Administratia timisoreana a stat, in 2005, sub semnul atacurilor la adresa reprezentantilor Partidului Popular Crestin-Democrat din executivul Primariei.

Cu o virulenta care nu se manifesta atat de evident pe vremea guvernarii PSD, aproape orice tentativa de impunere a unui proiect considerat de interes major pentru primarul Gheorghe Ciuhandu s-a lovit nu doar de rezistenta alesilor din Opozitie, ci mai ales de partenerii din coalitia parafata la nivel local: liberalii si democratii.

Tinte pentru 2008: Primaria Timisoara

Intersectarile politice cu viata administrativa au scos la iveala, in anul care tocmai se incheie, un deziderat comun tuturor: Primaria lui Ciuhandu. O vor toti, indiferent de culoarea politica, si nu se mai ascunde nimeni sa o spuna.

De altfel, exista deja doi candidati pentru alegerile din 2008: senatorul Ilie Sarbu, fost ministru al Agriculturii in guvernarea PSD, si Ovidiu Ciuhandu, consilier local din partea PD, care considera ca "este un Ciuhandu mai bun pentru timisoreni".

Mandatul lui Gheorghe Ciuhandu pe anul 2005 a fost poate cel mai greu de pana acum, desi este primar de un deceniu si a cunoscut mai multe stiluri de guvernare. De data aceasta s-au scos cutitele si sabiile, s-au lustruit ghiulelele si toate armele s-au indreptat spre edil, spre familia si apropiatii sai.

Lupta nu este recunoscuta, insa, de "atacatori", care imprumuta tot felul de masti si se ascund sub sintagma "interesul orasului".

Ultima sedinta de plen din Consiliul Local a scos la iveala adevarata fata: proiecte care au facut valva in media, si pe care alesii s-au certat ca la usa cortului sa le opreasca doar pentru ca erau propuse de primar, au trecut in cateva secunde la a doua propunere, fara modificari semnificative.

Este un semn ca "interesul orasului" a fost dat pe mana scandalurilor mediatice, care sa creeze o imagine proasta unei parti din executivul local.

De la tantra-yoga, la tranzactii neortodoxe

De-a lungul anului s-au propus proiecte locale care au facut adevarate furori, unele fiind descoperite imediat, iar altele iesind la iveala dupa mai multe luni de tacere. Prima parte a anului a fost marcata de implicarea Primariei in finantarea unei manifestari de emancipare sexuala de tip tantra-yoga.

Asociatia organizatoare, apropiata liderului MISA, Gregorian Bivolaru, a trebuit sa dea inapoi cei 50 de milioane lei vechi alocati, pentru ca nu au declarat finantatorilor, respectiv municipalitatea, ca vor promova erotismul si dansul din buric, ci ca vor lupta impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

De la scandalul "Yoga" la descoperirea unor afaceri pe care fiul primarului, arhitectul George Ciuhandu, le-ar fi facut cu ajutorul angajatilor din Primarie au trecut cateva luni relativ linistite. Implicarea acestuia a lasat urme adanci in activitatea din cadrul administratiei locale, atacurile si replicile fiind derulate saptamani intregi.

In ciclul proiectelor cu iz electoral a fost inclusa si tranzactia dintre reprezentantii Bisericii Baptiste (multi dintre ei fiind membri ai Partidului Democrat) si municipalitate, care a dat un teren de 2.500 metri patrati intr-un parc pentru 1.800 de metri patrati de teren neutilizabil, pentru a se construi un lacas de cult.

Interventiile exagerat de dese ale mass-mediei pe aceasta tema au involburat apele si mai tare, timisorenii fiind scandalizati ca singurul parc dintre doua zone importante ale orasului va fi ciopartit.

In mijlocul discutiilor apare, pentru prima data, si numele fiului primarului, astfel ca s-a descoperit ca mai multi investitori privati ar fi apelat la firma fiului primarului pentru ca se obtineau mult mai repede autorizatiile de constructie de la Primarie, actele fiind semnate de edil.

Din aceasta cauza, prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a ajuns sa ameninte cu suspendarea primarului, pe motiv de incompatibilitate, in timp ce Ciuhandu senior si Ciuhandu jr. sustin ca a fost vorba doar de atacuri politice murdare.

Atmosfera tensionata intre cabinete

Primaria orasului de pe Bega este condusa de un deceniu de acelasi tandem: Gheorghe Ciuhandu-Adrian Orza-Dorel Borza. Primii doi sunt lideri nationali, respectiv locali la PPCD (PNTCD), in timp ce al treilea este sef peste democratii din judet. Anul 2005 a marcat ruptura definitiva dintre partea democrata si cea crestin-democrata.

Viceprimarul Dorel Borza nu mai apare alaturi de ceilalti doi decat o data la luna, la sedintele de CL. Si acolo scaunul sau e tot mai indepartat, iar replicile in contradictoriu sunt tot mai acide.

Ultimul scandal, care l-a facut pe Borza sa faca afirmatii iesite din comun, a pornit de la firmele de publicitate care trebuie sa asigure statiile mijloacelor de transport in comun. Interesele personale ale reprezentantilor celor doua partide au culminat cu acuzatii de genul "Derbedeilor!" si s-a lasat cu o atitudine a democratului ce a socat audienta.

Conflictul era evident de mai multa vreme, dar s-a trasat foarte clar in 2005 si va face urmatorii ani extrem de dificili, mai ales ca proiectele primarului sunt sustinute doar de alesii locali de aceasi factura politica, in timp ce alianta PD-PNL-PSD-PRM pare sa faca tot mai des "legea".

Pace si liniste in CJ

Nu la fel stau lucrurile in administratia judeteana, unde consilierii fac Oppzitie doar de fatada, punctele nevralgice fiind doar numirile unor consilieri judeteni prin diferite directii.

Micile negocieri facute in pauzele sedintelor rezolva repede piedicile, pentru ca sedintele sa fie linistite, iar masina de vot sa functioneze perfect.

De altfel, seful social-democratilor din judet, senatorul Ilie Sarbu, a avertizat ca e "prea liniste" si ca se "doarme" cam des in Consiliul Judetean.

Inundatiile din primavara din Campia Banatului au monopolizat si mobilizat fortele administrative aproape tot anul, dar nefericitele evenimente nu au scapat de mediatizari de ordin politic, reprezentantii Opozitiei considerand ca ar fi facut lucrurile mai bine.