Episcopia Greco-Catolica Oradea se pregateste sa se judece cu Episcopia Ortodoxa. Motivul il constituie casa parohiala ce apartine de Catedrala "Sfantul Nicolae" din oras, lacasul de cult fiind de curand retrocedat greco-catolicilor. Nu acelasi lucru s-a intamplat cu casa parohiala care este folosita in continuare de familiile unor preoti ortodocsi.

Desi Episcopia Greco-Catolica a incercat sa-i determine pe ortodocsi sa cada la o intelegere, acestia din urma nu au putut fi induplecati. Casa parohiala a fost construita in 1931, pe cand Eparhia Oradea era condusa de episcopul Valeriu Traian Frentiu.

Pe vremuri casa a fost folosita de episcopul si preotii greco-catolici. In prezent apartamentele sunt locuite de fii si familiile unor preoti ortodocsi.

Desi Episcopia Greco-Catolica a crezut tot timpul ca odata cu retrocedarea Catedralei "Sfantul Nicolae" va fi restituita si casa, in ultimul moment ei au aflat ca acest lucru nu se va intampla. Desi reprezentantii Episcopiei au promis ca cei care locuiesc in apartamentele respective vor putea ramane acolo chiar si dupa retrocedarea imobilului contra unei chirii, ortodocsii nu au fost de acord.

Astfel, imediat dupa sarbatorile de iarna, greco-catolicii sunt hotarati sa porneasca primul proces impotriva Episcopiei Ortodoxe.