O batrina din comuna Sulita doreste sa obtina si in drept citeva prajini de pamint, adica vreo 50 de ari, care au apartinut tatalui ei. Ea a depus pina la sfirsitul lunii trecute cerere la comisia locala.

Primarul Costinel Ciubotaru a incercat sa o linisteasca, mergi acasa, se va rezolva, actele au fost trimsie la Botoisani la Comisia Judetean de aplicare a Legii 247 din 2005.Batrina nu crede insa vorbele lui.

Constantin Haviuc Haviuc are si el 81 de ani, este veteran de razboi.Impreuna cu alti locaitori ai orasului Darabani a incercat si eol sa-si ceara pamintul inapoi de la Comisia Locala.Dupa cum decalara el primarul oarsului, Corneliu Aroasoaie, i-a dat pe toti afara si nu le-ar fi acceptat nici macar o intrevedere de cinci minute.

"Legea 247 complica probelema pamintului", afirma viceprimarul comunei Havirna, Ilie Angheli. El nu este singurul care are dificultati cu aceasta noua lege a retrocedarilor funciare. forestiere si imobiliare.

Catalin Mugurel Flutur, primarul orasului Botosani, resedinta judetului Botosani, recunoaste si el ca va avea greeutati in retroicedarea fostelor proprietati funciare."Nu mai avem terenuri disponibile pentru aplicarea ei, vom inrcea sa vedem ce putem face prin Comisia Judetean de Aplicare a legii 247, poate mai primim de la comunele invecinate", spune el.

David Salgau Anitei, subprefectul judetului, spune ca au fost edepuse prin aceste aceste legi circa 10.000 de cereri prin care se solicita retrocedarea in judet a circa 30.000 de hectare de ternuri agricole, 15.000 hectare de paduri si zeci de imobile.

Dintre acestea el crede ca vor fi unle respinse deoarece nu ar fi libere in drep, pentru ca multi vor pe vechile amplasamente si nu au inte;ls textul legii, care prevede ca acestea se retrocedeaza daca sunt libere si in drept, adica pentru ele nu sunt emise titluri de proprietate dupa 1990.

In privinta actelor cerute subprefectul, care se ocupa in mod special din partea Institutiei Prefectului cu aceasta problema a retroceadrilor, spune ca fostii properitari nu au dece sa depuna la Comisiile Locale titluri d eproprietate in original.El ne-a spus ca daca au fost cerute probabil cei de acolo au cine stie ce interese.

"Sint probleme grave cu fondul funciar", sustiune si prefectul judetului Botosani, Cristian Roman, adr crede ca pina la urma se vor rezolva intr-un fel sau altul. Un exemplu de imobil care trebuie retrocedat fiind revendicat prin pachetul de legi adoptat in vara acestui an de catre Guvernul Romaniei este actualul sediu al Serviciului Judetean de Pasapoarte Botosani din apropierea sediului IPJ.

"Vom muta Pasapoartele in alta cladire iar imobilul il vom pune la dipsozitia Comisiei ulterior penbtru a vedea daca i s eaporba cererea pentru a se da despagubiri in natura sau in bani", a mai spus prefectul de Botosani.

Oricum indiferent de bunavointa autoritailor locale si judetene pentru a inapoia fostilor properietari ce le-a partinut cindva, puna prin anii 1950, retrocedarea efectiva va fi un proces de durat.Comisiile locale vor trebui sa inainteze documentele si cererile la cea judeteana.Aceatsa le va analiza pe fiecare in parte, dupa care va trebui sa prezinte un raspuns, fie se aproba fie se respinge.

Dupa aceea raspunsul se trimite la cea locala si i s ecomunica fostului proprietar rezolutia.Daca ea este favorabila trebuie emis un titlu de proprietate si toate acestea pentru fiecare caz in parte.

Cum termenul initial pentru depunerea cererilor a fost prelungit probabil perspectivele sint aceleasi, ca termenul din primavara pentyru incherea retriocedarilor va fi si el decalat cu alte citeva luni cel putin din cauza umeroaselor hirtii ce trebuie vehiculate intre oameni, comisii si institutii publice.