Daca in cazul lui Adrian Iovan, care a impuscat mortal un hot in propria locuinta justitia a decis ca a fost un caz de legitima aparare, o instanta bacauana a concluzionat ca un taran din Livezi care l-a impuscat pe hotul ce-l atacase cu furca se face vinovat de crima.

In vara lui 2003, in comuna Livezi s-a petrecut o tragedie. Ion Condei, din satul Prajoaia, a fost impuscat mortal de Costel Talaban. De etnie rroma, victima a fost surprinsa furand lucerna de pe proprietatea familiei Talaban.

Condei a sarit cu furca asupra lui Talaban iar acesta a folosit arma de vanatoare. Dupa mai bine de doi ani de deliberari, justitia a decis: vinovat este cel care a tras cu pusca.

Anul trecut, intr-un caz asemanator petrecut in cartierul Primaverii din Bucuresti, cel care a impuscat hotul a fost considerat in legitima aparare.

Conflict mocnit

Tragedia din comuna Livezi a avut la origine un conflict puternic existent intre rromii din satele Balaneasa si locuitorii satelor Prajoaia si Poiana, desi autoritatile locale sustineau la vremea respectiva ca nu este vorba despre asa ceva. Aceasta stare de tensiune a stat si la baza evenimentului tragic petrecut in satul Prajoaia, din comuna Livezi.

Dupa ce a fost anuntat de vecini ca rromii au dat iama in lanul sau de lucerna, Costel Talaban si-a luat pusca de vanatoare, a plecat spre terenul sau si l-a gasit acolo pe Ioan Condei incarcand lucerna intr-o caruta. Surprins, hotul a incercat sa-l loveasca cu furca. De teama, Costel Taliban a facut uz de arma si a tras.

Cateva alice l-au nimerit in cap pe Condei care a decedat. Expertiza balistica a demonstrat insa ca victima a fost impuscata de undeva de sus, desi conflictul a avut loc la nivelul solul. S-a ignorat faptul ca alicele ar fi putut ricosa din furca. Justitia a fost necrutatoare cu Talaban. El a fost condamnat la sase ani de puscarie pentru savarsirea infractiunii de omor. Pe numele sau a fost emis un mandat de arestare.

Omul s-a ascuns pe unde a putut, stiindu-se nevinovat, a vandut tot. A contestat mandatul de arestare si, tinandu-se cont de faptul ca la ultimul proces Costel Talaban nu s-a prezentat, mandatul a fost revocat pentru trei luni. Acum a solicitat recurs in anulare iar pe 31 ianuarie 2006 are termen la Tribunalul Bacau.

Acelasi cod penal, doua sentinte diferite

Cum s-a judecat in cazul lui Costel Talaban? Omul si-a aparat proprietatea, hotul, surprins, s-a napustit cu furca asupra lui si acesta a fost nevoit sa foloseasca arma, una de vanatoare, destinata unui anume scop. In cazul din "Primaverii", Adrian Iovan a folosit tot o arma de vanatoare dar n-a fost atacat si, mai mult, l-a urmarit pe cel care ii intrase in casa si l-a impuscat.

In cazul de la Prajoaia, locul nu era imprejmuit, dar prin titlul de proprietate ii apartinea lui Costel Talaban. Instanta a decis ca n-a fost vorba despre o legitima aparare in acest caz iar Talaban va trebuit sa plateasca si peste 100 milioane lei vechi despagubiri rudelor mortului.

"Dosarul este foarte ciudat, am fost condamnat pe nedrept. Nu s-a tinut cont de faptul ca am fost atacat cu furca pe terenul meu, s-a luat in considerare doar expertiza balistica. Dar ce, m-am urcat intr-un copac si am tras? Astept cu incredere termenul din 31 ianuarie 2006", ne-a declarat Costel Talaban.

Ce spune legea?

Vechiul Cod Penal

Articolul 44, din vechiul Cod Penal, mentioneaza: "Este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, a altuia... si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat...

Este de asemenea in legitima aparare si acela care, din cauza tulburarii sau temerii, a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-a produs atacul".

Noul Cod Penal

Articolul 22, din Noul Cod Penal, arata: "Se prezuma ca este in legitima aparare si acela care savarseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea.

Este, de asemenea, in legitima aparare si acela care, din cauza tulburarii sau temerii, a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului".