Un sarman miliardar

Evenimentele pe care urmeaza sa le relatam debuteaza in mod aparent nevinovat. In luna aprile a anului 2002, un anume Stoica Marian, din Bucuresti, cumpara de la SC ARVD International Trans SRL (societate aflata in procedura de lichidare), un teren situat in comuna Stefanestii de Jos. Pina aici nimic demn de atentie...

Dimensiunile terenului (222.300 mp), amplasarea lui (zona industriala a Capitalei) si pretul la care a fost achizitionat (22.088.179.377 lei - aproximativ 760.000 euro, la valoarea monedei europene din epoca), s`nt de natura sa te puna pe ginduri.

Cu atit mai mult cu cit cumparatorul este un muncitor necalificat! In orice caz, nu avem cunostinta ca organele de ancheta sa fi studiat cu atentie toate variantele de raspuns la o intrebare foarte simpla: de unde a avut Stoica Marian, un om de conditie modesta, atita banet? Poate vom putea oferi noi, in rindurile ce urmeaza, citeva elemente lamuritoare in privinta acestui aspect.

Incepe "suveica"

Stoica nu a avut, insa, in momentul in care a cumparat terenul (in urma unei licitatii organizate de lichidatorul ARVD), toate resursele financiare necesare acoperirii sumei pomenite mai sus. Acestea trebuiau gasite rapid, pentru a nu fi decazut din drepturile de cistigator al licitatiei. Astfel, a luat nastere o clasica afacere de tip "suveica".

Vom reveni asupra aspectelor privind modul in care a fost finantata achizitia imobiliara in cauza. Deocamdata, vom face referire doar la soarta terenului. Doi ani mai tirziu, mai exact la inceputul lunii ianuarie a anului 2004, Stoica parceleaza terenul in trei suprafete aproximativ egale si vinde doua dintre acestea (145.816,85 mp).

Clanul Sechelariu

Pretul de vinzare a celor doua parcele a fost de 2.800.000.000 lei (cca. 67.829,45 euro). Aceasta, in conditiile in care un calcul elementar arata ca Stoica Marian a platit pentru cele doua treimi peste jumatate de milion de euro. Cu toate acestea, el le-a vindut cu o suma care reprezinta aproximativ 13% din cit a platit el insusi pentru a leachizitiona.

Nu mai pomenim faptul ca, in cei doi ani care scursi, valoarea de piata a terenului crescuse, depa[ind, probabil, milionul de euro... Interesant este faptul ca noul cumparator nu este altcineva decit sotia unuia dintre cei mai proeminenti membri ai PSD. Este vorba despre Violeta Sechelariu, sotia lui Sergiu Sechelariu, fost ministru secretar de stat in guvernul PSD.

Una peste alta, sotia lui Sergiu Sechelariu a devenit proprietara terenului pomenit, bine "spalat", fiind, in fata legii, ceea ce se cheama "cumparator de buna credinta". Evenimentele ulterioare vor dovedi daca aceasta din urma, devenita proprietara, va revinde terenul si, mai ales, cu ce suma...

Apar noi personaje

Mihaela Balescu este fosta directoare a Agentiei Busteni a BRD - GSG (in perioada 1999 - 2003). Din autodenuntul trimis de catre aceasta procurorului Nicolae Petrosel, reiese ca suma care lipsea in vederea achitarii integrale a terenului a fost devalizata din fondurile agentiei BRD pe care aceasta o conducea.

Mihaela Balescu sustine ca Emanoil Savin (primarul conservator al orasului Busteni si patron al Hotelului Alexandros din localitate) "avea nevoie de 250.000 USD pentru a prelua un teren in zona industriala a Bucurestiului (Pantelimon), pe numele lui Nae Nicolae, actionar majoritar la SC Acumulatorul SA Bucuresti." Despre ce este vorba, de fapt.

Pentru a putea transfera lui Nae Nicolae suma in cauza, Mihaela Balescu a intocmit un dosar de creditare fals, in favoarea firmei Sanoplast, a carei patroana era chiar sora sa. Ancheta a stabilit ulterior faptul ca aceasta din urma nu avea cunostinta de acest lucru.

Tot Mihaela Balescu sustine in declaratiile sale ca Emanoil Savin a santajat-o pentru a o determina sa actioneze in sensul acordarii creditului respectiv. Cert este faptul ca Sanoplast (si inca doua firme "marioneta) a fost creditata cu suma de 275.000 USD.

Din contul acestei firme, banii au fost virati in contul personal al lui Nae Nicolae, constituind contravaloarea unei tranzactii fictive cu 300.000 tone de deseuri de materiale plastice. Acum, lucrurile incep sa se lege. Din contul personal al lui Nae Nicolae, banii (transformati in lei - 3.336.000.000) au fost virati catre Stoica Marian, ca "datorie personala". Din nou, organele de ancheta nu au acordat atentie unui astfel de amanunt.

Cum se face ca un prosper om de afaceri, ca Nae Nicolae (vicepresedinte PSD al Consiliului Judetean Ilfov) avea datorii de miliarde la un muncitor necalificat? In orice caz, cu suma respectiva, Stoica Marian a achitat ultima transa a datoriei pe care o avea catre SC ARVD International Trans SRL, devenind fericitul posesor (in acte, cel putin) al valorosului teren.

Este Emanoil Savin creierul afacerii?

Pe parcursul derularii evenimentelor apar elemente ce fac ca lucrurile sa poate fi privite intr-o lumina diferita de cea aparenta. La prima vedere, actiunea prin care sucursala BRD a fost fraudata, iar banii spalati, ii are drept unici protagonisti pe Mihaela Balescu, fosta directoare a Agentiei Busteni a BRD-GSG, pe Nae Nicolae, ca beneficiar si pe Stoica Marian, ca "om de paie".

Dealtfel, primii doi sint cercetati pentru "implicare intr-o activitate infractionala, ce viza spalare de bani, acordare si utilizare ilegala de credite, delapidare si fals sub semnatura privata", in dauna bancii amintite.

Si fiindca a venit iarasi vorba de Mihaela Balescu, tinem sa precizam un fapt important, anume ca aceasta este de negasit! Nu numai de catre reporterii cotidianului nostru, dar nici autoritatile nu au putut-o contacta.

Cu toate acestea, Mihaela Balescu a trimis Parchetului declaratii, prin care nu numai ca isi recunostea faptele, dar atragea atentia asupra unor anumite aspecte pe care PNA le-a trecut cu vederea, dar pe care, se pare, noul DNA este dispus sa le priveasca cu ceva mai multa atentie.

Stapanul Busteniului

Primarul Emanoil Savin este cunoscut ca cel mai influent om de afaceri din zona Busteni, fiind patron al firmei SAVINEX SRL si vicepresedinte al Consiliului de Administratie al SC Acumulatorul SA. Savin este fost membru PSD, in prezent lider Partidului Conservator, filiala Busteni.

Acesta este prezent in "Top 3oo", al celor mai bogati romani, cu o avere estimata de revista Capital la sapte milioane de dolari.

Hotelul unde politicienii isi dau intilnire

Emanoil Savin este proprietarul celui mai luxos hotel din Busteni, Alexandros. Aici au fost organizate numeroase intilniri ale mai-marilor PSD atunci cind Savin era coleg de partid cu Nastase si compania.

Dupa trecerea primarului la fostul PUR, Hotelul Alexandros a devenit locul preferat de intilnire pentru conducerea conservatorilor, luna trecuta aici avind loc o sedinta la care au participat presedintele PC, Dan Voiculescu si ministrul economiei, Codrut Seres.

Santaj si amenintari

Unul dintre aceste amanunte este acela privind rolul jucat in aceasta poveste de catre Emanoil Savin, controversatul om de afaceri prahovean. In primul rind, intre el si Nae Nicolae exista o legatura, Emanoil Savin detinind o functie importanta in Consiliul de Administratie al Sc Acumulatorul SA Bucuresti, al carui actionar majoritar este Nae Nicolae.

Mai mult, desfacerea produselor Acumulatorul se facea prin firmele lui Emanoil Savin. Un al doilea element care il implica pe primarul Busteniului in afacere este chiar autodenuntul Mihaelei Balescu, care il desemneaza pe Emanoil Savin ca fiind cel care s-a ocupat de intreaga afacere. "In anul 2002, dl.

Emanoil Savin avea nevoie de 250.000 USD pentru a prelua un teren in zona industriala a Bucurestiului (...) a insistat pentru acesti bani. (...) Emanoil Savin a facut santaj asupra mea si tot timpul m-a amenintat...".

Contractul fictiv in baza caruia banii au vost virati din conturile Sanoplast in cele ale lui Nae Nicolae a fost trimis de pe faxul SC Acumulatorul SA nu la Sanoplast, ca parte semnatara a contractului, ci la Savinex HR, firma lui Emanoil Savin! Expertiza grafoscopica efectuata arata ca ordinele de plata prin care banii au fost virati din conturile Sanoplast in cele ale lui Nae Nicolae ar fi scrise de catre Dumitru Staicu Geo, nimeni altul decit contabilul lui Emanoil Savin! Mai mult, la parchet a fost depusa o discheta pe care se afla contractul de vinzare- cumparare a deseurilor, despre care am pomenit mai sus.

Din datele tehnice ale dischetei reiese ca autorul fisierului este Dumitru Staicu Geo, iar calculatorul pe care a fost conceput acesta apartine societatii Savinex, firma apartinind aceluiasi Emanoil Savin.

Hrebenciuc si Sechelariu - adevaratii beneficiari ai afacerii?

Echipa Garzii Financiare, aflata in control la sediul Sanoplast (in 2002) a fost "vizitata" de catre Emanoil Savin, care a tinut sa-i asigure pe comisarii garzii ca administratorul societatii este "o persoana serioasa". Mai mult, acesta a sunat conducerea Garzii.

Martorii discutiei declara ca respectiva discutie telefonica a fost foarte scurta, comisarul sef al Garzii afirmind ca va sesiza PNA-ul. Unul dintre membri echipei aflate in control la Sanoplast declara ca Emanoil Savin ar fi spus ca va contacta telefonic inalti demnitari, unul dintre numele vehiculate fiind acela al lui Viorel Hrebenciuc.

O a doua ocazie in care numele lui Viorel Hrebenciuc este pomenit in afacere este mentionata chiar de catre Mihaela Balescu: "dupa ce i-am dat banii a spus (Emanoil Savin - n.n.) ca terenul va fi vindut unei firme englezesti cu un milion de dolari, iar banii vor fi impartiti de patru persoane si anume: Nae Nicolae, Savin Emanoil, Victor Hrebenciuc si Sergiu Sechelariu".

Evident, este vorba despre o declaratie facuta la Parchet de catre unul dintre inculpati, neavind caracterul unui fapt cert. Sa fie insa o simpla coincidenta faptul ca ultimul cumparator al terenului care constituie marul discordiei este sotia ultimului dintre cei patru? Anchetatorii acestui caz au trecut si aceste amanunte cu vederea...

Sergiu Sechelariu a ridicat "blocul coruptiei"

Sergiu Sechelariu, fratele celebrului baron bacauan, Dumitru Sechelariu. Ascensiunea sa politica a culminat cu numirea in functia de secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Locuintei. Firma sa, Conimplus, a construit blocul lui Andrei Nastase (fiul fostului premier) din Bucuresti, strada Zambaccian, nr. 16, asa numitul "Bloc al Coruptiei".

Ancheta treneaza

Cercetarile efectuate de procurorii PNA nu s-au finalizat, cel putin in ceea ce priveste dovedirea amestecului "rechinilor" in afacere. Procurorul Petrosel Nicolae a disjuns cauza, evitind in acest fel implicarea in dosar a primarului Busteniului. Imediat dupa intocmirea rechizitoriului procurorul Petrosel s-a mutat cu arme si bagaje in alt judet, parasind zona "fierbinte".

In momentul de fata este procuror in judetul Buzau. Referitor la cele relatate, Emanoil Savin a declarat reporterului nostru ca: "Nu este nimic adevarat! Totul a pornit de la declaratia fetei aleia (Mihaela Balescu - n.n.), care m-a amestecat pe mine ca sa scape. Nu am avut nici un fel de afaceri cu Sanoplast! S`nt simple afirmatii, care nu au putut fi dovedite.

Sint declaratii facute ca sa scape, incriminindu-ma pe mine, afirmind ca a facut totul pentru mine!".

Apropos de declaratiile Mihaelei Balescu, una dintre ele suna cam asa: "m-am intilnit cu domnul Emanoil Savin (inainte de audierea la Parchet - nn) si am primit suma de 1500 USD ca sa dispar din zona si sa nu vorbesc nimic ca domnul Emanoil Savin ar avea vreo legatura cu dosarul pe care dumneavoastra il anchetati." O declaratie nu este o proba, nu este un fapt dovedit.

Dar disparitia Mihaelei Balescu, indiferent de motivatia care sta la baza ei, este un fapt!

"Papusarul" Hrebenciuc

Viorel Hrebenciuc, "eminenta cenusie" a PSD. Este cercetat de DNA pentru coruptie, trafic de influenta si luare de mita, alaturi de alti "arestabili" din PSD. Este considerat ca fiind omul responsabil cu finantarea PSD. Este cercetat pentru tentativa de mituire a fostului ministru al justitiei, Rodica Stanoiu, care l-a numit "papusarul".

Desi Parchetul General nu a confirmat (dar nici nu a infirmat), se pare ca toate conturile sale din Monaco au fost blocate. Omar Hayssam, aflat in arest, a lansat acuzatii de coruptie la adresa sa, iar Mohammad Munaf a declarat anchetatorilor sai ca politicianul i-a pretins 700.000 de dolari pentru a-l scapa de dosarele penale.

Preferatul lui Iliescu

In perioada in care era liderul organizatiei PSD Busteni, Emanoil Savin a fost de nenumarate ori gazda fostului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. Actualul primar nu a scapat nici o ocazie sa se afiseze linga Iliescu, laudindu-se in cercurile politice si economice ale judetului cu relatiile sale apropiate cu "Cotroceniul".

Piscina de lux la Club Laguna

Primarul Busteniului este coproprietar al unuia dintre cele mai exclusiviste cluburi din Ploiesti, prin fiica sa, Madalina Savin. La Club Laguna isi dau intilnire tinerii de bani gata, mai ales pe timpul verii, pentru ca aici a fost amenajata cea mai luxoasa piscina din oras. Baza de agrement din cartierul Mihai Bravu include un teren de sport cu suprafata sintetica si un restaurant de lux.

Surse confidentiale ne-au declarat ca in aceasta zona "stapanul" Busteniului a cumparat suprafete intinse de teren.