Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud i-a trimis in judecata pe 6 functionari ai Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) din judet, in frunte cu fostul sef al institutiei, sub acuzatia de abuz in serviciu.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, Gheorghe Sabau, fost director general al institutiei, Lucia Axenie - fost director executiv adjunct, Eugen Horvath - sef Birou "Indrumare si Colectare de Venituri", Rozalia Toma - consilier, Mihai Podisor - fost sef al Administratiei Finantelor Publice Prundu Bargaului, si Ana Moldovan - referent se fac vinovati de comiterea infractiunii de abuz

in serviciu intrucat au fost implicati in rambursarea ilegala de TVA catre SC "Hegis" SRL, firma aflata acum in executare silita.

Anchetatorii sustin ca fostul director general al Finantelor, Gheorghe Sabau, a fost el insusi, pana in aprilie 2003, actionar la societatea administrata de finul sau, Cristian Georgiu, fiul fostului viceprimar Ioan Georgiu. In 27 ianuarie 2004, "Hegis" SRL a solicitat DGFP rambursarea sumei de 97 milioane lei vechi, raportat la activitatea firmei pe decembrie 2003.

Solicitarea a fost comunicata de Sabau la Directia de Control Fiscal, care a intocmit un proces-verbal din care rezulta existenta unor obligatii fiscale catre bugetul de stat, impozit pe profit, bugetul asigurarilor de sanatate, somaj etc., in suma totala de 230 milioane lei vechi.

Procesul-verbal a fost trimis din nou directorului general, care l-a comunicat apoi, alaturi de cererea de rambursare de TVA, Directiei de Metodologie si Administrarea Veniturilor Statului, pe linie de colectare a creantelor bugetare, in vederea solutionarii.

Presiuni asupra angajatilor

Corespondenta a fost primita de Lucia Axenie, in calitate de director executiv adjunct al DGFP, care a repartizat lucrarea lui Eugen Horvath, cu atributii de sef in cadrul Biroului de Indrumare si Colectare Venituri, si care, la randul sau, a repartizat-o mai departe Rozaliei Toma, consiliera.

Potrivit aceleiasi surse judiciare, Gheorghe Sabau i-a solicitat telefonic Luciei Axenie ca cererea de inapoiere de TVA sa fie solutionata printr-un referat de propunere a rambursarii si nu a compensarii, care apoi sa fie aprobata.

Aceasta solicitare i-a fost comunicata mai departe Rozaliei Toma, care, sesizand ca din procesul-verbal rezulta ca "Hegis" avea obligatii de plata catre bugetele speciale, a refuzat initial sa propuna rambursarea de TVA, fiind constienta ca se impunea compensarea sumelor de 97 milioane lei vechi si 230 milioane lei vechi.

Prin urmare, ea s-a deplasat la biroul Luciei Axenie pentru a cere explicatii, insa aceasta i-a confirmat din nou ca trebuie sa dea curs solicitarii directorului Sabau.

Consiliera a intocmit, astfel, un referat din care a rezultat ca societatea nu avea obligatii restante care se puteau compensa si a propus virarea in contul "Hegis" a 97 milioane lei vechi. Pe referat si-au pus semnatura atat Rozalia Toma, cat si Eugen Horvath la rubrica "Verificat". Alaturi de ei a semnat si Lucia Axenie.

Prejudiciu de 342 milioane lei

In 15 aprilie 2004, Mihai Podisor, sef al Administratiei Publice Prundu Bargaului, a inaintat spre verificare Directiei de Control Fiscal un decont de TVA prin care firma solicita rambursarea soldului sumei negative de TVA, in valoare de 244 milioane lei vechi. Din nou s-a intocmit un proces-verbal din care rezulta existenta unor obligatii fiscale in valoare de 277 milioane lei vechi.

S-a mentionat ca existau obligatii fiscale si ca TVA solicitata, 244 milioane lei vechi, era reala. Procesul-verbal a fost trimis directorului DGFP care i l-a expediat lui Mihai Podisor. Acesta a repartizat decontul de TVA si actul intocmit referentei Ana Moldovan.

Si in aceasta situatie, sustin procurorii, Gheorghe Sabau a luat legatura cu Lucia Axenie, comunicandu-i aceeasi solicitare de aprobare a decontului de TVA in sensul rambursarii sumei solicitate si nu a efectuarii compensarii. Scenariul s-a repetat, iar in conturile "Hegis" au ajuns 244 de milioane de lei vechi, fara a fi efectuate compensarile legale.

Procurorii au mai descoperit ca si in cazul altor firme s-a procedat la compensarea sumelor, asa cum prevede legea, rambursandu-se solicitantilor doar diferenta. Pentru ca prejudiciul total cauzat, de 342 milioane lei vechi, a fost acoperit in intregime, DGFP nu s-a mai constituit parte civila.

Asta nu i-a impiedicat pe procurori, care au stabilit ca faptele celor sase au tenta penala: abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals.

Potrivit anchetatorilor, invinuitii au recunoscut comiterea faptelor in materialitatea acestora.