Sunt Sfintele Sarbatori de Craciun. Sa aveti pace in suflete si numai bucurii, iar Noul An sa va aduca tot ceea ce va doriti.

Cu numai cateva ore inainte ca ziarul sa intre in tipar acest editorial nu exista. La inceputul saptamanii am ridicat spanceana cand am aflat ce minunatii de milioane si-au votat parlamentarii. Si cat de repede si cu ce majoritate covarsitoare. Dar am spus, ca nu conteaza. Nu m-a atins direct!

Lucrurile s-au schimbat insa. Acum un an am votat DA, adica PNL si PD. Am avut incredere in ei.

Speram ca vor aduce in Romania un lucru care lipsise cu desavarsire tuturor guvernelor si conducatorilor de pana acum: pragmatismul, puterea de a transa o problema, puterea de a spune lucrurilor pe nume, puterea de a recunoaste daca un lucru e alb sau negru. M-am inselat insa amarnic.

La mijlocul saptamanii trecute PNL Cluj a organizat un concurs pentru presa. Urmau sa fie premiate cele mai bune articole de presa scrisa, presa radio si televiziune. Pana aici toate bune si frumoase. Toata floarea cea vestejita pardon! vestita a liberalilor clujeni a fost prezenta.

Presa s-a intalnit, s-a glumit si s-a ras. Apoi, surpriza insa! Dragii nostri liberali nu au avut curajul de a alege! Asa ca au pus in caciula cam toata presa clujeana si au tras la sorti tentativele de "cel mai bun".

Jalnic! Dincolo de faptul ca au tras la sorti munca de un an a unor oameni, liberalii si-au dat arama pe fata. Motivatia a fost ca liberalii au incercat sa impaca pe toata lumea. Jalnica scuza. Si poate ca pe cei usor de dus de nas au si reusit sa-i induplece.

Pe mine unul nu m-ar fi incalzit nici premiul unu cu coronita si umbrela, nici premiul trei si nici o mentiune. Imi sunt de ajuns felicitarile, laudele sau criticile de la cititori ori injuraturile sau telefoanele de amenintare de la cei vizati in materiale. Dar nu despre asta e vorba.

Liberalii au vrut sa stea in doua luntri deodata si nu au avut curajul de a alege. Curajul de a transa o problema pana la capat. Curajul de alege, de a avea puterea sa spuna "tu DA" si "tu NU"!

Probabil ca liberalii asa fac si in politica. Trag la sorti. Programul de guvernare, procentele de la majorari, disponibilizarile, privatizarile, partenerii de coalitie. Probabil ca azi maine isi vor trage la sorti si presedintele sau, cine stie, membrii de partid.

Poate ca azi maine ne vor trage la sorti si pe noi, pe romanii care i-am votat. Tu "Sa traiesti bine", tu doar "Sa traiesti", iar tu…

Iar caracterul unor oameni iese la iveala tocmai in situatii marunte, aparent nesemnificative. Iar cum oamenii fac partidul, partidul va fi dupa chipul si asemanarea lor. Si chiar este. Unul lipsit de pragmatism, lipsit de puterea de alege.

Peste trei ani eu nu imi voi trage la sorti votul!