Prefectul Anuta Handolescu a dispus aplicarea masurilor corespunzatoare codului rosu, din Planul de masuri anexa la Ordinul Prefectului nr.258/11.05.2005 pentru gestionarea situatiei create in Campul II de sonde Ocnele Mari. Printre acestea este prevazuta si masura evacuarii populatiei din zona.

Oamenii au fost atentionati inca de dimineata, de la ora 6.00 sa se pregateasca de evacuare, dar cea mai mare parte dintre ei au refuzat categoric la inceput sa isi paraseasca locuintele in ajun de Craciun.

In cursul diminetii autoritatile au intentionat sa treaca efectiv la evacuarea localnicilor. „Oamenii nu prea vor sa iasa din case in ajun de Craciun.

Spun ca in caz de pericol stiu ei ce sa faca, se urca pe dealurile din jur." – a declarat colonelul Adrian Mesescu, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Valcea. Se estima ca ar fi trebuit mutate cam 200 de persoane.

Doar 15-20 dintre ele au fost, insa de acord sa plece din case, dar numai dupa ce prefectul de Valcea, Anuta Handolescu a mers personal pentru a vorbi cu ei. „Noi am mai facut o evacuare de acest gen la ultima deversare si este normal ca oamenii sa nu vrea sa plece din case in ajun de Craciun.

Cred ca trebuie sa gasim o solutie definitiva de stramutare a lor din aceasta zona. Le-am promis ca dupa 15 ianuarie voi lua masuri pentru a incerca rezolvarea situatiei" – a declarat si prefectul de Valcea, Anuta Handolescu.

Codul Rosu cuprinde masurile care pot fi luate in caz de pericol extrem si inseamna intrarea intr-o faza periculoasa a proceselor care afecteaza stabilitatea cavernei. „In prezent se deverseaza saramura, necontrolat, cu un debit estimat de 4-5 metri cubi pe secunda.

Hidroelectrica actioneaza pentru asigurarea dilutiei saramurii care ajunge in Olt prin Paraul Sarat.

Digul de retentie a fost spart in doua locuri

In jurul orei 10.00 s-a observat ca prin digul de retentie a saramurii, care se umpluse aproape complet inca de dimineata incepuse sa curga saramura, iar malurile de pamant alunecau si ele.

In acelasi timp, cu fiecare ora care trece peisajul de la Ocnele Mari se modifica incontinuu, deoarece a inceput sa se surpe si peretele cavernei de saramura. In cazul in care cele doua lacuri – cel format in caverna si cel din spatele digului de retentie s-ar fi unit dezastrul ar fi fost total.

Acest lucru a facut autoritatile locale sa ia masuri drastice, respectiv de spargere a digului de retentie pe ambele parti laterale, pentru scurgerea saramurii. In acest sens au actionat timp de aproape trei ore mai multe utilaje.

In jurul orei 14.30 saramura a inceput sa se scurga si prin cele doua sparturi facute in dig. Cel mai mare pericol ramane insa acela ca peretele cavernei sa cedeze, iar saramura stransa in lac sa ajunga tot in digul de protectie, a carui parte centrala este deja slabita.

Prima masura, care s-a dovedit insa ineficienta a fost aceea de a fi carati in zona saci cu nisip de catre armata. Militarii s-au chinuit mai multe ore sa care nisip, dar era nevoie de sase oameni pentru a cara un sac pe dig, timp in care saramura isi facea din ce in ce mai mult loc prin sparturile create.

In scurt timp toata lumea si-a dat seama insa ca sacii nu ajutau cu nimic. Saramura din Paraul Sarat este deversata in prezent direct in Olt. Madalin Mihailovici, directorul Directiei Generale Apele Romane a spus insa ca in barajele de pe Olt, mai ales in lacul Vidra este inca destula apa pentru a dilua saramura.

Sinistratii pot fi cazati la Unitatea militara de la Vladesti

Nici un sinistrat nu ajunsese pana vineri seara la cladirile amenajate special pentru cazuri de urgenta la fosta unitate militara de la Vladesti. „Nici un om nu a ajuns pana acum la unitate, desi suntem pregatiti sa-i primim. Avem deja pregatit un pavilion de 262 de locuri, cu patzuri pregatire.

Mai sunt inca 300 de locuri care se pot pregati in cel mai scurt timp. Noi am mobilizat la Ocne un detasament de 63 de militari cu 8 camioane. Asteptam ca autoritatile sa ia o decizie si putem sa-i transportam pe oameni la unitate. Pana acum li s-a spus doar sa-si pregateasca lucrurile de stricta necesitate.

Am pregatit inca trei detasamente care pot interveni in caz de nevoie." – a declarat colonelul Mircea Vladu, comandantul Garnizoanei si Centrului de pregatire de geniu Panait Donici din Ramnicu Valcea. In zona sunt 50 de jandarmi care asigura ordinea si linistea publica, impreuna cu politistii din localitate.

Saramura de la Ocnele Mari a fost deversata in Olt

Pentru a preveni un dezastru la Ocnele Mari conducerea judetului Valcea a decis inca de miercuri, 21 decembrie ca saramura stransa dincolo de digul de retentie de la Ocnele Mari sa fie deversata in Olt.

Decizia a fost luata de prefectul de Valcea, Anuta Handolescu, care a vrut in acest fel sa previna alte probleme care ar fi putut aparea in zona.

Conform acesteia saramura a fost deversata controlat, cu un debit de 0,154 de metri cubi pe secunda, conform avizului dat de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta intrunit in ziua de 20 decembrie, la ora 22.00.

« In ceea ce priveste evolutia procesului de prabusire controlata fenomenul natural de retaluzare a continuat pe malurile din partea de est, sud – est, cu o evolutie accelerata. Fenomenul este monitorizat permanent. » - a precizat prefectul de Valcea.

Conform autoritatilor golirea digului a fost necesara deoarece planul initial al prabusirii controlate presupunea ca digul de retentie sa fie in permanenta gol, pentru a putea stopa o revarsare masiva de saramura din caverna.

In ultimele zile digul s-a umplut, insa din ce in ce mai mult, iar surplusul nu a putut fi preluat decat in mica masura de societatile de pe platforma chimica. Prefectul de Valcea a fost nemultumit de faptul ca in planul initial intocmit de specialisti nu erau prevazute revarsari masive, ca cea care a avut loc zilele acestea.

„Un lucru este clar: la ora actuala prabusirea se face nedirijat. Cand se va opri taluzarea vor fi reluate procedeele de prabusire controlata, prin pomparea de apa dulce in caverna pentru dizolvarea peretilor de sare si extragerea acesteia, saturata", a spus primarul de la Ocnele Mari, Gheorghe Radu.

Masura golirii digului s-a luat pentru a se evita inundarea orasului, mai ales ca malurile cavernei continua sa se surpe sub ochii neputinciosi ai autoritatilor. Din pacate o zi mai tarziu digul s-a umplut din nou.

Oamenii si autoritatile pot doar sa se roage

In acest moment situatia nu mai este sub controlul nimanui, iar localnicii si autoritatile nu pot face altceva decat sa se roage ca natura sa fie si de aceasta data de partea lor. Oamenii din Ocnele Mari au figuri oarecum impacate cu soarta.

Au trecut deja prin atatea sperieturi incat spera si acum ca valul de saramura nu va ajunge la casele lor in cazul ruperii digului sau surparii cavernei. Localnicii se stransesera in centru si asteptau vesti.

Altii erau ingramaditi in fata vreunui televizor si asteptau sa vada la stiri ce se intampla la cateva sute de metri departare de ei. Majoritatea femeilor erau insa acasa, facand pregatiri de Craciun.

Singurul lucru anormal la fiecare casa erau masinile, scoase in strada si indreptate spre iesirea din localitate. „Ce sa facem, daca se intampla ceva ori ne luam banii pe care ii avem prin casa si plecam, ori,daca nu mai avem timp alergam pe dealul de aici, de langa noi, cum am mai facut si alta data.

Sotia mea pregateste bucatele de Craciun, speram sa nu fie cazul sa plecam si sa lasam totul in voia sortii" – spune Ionel Nica, un localnic. In cazul in care oamenii sunt evacuati din zona jandarmii au obligatia de a le pazi casele de hoti, precum si bunurile din interior.

Aproximativ 50 de jandarmi sunt in zona. Circulatia este in continuare intrerupta, iar autoritatile sunt in alerta.

Cu toata zarva din jur profesorul Florian Zamfirescu, cel care a facut planurile de prabusire controlata de la Ocnele Mari continua sa spuna in jurul pranzului ca este optimist si ca in zona nu se va intampla nimic grav.

Nici macar autoritatile nu au mai crezut de aceasta data in acest refren, pe care profesorul il repeta de la inceputul operatiunii. „Nu se poate spune in acest moment ca fenomenul ar fi controlat de cineva." – spunea prefectul de Valcea. Circulatia este intrerupta in continuare in zona, iar codul rosu se mentine.

• Pana vineri, la ora 17.00 nivelul de saramura din digul de retentie scazuse cu aproape un metru si era in continua scadere.