In urma cu cateva zile, Guvernul a finalizat elaborarea Proiectului de lege privind finantele publice locale. Acesta va fi adoptat foarte curand, fie prin trecerea prin Parlament in procedura de urgenta fie printr-un act normativ al Guvernului.

Noutatea pe care o aduce acest proiect consta in faptul ca prefectul va imparti, practic, toate sumele destinate localitatilor judetului. Pana in prezent, acest atribut apartinea, in exclusivitate, Consiliului Judetean.

Esenta acestui proiect, in cateva cuvinte, este aceea ca, dupa intrarea lui in vigoare, prefectul va fi acela care va dirija si aproba toate fondurile pentru localitatile judetului.

Redam in continuare cele mai importante prevederi ale actului proiectului de act normativ. Proiectul modifica vechile prevederi privind formarea si administrarea fondurilor publice locale, dupa cum urmeaza:

1. (1) Prezenta lege stabileste principiile, cadrul general si procedurile privind formarea, administrarea, angajarea si utilizarea fondurilor publice locale, precum si responsabilita‘ile autorita‘ilor administratiei publice locale si ale institutiilor publice implicate in domeniul finantelor publice locale.

(2) Dispozitiile prezentei legi se aplica in domeniul elaborarii, aprobarii, executarii si raportarii: a) bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor$ b) bugetelor institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetele locale, dupa caz$ c) bugetelor institutiilor publice finantate integral din venituri proprii$ d) bugetului imprumuturilor externe si interne, pentru care rambursarea, plata dobanzilor, comisioanelor, spezelor si a altor costuri se asigura din bugetele locale, si care provin din: imprumuturi externe contractate de stat si subimprumutate autoritatilor administratiei publice locale si/sau agentilor economici si serviciilor publice din subordinea acestoras imprumuturi externe contractate de autoritatile administratiei publice locale si garantate de stat$ imprumuturi externe si/sau interne contractate sau garantate de autoritatile administratiei publice locale$ e) bugetului fondurilor externe nerambursabile.

Din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, aprobate anual prin legea bugetului de stat, si din cota de 22% prevazuta la art. 32 alin.(2), o cota de 25% se aloca bugetului local al judetului, iar diferenta se repartizeaza pe comune, orase si municipii de catre directiile generale ale finantelor publice judetene, conform procedurii prevazute la alin. (5)-(7), in functie de mai multe criterii.

Pentru repartizarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, aprobate anual prin legea bugetului de stat si din cota de 22% din impozitul pe venit, conform criteriilor prevazute la alin. (4), lit. a)-b) se va avea in vedere urmatoarea procedura: a) directiile generale ale finantelor publice judetene vor calcula un indicator venit mediu pe cap de locuitor/localitate si un indicator venit mediu pe cap de locuitor/judet.

Sumele ramase nerepartizate, in urma primei etape si restul de 50% din sumele precizate la lit. c), se vor repartiza in etapa a doua localita‘ilor care au participat la prima etapa. Sumele repartizate in etapa a doua sunt limitate.

Sumele ramase nerepartizate in a doua etapa se reporteaza pentru etapa a treia.

In a treia etapa sumele disponibile se repartizeaza la toate unita‘ile administrativ-teritoriale din judet, in functie de capacitatea financiara calculata in baza impozitului pe venit incasat pe locuitor.

Sumele stabilite pe fiecare unitate administrativ teritoriala in parte, in urma derularii tuturor etapelor de echilibrare vor fi diminuate cu gradul de necolectare, calculat ca diferenta intre suma impozitelor si taxelor locale, chiriilor, redeventelor, accesoriilor si amenzilor de incasat in anul anterior si suma impozitelor si taxelor locale, chiriilor, redeventelor, accesoriilor si amenzilor colectate in anul anterior.

Sumele retinute conform lit.i) vor fi repartizate conform alin. (4), lit. c). Directiile judetene ale finantelor publice vor proceda la repartizarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, aprobate anual prin legea bugetului de stat, si din cota de 22% prevazuta la art. 32 alin.(2), catre unitatile administrativ-teritoriale din judet.

Prefectul stabileste criteriile pe baza carora se repartizeaza sumele

Pentru repartizarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, aprobate anual prin legea bugetului de stat si din cota de 22%, precum si pentru cele prevazute la art. 33 alin.(5) lit.j) se constituie Comitetul judetean pentru finante publice locale la nivelul judetului, prin ordin al prefectului, care stabileste criteriile pe baza carora consiliul judetean repartizeaza sumele, format din: a) prefectul judetului$ b) directorul general al directiei generale a finantelor publice judetene$ c) reprezentantul din judetul respectiv desemnat de Asociatia Comunelor din Romania$ d) reprezentantul din judetul respectiv desemnat de Asociatia Oraselor din Romania$ e) reprezentantul din judetul respectiv, desemnat de Asociatia Municipiilor din Romania$ f) presedintele consiliului judetean, in calitate de reprezentant al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.