Afaceristul Viorel Gug, care anunta anul trecut ca spera sa scoata 100 de miliarde de lei vechi din vanzarea scutecelor "Gughis", a infiintat firma Gughis SRL dupa ce a luat, la un pret de nimic, o linie de fabricatie adusa din strainatate pentru societatea din Dej Farmasorb SA.

Pretul poate nu ar fi fost de nimic, daca Gug binevoia sa plateasca toata suma care i s-a cerut, acesta achitand insa numai un sfert.

Conducerea Farmasorb, in frunte cu primarul Dejului, PNL-istul Ioan Ungur, s-a folosit de societate pana ce aceasta a ajuns, in conditii suspecte, la faliment, iar apoi, cu ajutorul unui lichidator din localitate, au facut cadou afacerea de milioane de dolari lui Gug.

Creditorul principal al Farmasorb, Eurom Bank (fosta Dacia Felix, de unde s-au infruptat Ungur si gasca sa de la firma), incearca, prin intermediul actualului lichidator al societatii din Dej, sa recupereze banii. Numai ca utilajele de la Farmasorb au fost duse din Dej de Viorel Gug si „ascunse" bine in spatele mai multor firme.

Drumul in afaceri al lui Viorel Gug a inceput aproape simultan cu infiintarea, in 1991, a societatii Farmasorb Dej, ce avea ca obiect de activitate fabricarea scutecelor. Inainte de 1989, dupa terminarea facultatii in Bucuresti, Viorel Gug a primit repartizare la fostul Combinat de Celuloza si Hartie (CCH), actualmente Somes SA, in incinta caruia a avut sediu Farmasorb.

Dupa 1990, tanarul inginer Gug a inceput propria afacere in domeniul distributiei de hartie. Pe atunci, directorul CCH, Ioan Ungur, era si presedintele Consiliului de Administratie al Farmasorb.

Printr-un mecanism complicat, ajuns degeaba pe masa organelor de ancheta, conducerea Farmasorb a achizitionat o linie de productie ce costa in anii ‘90 in jur de 4 milioane de dolari, din care a platit 15%. Anii au trecut si Farmasorb, mergand tot mai mult in pierdere, a ajuns in 1999 sa intre in procedura falimentului.

Ciudat este ca, desi societatea mergea prost, administratorii sai, Ioan Ungur, Radu Andronache si Grigore Both, alaturi de sase cenzori, au solicitat credite bancare consistente. Actualmente, toti acestia au fost chemati in judecata ca parati de catre lichidatorul Farmasorb pentru cresteri nejustificate ale creditelor bancare in perioada 1995-1998.

Utilajele "prespalate" in firmele lui Gug

Fiind demarata procedura reorganizarii judiciare si falimentului Farmasorb, judecatorul sindic Delia Marusciac a numit ca lichidator tocmai pe o fosta contabila a unei fabrici din cadrul CCH Dej, Amalia Luidhort. Aceasta a scos la licitatie linia de productie a Farmasorb, care a fost adjudecata pe hartie de firma Kubera San, la pretul de 8,4 miliarde de lei vechi.

Din acesti bani, chiar si Gug recunoaste ca a platit cam jumatate. Lucrurile s-au complicat in 2000, cand fosta banca Dacia Felix a contestat la Curtea de Apel incheierea prin care erau vandute cele doua utilaje si a castigat irevocabil, incheierea Tribunalului in care era consemnata vanzarea fiind casata.

Cu toate acestea, Gug a declarat pentru ZIUA de Cluj ca respectivul contract a ramas valabil. Daca totul era curat, ne intrebam de ce a fost nevoie de increngatura de firme pe care o prezentam in continuare. In 2001, dupa sentinta irevocabila din 2000, Kubera San a incheiat un contract de vanzare-cumparare cu firma Gughis SRL, avand ca obiect utilajele luate de la Farmasorb.

Acestea erau vandute de Kubera San la Gughis, conform contractului 48/2001, pentru suma de 7,6 miliarde lei vechi. Surpriza cea mare este ca Kubera San il avea ca unic asociat pe Viorel Gug, iar Gughis ii avea ca asociati pe acelasi Gug si sotia lui. Aceasta "coincidenta" s-ar putea transpune intr-un dosar penal.

Lichidatorul ce a inlocuit-o pe Amalia Luidhort, AMTT Expert SRL, a incercat fara succes sa recupereze utilajele. Din 2003, lichidatorul Farmasorb este societatea Euroconsult, care se chinuie si acum sa ia de la Gug utilajele pentru a da banii inapoi creditorilor societatii din Dej.

Numai ca, in vara lui 2004, Gug a prins momentul favorabil si a transferat linia de productie din Dej in localitatea Bolintin Vale din apropierea Bucurestiului, lucru recunoscut de el in 2005 intr-un interviu oferit revistei Capital. In 2004, Gug a scapat de sechestrul instituit pe utilaje, datorita respingerii actiunii in restituire intentata de Euroconsult in 2003.

Actiunea respectiva a fost respinsa pentru simplul motiv al prescrierii ei, dar dupa ce legislatia a fost modificata in sensul ca lichidatorii nu mai platesc taxa de timbru, care era foarte mare pentru actiunile in revendicare, Euroconsult a intentat o astfel de actiune, care este imprescriptibila.

"Inventatorul" Gughis si-a sters urmele

Patronul afacerii "Gughis - singurele scutece produse in Romania", a avut grija sa piarda pe traseu firme sau sa le preschimbe. In incinta unde, conform reprezentantilor Euroconsult, a ajuns linia de productie a Farmasorb, avea sediu firma Gughis SRL Filiala Giurgiu, care avea ca asociati firmele Gughis SRL si Expresconstruct ANK SRL.

Intre timp, societatea Kubera San, care trebuie trasa la raspundere, a fost bagata in faliment, asa ca ia banii de unde nu-s, iar Gug nu mai este asociat oficial la Gughis SRL, in locul sau aparand un cetatean moldovean. Cu toate acestea, pe site-ul firmei, la persoane de contact apare ca director general Viorel Gug, cu tot cu numarul de mobil.

Contactat de ZIUA, Gug a sustinut sus si tare ca nu apare pe site niciunde. Pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, filiala din Giurgiu a fost transformata in Nicdem SRL, la care este asociat cu 50% chiar Viorel Gug. Toate firmele enumerate au fost chemate in proces de catre lichidatorul Farmasorb, de aproape un an, insa pana acum nu au trimis nici un reprezentant.

Zilele acestea se asteapta raportul unei expertize dispuse de Tribunalul Giurgiu, care va stabili cat ar fi castigat Farmasorb daca utiliza linia de productie in locul firmelor lui Gug.

Ungur si Gug se stiu de mult

Primarul Dejului, Ioan Ungur, spune ca il stie pe Gug de cand acesta din urma ii era subordonat la CCH. Ungur s-a dezis de toata povestea utilajelor, mentionand ca s-a pensionat in ianuarie 1999 si ca nu stie cine a avut interes sa falimenteze Farmasorb. Culmea, procesul dosarului "Farmasorb", cu numarul 8035, din 1998, a inceput la Tribunalul Cluj.

Chiar Gug a povestit pentru ZIUA de Cluj cum a mers impreuna cu Ungur la fostul prefect pentru a cere sprijin. Afaceristul Gug este convins ca cineva i-a bagat bete in roate la Cluj si, de aceea, ar fi fost nevoit sa plece. De asemenea, Gug afirma ca Euroconsult are interese ascunse. Conform lui Gug, unul dintre utilajele de la Dej a ajuns la fier vechi, iar despre soarta celuilalt nu stie nimic.

Desi sustine ca utilajele erau deteriorate cand le-a cumparat, afaceristul afirma acum ca licitatia din 1999 ii era dedicata altcuiva. In contradictie cu el insusi, Gug spune ca el a dus ceva la Bolintin Vale, dar ca acel ceva nu se refera la obiectul contractelor dintre Farmasorb si Kubera si dintre Kubera si Gughis.

Tot Gug spune ca nu a folosit numai utilajele de la Dej pentru producerea si impachetarea scutecelor si ca a adus o alta linie de productie din strainatate.