Pesedistul Ionel Duta este din nou director al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, potrivit unei decizii a Inaltei Curti. Acesta poate ramine in functie cel putin pina cind se va termina procesul in care a contestat demiterea sa, anul trecut. Liberalii, principalii sai adversari, ii acuza pe inspectorii ministeriali care l-au verificat anul trecut pe Ionel Duta ca au efectuat un control superficial.

Ionel Duta este pe cale sa arunce in aer credibilitatea Aliantei D. A. pe plan local, prin revenirea in functia de director al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea, institutie pe care a parasit-o anul trecut pe usa din dos.

Fostul director pesedist si-a recistigat functia cel putin pina la finalizarea procesului in care a contestat demiterea din aprilie anul trecut, in urma unui control al Agentiei Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Ionel Duta a fost unul dintre cei mai contestati directori pesedisti, in special de liberali, atit pentru pentru afacerile necurate care i s-au pus in seama atunci cind a condus institutia, cit si pentru faptul ca a fost acuzat ca s-a razbunat sau a incercat sa racoleze liberali in numele PSD inainte de alegerile locale de anul trecut.

"Victima" a fost chiar actualul director al DSV, Luigi Munteanu, ramas fara functie dupa ce a declansat scandalul de la Gura Calitei, din 2003. Nini Sapunaru, presedintele liberalilor vrinceni, principalul contestatar al lui Ionel Duta, spune ca inspectorii ANSVSA au facut un control superficial anul trecut la DSVSA, "de parca ar fi fost pesedisti".

Revenirea rebelului Ionel Duta in fruntea veterinarilor ar provoca un dezastru pentru imaginea Aliantei D. A. Vrancea, avind in vedere reputatia acestuia.

Directorul pesedist a fost unul dintre sefii de institutii caruia i-au fost aduse unele dintre cele mai grele acuzatii, in special din partea liberalilor, incepind de la afaceri ilegale cu comerciantii de carne si terminind cu presiunile asupra veterinarilor din alte partide pentru a trece la PSD, fapte care au intrat si in atentia serviciilor secrete. Anul trecut, in luna aprilie, Ionel Duta a fost trecut din functia de director intr-o functie inferioara, de executie, timp de un an. Decizia a fost luata in urma unui control al Agentiei Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in urma caruia s-au constatat mai multe nereguli.

Ionel Duta a contestat retrogradarea sa, iar procesul se judeca la Curtea de Apel Constanta, de unde a fost stramutat de la Galati. Fostul director al veterinarilor a dat insa lovitura de gratie atunci cind a cerut, printr-o ordonanta presedentiala, revenirea in functie pina la terminarea procesului.

Duta a cistigat procesul la Curtea de Apel Galati, iar pe data de 14 decembrie 2005 Inalta Curte de Casatie si de Justitie a respins ca nefondat recursul ANSVSA. In acest conditii, Ionel Duta trebuie sa revina in functie cel putin pina la finalizarea procesului de la Constanta.

Duta isi pregateste revenirea

Ionel Duta ne-a declarat ieri ca are decizia de repunere in functie din data de 14 decembrie, insa nu s-a aratat grabit sa isi reia postul de director. "Cind va veni decizia la Directie imi voi relua postul, insa repunerea in functie trebuie facuta in termen de 30 de zile. Decizia Inaltei Curti este irevocabila si trebuie aplicata", ne-a declarat veterinarul Ionel Duta.

Liberalii sint principalii contestatari ai fostului director al DSV si, potrivit informatiilor noastre, vor face tot posibilul sa impiedice reintoarcerea sa in functie, chiar si cu o decizie definitiva si irevocabila a justitiei in mina. Situatia a ajuns si la urechile ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur.

Asupra lui Ionel Duta a plouat cu acuzatii de-a lungul timpului si a fost dat drept exemplu de director subordonat in totalitate PSD si intereselor de partid.

Astfel, in anul 2003, liberalul Luigi Munteanu, succesorul sau la conducerea DSV, a fost dat afara din institutie dupa ce a declansat scandalul de la Gura Calitei, cind a acuzat Consiliul Judetean si autoritatile locale ca i-au dat citeva miliarde de lei omului de afaceri Corneliu Prunache pentru un drum la care nu facuse nimic.

Liberalul Luigi Munteanu si-a recistigat ulterior postul de medic veterinar tot in justitie. "Am auzit si eu ca a cistigat procesul, insa de la Autoritate nu am primit nimic. Deocamdata, tot eu sint director. Sint in relatii normale cu Ionel Duta, deoarece functiile de directori sint temporare. Ceea ce s-a intimplat in anul 2003 sint chestiuni de domeniul trecutului", ne-a declarat Luigi Munteanu.

"Am impresia ca l-au controlat cu pesedisti"

Ionel Duta a recidivat in slujba de arma a PSD in razboiul cu celelalte partide in anul 2004, inainte de alegerile locale. Liberalii l-au acuzat atunci ca a facut presiuni asupra candidatului lor pentru postul de primar in comuna Slobozia Ciorasti pentru a trece in PSD si a renunta la candidatura.

Drept dovada, liberalii vrinceni au prezentat o caseta audio cu dialogul dintre cei doi, care proba presiunile. Ionel Duta a trebuit sa raspunda in citeva rinduri in fata instantei pentru neregulile gasite de Camera de Conturi la DSVSA. Astfel, veterinarii au muncit "gratis" de citeva sute de milioane de lei la SC Avicola SA, bani care au fost recuperati ulterior. Pentru Ionel Duta a devenit un obicei si micsoarea amenzilor date de