Modificarea legii privind organizarea si functionarea prefecturilor va permite UDMR Alba sa obtina ceea ce si-au dorit liderii formatiunii politice imediat dupa alegerile generale din 2004, respectiv un post de subprefect. In noua organigrama a institutiei vor exista doua functii de subprefect, in conditiile desfiintarii postului de secretar general al prefecturii.

Atributiile secretarului general urmeaza sa fie preluate de noul subprefect Arpad Ladanyi. Acesta are 35 de ani si este consilier juridic la o societate de asigurari. In legislatura 2000-2004, Arpad Ladanyi a fost consilier local in municipiul Aiud.

Presedintele filialei UDMR, Levente Racz, a declarat ca persoana propusa de formatiunea politica pe care o conduce pentru a ocupa functia de subprefect nou-infiintata a promovat examenul care ii permite sa faca parte din Corpul inaltilor functionari publici. Aceasta structura a fost creata in scopul depolitizarii functiilor de conducere de la nivelul prefecturilor.

Prefectul judetului, Cosmin Covaciu, si subprefectul Clement Negrut au demisionat deja din partidele care i-au propulsat in aceste functii. Primul a fost vicepresedinte al PNL Alba, in timp ce al doilea a renuntat la functia de secretar general al organizatiei PD.

Prin infiintarea noul post de subprefect, actualul secretar general interimar al institutiei, Vasile Bumbu, va reveni in structura din care a facut parte inainte de a fi promovat in functia respectiva.

Surse oficiale au precizat ca prefectul Covaciu a dorit ca Bumbu sa ramana si in functia de subprefect, insa nu a reusit sa obtina si un acord politic din partea coalitiei de guvernare de la nivelul judetului. Postul a fost cedat UDMR. De altfel, in afara de noul subprefect, Uniunea nu a obtinut celelalte functii negociate in Alba in cadrul coalitiei.

Este vorba despre posturile de directori generali de la nivelul Directiei Regionale de Statistica, Garzii de Mediu si Oficiul pentru Protectia Consumatorilor, care sunt ocupate, in continuare, de persoane numite de PSD.