Suspendarea Consiliului Filialei Alba al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) de catre structura nationala a acestei organizatii a determinat declansarea, intre cele doua parti, a unui scandal juridic care se deruleaza la Curtea de Apel Alba Iulia.

Consiliul CECCAR Alba a actionat in judecata conducerea nationala a organizatiei si, intr-un alt dosar, pe presedintele acestei structuri, profesorul Marin Toma.

Principala nemultumire, care leaga cele doua dosare ajunse in instanta, o constituie numirea unui director executiv al CECCAR Alba fara a exista propunerea Consiliului Filialei.

In primul proces, presedintele Nicolae Todea, vicepresedintele Ana Turta si inca patru membri, care alcatuiesc Consiliul Filialei Alba a CECCAR, l-au chemat in judecata pe presedintele la nivel national Marin Toma, solicitand instantei de judecata sa anuleze un ordin emis la 1 iulie 2005 si sa suspende actul administrativ contestat.

Prin ordinul respectiv, la sefia filialei din Alba a fost numit ca director executiv un fost comisar-sef al Garzii Financiare,Valer Retegan. Numirea a starnit dezacordul Consiliului Filialei, care il propusese pe Paul Bucurel.

Mai mult, despre Retegan s-a afirmat ca incalca limita de varsta (55 de ani) stabilita pentru functia de conducere si este incompatibil, avand deseori atitudini de sfidare la adresa contabililor autorizati si a expertilor contabili din calitatea de comisar-sef al Garzii Financiare.

Presedintele CECCAR a afirmat, in actele depuse la dosar, ca nu are calitate procesuala si ca instanta de contencios-administrativ nu poate solutiona un conflict de dreptul muncii. Urmatorul termen in cauza a fost stabilit pentru 6 ianuarie 2006. Din cauza acestui conflict, s-a ajuns in situatia ca CECCAR sa suspende, printr-o hotarare luata in august 2005, intregul consiliu al filialei Alba.

Prin celalalt dosar inregistrat la Curtea de Apel, Consiliul a cerut instantei de judecata tocmai anularea articolului de hotarare referitor la aceasta stare de fapt, precum si suspendarea efectelor hotararii contestate, pana la solutionarea actiunii.

Contabilii din Alba au aratat magistratilor ca, pentru suspendarea lor, s-a invocat o varianta de regulament fara avizele Ministerului Justitiei si Ministerului Economiei, text care nu a fost publicat nici in Monitorul Oficial.

Acestia au apreciat propria suspendare ca pe o eroare, datorata abuzului presedintelui CECCAR, Marin Toma, "deranjat de faptul ca noi am contestat un ordin emis de domnia sa, pentru angajarea directorului executiv al filialei Alba, fara ca noi sa fi propus persoana respectiva".

Dupa amanari succesive judecata in acest dosar a fost "impinsa" in 20 ianuarie a anului viitor, cand CECCAR va trebui sa depuna la dosar hotararea atacata.