Primarul Mircia Gutau vrea ca Acvarim sa fuzioneze cu Apavil. Daca se va realiza aceasta fuziune, va fi pus in pericol un contract de 29 milioane euro

Primarul Ramnicului are o noua ambitie: sa oficieze mariajul intre Acvarim si Apavil. Potrivit lui Mircia Gutau, transformarea celor doua societati intr-una singura ar urma sa se concretizeze in primavara anului viitor.

Desi edilul lasa sa se inteleaga ca aceasta fuziune este ca si perfectata, lucrurile sunt destul de complicate.

Decizie

„Decizia este definitiva si irevocabila. Se tot vorbeste despre unirea celor doua societati de vreo 16 ani, dar nimeni nu a avut curajul sa taie raul de la radacina", spune primarul Ramnicului. Intentia lui Gutau este de a se realiza o societate pe actiuni.

Deocamdata nu se stie cine va detine actiunile, in ce fel vor fi impartite posturile de conducere, care vor fi costurile sociale pe care le implica aceasta transformare. Primarul nu face deloc referire la pericolul care se afla in spatele fuziunii.

Este foarte posibil ca dupa realizarea fuziunii sa ne aflam in fata uneia dintre cele mai banoase afaceri din ultimii ani. Nu este exclus ca o data creat monopolul pe piata apei din Ramnicu Valcea, noua societate sa poata concesiona preferential furnizarea servicii.

In acel moment, nimeni nu va mai putea garanta ca tarifele la apa potabila nu vor creste ametitor.

Clauze

Siguranta cu care Gutau proclama aceasta uniune ca fiind perfect realizabila este insa contrazisa de contractul incheiat intre SC Acvarim SA si Uniunea Europeana.

Proiectul ISPA in valoare de circa 11 milioane euro, privind reabilitarea retelei de alimentare cu apa a municipiului Ramnicu Valcea, contine cateva prevederi ultrarestrictive. Astfel, conform contractului, pana la finalizarea proiectului este interzisa orice modificare in structura Acvarim.

Actualul director al societatii, Sorin Zamfirescu, a declarat si el in cateva randuri ca unirea cu Apavil nu este oportuna, intrucat ar putea fi periclitat acordul cu UE.

Principalul argument adus de Gutau in sprijinul ideii sale il reprezinta scaderea pretului la apa potabila, sau macar mentinerea acestuia la cote rezonabile. Clauzele contractuale privind proiectul ISPA infirma insa teoria primarului.

Timp de cativa ani de acum incolo, SC Acvarim este obligata sa creasca tarifele la apa, astfel incat sa se amortizeze o parte din cheltuielile generate de realizarea reabilitarii retelelor.

Acord

Primarul sustine ca deja are acordul Consiliului Judetean Valcea (institutie in subordinea careia se afla SC Apavil SA), pentru realizarea fuziunii. „Vor fi urmati pasii legali.

In luna ianuarie se va forma o comisie compusa din consilieri municipali, din partea fiecarui partid, care impreuna cu specialisti din Acvarim, vor analiza situatia din aceasta societate. De asemenea, o comisie de consilieri judeteni vor verifica situatia de la Apavil.

Trebuie sa vedem ce putem face ca pretul la apa sa scada sau sa ramana la fel. Sa vedem cati directori sunt in fiecare societate, ce salarii au... Trebuie facuta aceasta unire; eu nu pot amenda Acvarim, pentru ca e societatea mea, CJ nu poate amenda Apavil, pentru ca e a lor", mai spune primarul Mircia Gutau.