2005 a fost anul cu cele mai multe vizite ale sefului Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane, chestorul Nelu Pop, in judetul Bihor. De fiecare data, el a venit in Bihor pentru lucruri neinsemnate: sa lipeasca afise pe gheretele din vama, sa vorbeasca despre colaborarile fructuoase cu institutiile asemanatoare din statele europene sau despre cum va starpi coruptia din vami.

Cu toate acestea, rezultatele s-au lasat asteptate. Nici unul dintre cazurile cu politisti de frontiera prinsi cu mita, anul trecut, nu a fost finalizat. De asemenea, un alt aspect pe care Nelu Pop il lauda in timpul intalnirilor sale cu presa de la Oradea a fost si comunicarea si transparenta de care va da dovada Politia de Frontiera cand vine vorba de informarea opiniei publice. Nici aceasta promisiune nu a fost tinuta.

Ultima vizita a chestorului la Oradea a fost in luna decembrie. Vizita acestuia a coincis cu prinderea agentului Nicolae Onaca din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Episcopia Bihor, care le-a promis ca le va facilita unor cetateni din Republica Moldova trecerea frontierei contra unei sume de bani.

Cazul a fost tinut secret pe timpul vizitei facute de seful IGPF in Bihor. Mai mult, acesta a fost mediatizat abia dupa ce presa a aflat din surse neoficiale despre incident si la cateva ore dupa ce Nelu Pop vorbise in conferinta de presa despre cat de transparenta este institutia pe care o conduce.

Episodul s-a repetat si la sfarsitul saptamanii trecute, cand un alt politist de frontiera a fost prins luand mita. Ca de fiecare data, Politia de Frontiera a mediatizat doar cazurile care ii imbunatatesc imaginea.

De aceasta data, pe buletinul de presa a aparut cazul unei romance care a incercat sa fuga pe langa gheretele politistilor de frontiera pentru ca depasise termenul legal, iar aceasta a fost prinsa, si cazul unui cetatean care a incercat sa introduca in tara patru televizoare color si care in final a fost amendat.