Pe langa rezilierea contractului cu AVAS, reprezentantii salariatilor de la Moldosin au mai cerut trecerea cat mai urgenta in somaj pentru a putea sa-si recupereze drepturile salariale restante.

La finalul discutiilor cu reprezentantii salariatilor, prefectul de Vaslui a promis ca va face tot ce este posibil pentru schimbarea situatiei de la Moldosin si a spus ca cei care se fac vinovati pentru situatia fara iesire a combinatului vor raspunde in fata legii.

Conducerea Combinatului de fire sintetice Moldosin SA Vaslui si cei cinci membri ai Consiliului de Administratie al societatii si-au dat demisiile in bloc, in 26 noiembrie, deoarece nu au gasit nici o solutie pentru relansarea activitatii fabricii.

In urma cu o luna, Adunarea Generala a Asociatiei Salariatilor PET Moldosin a hotarat cedarea pachetului majoritar de actiuni pe care salariatii fabricii il detineau, catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), insa contractul nu a fost reziliat pana in prezent.

Moldosin, o bomba sociala

Asociatia Salariatilor a preluat societatea la sfirsitul lunii aprilie 2005, dupa ce AVAS a reziliat contractul de novatie incheiat cu Mihai Nasture, cumnatul lui Omar Hayssam, in anul 2003.

In acesti ultimi doi ani, cei 450 de salariati de la Moldosin s-au aflat mai mult in somaj tehnic, iar din august 2005, o data cu oprirea curentului de catre Electrica, au fost trimisi acasa pana la gasirea unei solutii pentru repornirea combinatului.

De atunci, angajatii nu si-au primit salariile, drept pentru care au protestat de mai multe ori in curtea fabricii.

"Buna ziua, ARDEAL" a aratat in editiile anterioare ca prin sentinta Tribunalului Buzau (nr. 2926/12 decembrie 2003 in dosar 3249/2003), ramasa definitiva si irevocabila prin reconfirmare in apel si in recurs (decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 1508/4.3.2005), Contactoare Buzau este obligata sa plateasca in solidar cu Manhattan Trading pretul privatizarii Moldosin. In caz contrar, omul de afaceri Stefan Vuza ar putea pierde Contactoare Buzau, pierdere ce ar echivala cu daramarea primei piese din dominoul societatilor apartinand SCR si preluate in urma expunerii societatii buzoiene.

Dupa principiul "Daca te-ai prins in hora, danseaza", Stefan Vuza este obligat sa plateasca in solidar cu Manhattan, societatea controlata de Omar Haissam, pretul societatii vasluiene. In caz contrar, Vuza ar putea pierde Contactoare Buzau, societatea expusa in momentul negocierii cu APAPS.

Contactoare Buzau s-a dovedit a fi o vesnica moneda de schimb (pe care a tot aratat-o dar nu a dat-o) in momentul preluarii mai multor societati de la stat.

Reamintim faptul ca, in 2003, Vuza a facut greseala care i-ar putea fi fatala. Astfel, in august, tot cu Contactoare pe taraba, Vuza s-a inscris la licitatia pentru Moldosin- producator de fire si fibre sintetice.

Cea mai buna oferta a apartinut Contactoare, alaturi de care si-au mai aratat interesul pentru preluarea unitatii vasluiene Manhattan Trading Co SRL Romania (societate controlata de Omar Hayssam prin cumnatul sau, Mihai Nasture) si Ionel Maricel Stan. Castigatoarea licitatiei a fost desemnata Contactoare Buzau.

Cu toate acestea, la putina vreme de la castigarea licitatiei, Vuza renunta la societatea vasluiana in favoarea societatii Manhatan.

"Societatea Manhatan a fost scoasa la privatizare de vreo sase ori. Nimeni nu s-a interesat s-o cumpere. Ultima data cand a fost scoasa la privatizare, noi am participat cu Manhatan, dar am fost exclusi, deoarece lipsea un certificat fiscal.

Castigatorul licitatiei a fost Contactoare Buzau, care, dupa ce a facut o analiza mai amanuntita a societatii si a vazut dezastrul din societate, a vrut sa-si depuna cerere de retragere. Noi am negociat cu conducerea SC Contactoare Buzau si ne-am inteles sa le platim costul actiunilor", declara in august 2004 Omar Hayssam pentru un cotidian central.

Lucrurile par, la prima vedere simple, in sensul ca Vuza a castigat licitatia, a parafat preluarea societatii prin semnatura, iar mai apoi, "constatand dezastrul" societatii vasluiene, renunta in favoarea Manhatan, in urma deciziei AGA a Contactoare. Cu toate acestea, situatia ia o cu totul alta intorsatura.

Decizie fatala pentru Vuza

Astfel, Hotararea Adunarii Generale Extraordinare a actionarilor Contactoare Buzau prin care s-a aprobat anticipat, la 22.08.2003, novarea cu APAPS a privatizarii Moldosin catre Manhattan Trading (firma cumnatului lui Omar Hayssam) a fost atacata in justitie de actionarul Broadhurst Investments Limited (fond de investitii) care a obtinut anularea acesteia prin sentinta

Tribunalului Buzau nr. 2926 din 12 decembrie 2003 in dosar 3249/2003, ramasa definitiva si irevocabila prin reconfirmare in apel (deciziea nr. 429/8 iunie 2004 a Curtii de Apel Ploietti), si in recurs (decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 1508 din 4 martie 2005).

In baza deciziei ICCJ, hotararea de novare a fost declarata ilegala si prejudiciabila chiar la Contactoare, societatea buzoiana ramanand obligata in solidar cu Manhattan Trading la plata pretului privatizarii Moldosin. In contextul acestei decizii definitive a ICCJ exista toate premisele ca Vuza sa scoata singur castanele din focul Moldosin.

Altfel spus, ar putea fi obligat sa plateasca pretul angajat in momentul castigarii licitatiei, in caz contrar, ar putea pierde prima piesa din jocul sau de domino, Contactoare Buzau, expusa (pusa gaj) in cazul mai multor "cumparaturi".