Filiala romaneasca a grupului norvegian Blom detine inca din ianuarie 2003 planurile complete ale Centralei Nucleare de la Cernavoda intr-un calculator din Targoviste. Blominfo Romania a luat nastere in aprilie 2002, in urma asocierii dintre Blominfo A/S din Danemarca (membra a grupului Blom ASA din Norvegia), cu 51% din actiuni si Geonet SRL Targoviste, care detine 49%.

Noua firma a devenit rapid lider national in domeniul serviciilor si produselor de cartografie digitala si GIS din Romania. Ascensiunea fulminanta a Blominfo Romania s-a concretizat printr-o serie de contracte de mare anvergura, incheiate cu institutii sau unitati teritoriale ale statului.

Blominfo a fost implicata, printre altele, si in controversatul contract incheiat de fosta guvernare Nastase cu EADS pentru securizarea frontierelor Romaniei. Unul dintre cele mai spectaculoase contracte a fost incheiat insa cu Societatea Nationala „Nuclearelectrica" SA, sucursala CNE- PROD Cernavoda.

Potrivit misterioasei intelegeri, Blominfo s-a angajat ca in perioada ianuarie 2003 - decembrie 2006 sa asigure serviciile topocadastrale complete ale Centralei Nucleare. In acest fel, planurile detaliate ale uneia dintre cele mai importante obiective strategice nationale au intrat in posesia unei firme private norvegiene.

Nu putem sti in ce fel autoritatile romane mai pot avea control asupra unor informatii care tin de siguranta nationala. stim insa ca la Cernavoda exista un reactor nuclear canadian Kandu, care a costat cateva sute de milioane de dolari, iar viitorul ener-getic al Romaniei depinde, in din ce in ce mai mare masura, de ceea ce se intampla la Centrala Nucleara.

Potrivit intelegerii incheiate intre Blominfo si Nuclearelectrica, intr-o discretie absoluta, beneficiarul CNE - PROD Cernavoda va primi, in urma a trei ani si jumatate de masuratori, cateva planuri in format A0, A1 si A2 laminate in plastic, fixate pe suport metalic si prevazute cu minim cinci magneti indicatori.

In schimbul acestor machete, Blominfo a intrat in posesia tuturor informatiilor disponibile despre Centrala Nucleara, inclusiv a datelor obtinute de satelitul Quickbird sau a celor legate de caile de acces si evacuare in caz de urgenta.

Potrivit unor surse, Serviciul Roman de Informatii monitorizeaza indeaproape activitatea firmei din Targoviste si mai ales modul in care aceasta gestioneaza informatiile pe care le-a obtinut de la Nuclearelectrica. Aceleasi surse sustin ca SRI a recomandat prudenta in acest caz si evitarea, pe cat posibil, a mediatizarii.

Ceea ce ne poate confirma ipoteza potrivit careia avem de-a face cu un caz de spionaj industrial.

Norvegienii au cartografiat jumatate din Romania

Un alt fapt interesant se leaga de transparenta acestui contract. Nu exista nici un fel de informatie disponibila despre organizarea vreunei licitatii sau despre valoarea contractului incheiat in ianuarie 2003. Foarte suspect, in conditiile in care fosta guvernare a facut cadou planurile centralei nucleare unei firme infiintate cu doar opt luni inainte. Pedigree-ul Blominfo Romania este de-a dreptul spectaculos.

Printre contractele finalizate sau aflate in curs de desfasurare se afla proiectul cadastral pentru gigantii SC Conpet SA si Petrom, documentatia topocadastrala pentru societatea nationala Transelectrica, realizarea planurilor topografice sau GIS pentru orasele Cluj Napoca, Fieni, Panciu, Gaesti, Sectorul 3 din Bucuresti sau judetul Dambovita, dar si cadastrul rutier pentru judetul Constanta.

Cap de lista pare a fi insa contractul cu celebra EADS, in februarie 2004, prin care Blominfo a produs ortofogramele digitale pe circa 8000 de kilometri din sud-estul Romaniei, date necesare pagubosului program de securizare al frontierei. Ca sa nu mai spunem de caciula de bani care au intrat in buzunarele celor care au mijlocit aceasta afacere.

Dupa cum lesne se poate vedea, Blominfo este misterioasa detinatoare a unor date care tin de siguranta nationala. Cu toate acestea, nu exista nicaieri nici o informatie despre modalitatea in care o firma norvegiana a ajuns sa incheie astfel de contracte cu statul roman. Nu se stiu sumele de bani platite pentru aceste servicii sau datele la care s-au organizat (sau nu) licitatii.

Cert este ca in Romania exista cateva sute de firme care au acelasi profil cu norvegienii de la Blominfo, dar nici una nu a fost selectata sa deruleze programe de amploarea si importanta celor pe care a pus mana SRL-ul din Targoviste. Vom reveni