Au trecut aproape doua luni de la scandalul provocat de Cristian Gherghisan la scoala nr. 23. Gherghisan, cel despre care se spune ca este bodyguardul unui controversat om de afaceri, a bagat atunci in spital sase persoane, majoritatea minori, printre care si un copil de zece ani. Judecatorii nu au vazut in Gherghisan un pericol public si au refuzat propunerea de arestare preventiva.

De atunci, batausul se plimba liber pe strazi, iar dosarul a fost trimis la Politia Municipala pentru probarea vinovatiei sale si a celor din gasca sa. Nimeni nu stie cat vor mai dura cercetarile, iar lumea a inceput deja sa vorbeasca despre „aranjarea" cazului chiar de catre anumiti politisti.

Situatia este la fel de incerta si in celalalt dosar penal al lui Gherghisan, deschis in vara anului trecut, dupa batalia de pe terasa Beta. O intreaga armata de politisti se ocupa in prezent de dosarul batausului Gherghisan.

Doi ofiteri de la Politia Municipala - Lungoci si Vasile, unul din cadrul Serviciului de Cercetari Penale al Inspectoratului Judetean de Politie, politisti de la Sectiile 3 si 4 si un procuror de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel. Ancheta trebuie sa ia in calcul declaratiile a cel putin 30 de persoane si sa satisfaca solicitarile judecatorilor constanteni, din punctul de vedere al probelor.

Comisarul sef Radu Ungureanu, seful Politiei Municipale, a recunoscut ca principala problema a dosarului lui Gherghisan consta in strangerea probelor si nu in vreo tentativa de musamalizare, asa cum se aude prin „targ".

Ungureanu a declarat ca nu a auzit pana acum de vreo incercare de intimidare sau ca cineva sa „umble" pe la politistii sai, cu scopul de a-l face scapat pe interlop.

Pe de alta parte, surse din Politie au dezvaluit pentru „Replica" interesul deosebit de care se „bucura" anumite activitati ale controversatului afacerist care „ii tine spatele" lui Gherghisan in ochii unor anchetatori sau altii. „Noi avem tot interesul sa finalizam cat mai repede acest dosar", a declarat seful Politiei Municipiului Constanta.

„E dificil sa dai un termen, poate dura de la doua saptamani la o luna", a mai spus Ungureanu. Aceasta a recunoscut insa ca habar nu are ce s-a mai intamplat cu vechiul dosar al lui Gherghisan, plimbat de mai bine de un an de la Parchet la Politie si inapoi.

Pana la proba contrarie, aceasta pare a fi si soarta actualului dosar, care, in prima sa faza a instrumentarii, a capotat lamentabil in fata judecatorilor, astfel ca Gherghisan a fost eliberat.

Comisar sef Popescu, seful IPJ: „Sa-mi spuneti ce politist incearca ceva, ca-l dau imediat afara"

Actuala echipa de anchetatori trebuie sa refaca acum dosarul lui Gherghisan, incercand sa identifice probele indiscutabile ale vinovatiei bodyguard-ului interlop. Pana una-alta, numele lui Gherghisan pare a se bucura de… respectul, frica sau interesul anumitor politisti, care, din cate se aude, isi pun obrazul la bataie in mijlocul unei reglari de conturi a lumii interlope.

Culmea este ca insusi seful Inspectoratului Judetean de Politie, Victor Popescu, a marturisit ca a auzit si el anumite zvonuri legate de incercarea sustinatorilor lui Gherghisan de a mai potoli avantul anchetatorilor. Tocmai de aceea, comisarul sef Victor Popescu i-a anuntat pe acei politisti care vor deveni sensibili la avansurile interlopilor ca vor fi dati pe loc afara.

„Sa aveti toata convingerea ca asa ceva nu se va intampla cat sunt eu aici. Acum strangem probe, sa-i infundam mai bine. si sa-mi spuneti ce politist incearca ceva cu Mitu Vasea si Cristian Gherghisan, ca-l dau imediat afara", ne-a declarat Popescu.

Speram ca bunele intentii ale comisarului sef Victor Popescu nu se vor lovi de increngaturile de interese ale subordonatilor sai, mostenite din mandatul chestorului Traian Jipa. si daca tot vor lucra cu securea demiterii deasupra capului, poate vor dezgropa si dosarul scandalului de la terasa Beta, cazut intr-un nemeritat con de umbra.