Principalii vinovati sunt, dupa primele cercetari, coordonatorul anchetei, comisarul Dumitru Tarcan, si politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, adica seful Serviciului, comisarul Georgel Grumeza, precum si comisarul Dumitru Opinca, subcomisarul Adrian Stoian si agentul principal Catalin

Grigorita.Concluziile anchetei interne la IJP Iasi urmeaza sa ajunga astazi pe masa ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.

In cursul serii de ieri, seful Politiei Romane, chestorul Dan Valentin Fatuloiu, ne-a declarat ca "raportul nu a fost inca finalizat, acesta urmand sa fie redactat cel mai probabil in cursul zilei de astazi".

Din datele preliminarii ale anchetei ofiterilor Directiei de Inspectie Interna, rezulta ca principala vina in cazul Larisa o poarta politistii, care nu au efectuat in mod profesionist perchezitia in subsolul blocului 87 din Lunca Cetatuii.

Pe parcursul celor doua zile de cercetari au fost luate declaratii de la toti cei implicati in acest caz.

Adjunctul IJP Iasi, comisarul Dumitru Tarcan, desemnat coordonator al anchetei in cazul disparitiei Larisei Chelaru, se pare ca va fi considerat responsabil de faptul ca nu a verificat daca rapoartele intocmite de subordonatii sai reflecta intr-adevar realitatea si nu a incercat sa se convinga personal daca perchezitia efectuata in subsolul blocului a fost efectuata corect. Practic, el a fost pur si simplu dus de nas de subordonatii sai, care i-au spus ca au verificat boxele de la subsolul blocului, dar nu au descoperit nimic. "Am mers pe incredere si am crezut ca am de-a face cu politisti experimentati", s-a aparat acesta.

Practic, pe 18 octombrie, cand parintii fetitei au semnalat disparitia la Politie, Larisa Chelaru nu putea fi gasita in viata. Robert Ciobanu i-a curmat viata si a ascuns cadavrul, potrivit propriilor declaratii, intr-un covor pe care l-a pus apoi intr-o cutie la subsol, in boxa unor vecini.

Acest lucru a devenit cert acum, dupa audierea lui Robert Ciobanu si examinarea exterioara a cadavrului. Legistii au constatat ca Larisa Chelaru a fost strangulata si lovita puternic la cap, iar decesul a survenit imediat.

Joaca de-a perchezitia

Pe parcursul anchetei, dupa cum declara surse judiciare, Robert Ciobanu a devenit principalul suspect, pentru ca nu a justificat in totalitate cum si-a petrecut timpul in acea zi, in intervalul orar 14 - 16, cand a fost semnalata disparitia micutei.

Politistii au obtinut autorizatie de perchezitie pentru apartamentul si boxa familiei Ciobanu, dar nu si pentru cele invecinate.

Politistii au motivat ca nu aveau la vremea respectiva probe suficiente care sa convinga un judecator sa elibereze autorizatie de perchezitie si pentru boxele alaturate, apeland la bunavointa locatarilor, care au fost de acord sa le descuie.

Ce nu se stie cu exactitate acum este ce s-a intamplat in ziua de 18 octombrie, exact atunci cand au coborat primele echipe de politisti in subsolul blocului.

Potrivit rapoartelor existente la IJP Iasi, de perchezitia din blocul 87 ar fi trebuit sa se ocupe ofiteri din cadrul Biroului de Politie Ciurea, Constantin Costin si Liviu Nica, insa acestia au dovedit cu acte ca aveau drept sarcina verificarea altor blocuri din Lunca Cetatuii.

Dupa cum au aflat comisarii bucuresteni, de perchezitia in blocul 87 au raspuns chiar ofiterii Serviciului de Investigatii Criminale, adica seful acestuia, comisarul Georgel Grumeza, comisarul Dumitru Opinca, subcomisarul Adrian Stoian si agentul principal Catalin Grigorita.

Numele acestora figureaza in rapoartele comisarului Tarcan. Insa nici unul nu mai recunoaste ca a coborat in subsolul blocului si a spus ca nu este nimic suspect. Ar fi fost suficient probabil sa rastoarne cateva cutii ca sa descopere cadavrul.

S-au multumit doar sa lumineze cu o lanterna spatiul de la subsol, sa constate ca sunt doar cutii vechi, aruncate la intamplare si sa plece. Acest lucru i-a dat si curaj asasinului.

A vazut cat de neglijenti sunt politistii, iar peste o luna, pe 18 noiembrie, cand au venit din nou sa perchezitioneze boxa, a dat senin cheia chiar politistilor. La cea de-a doua perchezitie, cand Robert Ciobanu era deja principalul suspect, a fost prezent comisarul Dumitru Opinca.

Acum, comisarul Opinca se apara si spune ca nu avea suficiente probe impotriva lui Robert Ciobanu, avand in vedere faptul ca era minor, iar orice acuzatie trebuia sa fie fondata cu dovezi.

Politistii au aflat pe parcursul anchetei ca, in urma, cu cativa ani, acesta a fost acuzat de molestarea unui copil de opt ani, dar nu putea fi pus sub acuzare pentru ca descoperisera cadavrul fetei. Nici unul din politisti nu are o explicatie privind modul in care au efectuat perchezitia, dand vina unii pe altii.

Plai recunoaste posibila neglijenta

Comisarul Ghiorghi Plai, seful IJP, a discutat ieri pe holurile Prefecturii cu Constantin Chelaru, tatal Larisei. "Mi-a cerut sa-i pun sub acuzare pe parintii lui Robert Ciobanu si sa ii anchetez, pentru ca au stiut ca fiul sau a facut o crima. Acest lucru nu este posibil deocamdata", a declarat Plai.

In ce priveste neglijenta subordonatilor sai, acesta a admis ca este posibil ca unii dintre acestia, care au facut parte din echipele care au scotocit subsolurile, sa nu fi acordat importanta cuvenita perchezitiei si sa fi omis sa controleze fiecare ungher.

El nu a omis in totalitate nici ipoteza ca trupul micutei sa fi fost tinut o perioada in alta parte si adus ulterior in subsol. "Comisia de la Bucuresti va stabili exact daca s-a gresit si mai ales cine a gresit", a incheiat acesta