Nagz Zsolt, Marko Bela, Takacs Csaba isi fac televiziune cu banii Guvernului Ungariei.

Guvernul Ungariei a rasplatit cu 1,2 miliarde de forinti ‘‘noua politica externa’‘ (de colaborare si deschidere fata de Ungaria) promovata de Guvernul de la Bucuresti, prin vocea greilor UDMR-isti: Marko Bela – vicepremier si Nagz Zsolt- ministrul Telecomunicatiilor.

Un membru al Guvernului Romaniei a obtinut, printr-o fundatie, o sponsorizare de 1,2 milioane euro de la Guvernul Unagriei. Banii sunt destinati unei televiziuni a maghiarilor din Transilvania. Ministrul din Cabinetul Tariceanu prin care se dirijeaza banii este Nagz Zsolt detinatorul portofoliului de la ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Fundatia in cauza se numeste Janovics Jeno si, printre liderii ei, il regasim si pe ministrul de stat Marko Bella, presedintele UDMR.

Intr-o lume in care comunicarea este de o importanta vitala, crearea unei televiziuni si apoi controlul asupra sa este un factor esential in dirijarea maselor. Iar UDMR este constienta de acest lucru. De asemenea, de acest lucru este constient si Guvernul Ungariei.

Mai departe, este absolut normal ca Executivul ungar sa doneze sume considerabile de bani pentru a demara proiecte de ajutor pentru comunitatea maghiara din Ardeal, inclusiv pentru a infiinta o televiziune maghiara. Pana aici toate bune si frumoase.

Numai ca, in momentul in care forintii ajung in Romania printr-o serie de fundatii infiintate peste nopate, lucrurile se complica. Iar in momentul in care presedintii fundatiilor respective sunt ministri ai Guvernului Romaniei, lucrurile devin ingrijoratoare. In fond, un ministru roman reprezinta toti romanii, indiferent de nationalitate.

Si atunci, normal, de ce sa beneficieze doar unii de fonduri obtinute printr-un insistent lobbz efectuat cu ajutorul unor privilegii specifice unui ministru si din postura de ministru roman, functie platita din banii tuturor contribuabililor romani si functie in care ministrul a ajuns in urma votului a milioane de romani.

In cele ce urmeaza Trustul GAZETA va prezinta povestea a aproape 400 milioane de forinti, bani ajunsi in Romania prin intermediul a doua fundatii conduse de un ministru roman, insa bani de care va beneficia doar o anumita nationalitate si nicidecum toti cei pe care ministrul ar trebui sa-i reprezinte.

Televiziunea maghiarilor

La inceputul anului 2004, in luna februarie mai precis, zvonurile privind infiintarea unei televiziuni maghiare independente in Transilvania, cu sediul la Tirgu Mures, au inceput sa prinda contur.

Postul urma sa fie finantat de Guvernul Ungariei, iar pentru administrarea postului s-a infiintat o fundatie, care poarta numele unui cineast maghiar, Janovics Jeno (1872-1945).

Membrii fondatori ai fundatiei sunt: Csep Sandor - scriitor, Galfalvi Zsolt - scriitor, Gasparik Attila - actor, Marko Bela – scriitor si presedinte al UDMR si Takacs Csaba – inginer si presedinte executiv al UDMR. Conducerea Fundatiei Janovics Jeno urma sa fie asigurata de un consiliu de administratie compus din 13 membri.

Presedinte al Consiliului de administratie al fundatiei a fost ales Zsolt Nagz. Un anonim – la vremea respectiva – care mai era insa presedinte si al Fundatiei Progress. Decizia Guvernului Ungariei de a infiinta o televiziune maghiara ‘‘independenta’‘ in Transilvania a fost salutata si de episcopii maghiari din Transilvania.

Mai departe, in luna februarie a anului 2004, Executivul ungar a anuntat ca va aloca 1,2 milioane euro (300 milioane forinti, adica 45 de miliarde de lei vechi) pentru televiziunea maghiarilor din Transilvania (TMT). Fondurile nu au fost insa deblocate atunci.

Apoi, in luna aprilie a aceluiasi an, postul Duna TV anunta ca va sustine infiintarea noii televiziuni, iar postul TV public din Unagria anunta acelasi lucru, afirmand ca este de acord chiar cu retransmiterea programelor TMT pe frecventa sa.

Postul de televiziune urma sa fie cu transmitere prin satelit, sa fie receptionat atat in judetele din Transilvania, cat si in strainatate, sa fie subtitrat in limba romana si sa aiba si emisiuni in limba romana. Sediul noii televiziuni urma sa fie la Tirgu Mures. Dupa toata aceasta emulatie se credea ca TMT va emite cel tarziu in toamna anului 2004.

UDMR, in afara Guvernului si fara bani

Dar, supriza! Liniste totala din partea Executivului ungar, banii nefiind deblocati. O explicatie poate consta in faptul ca in vara lui 2004, in Romania, UDMR s-a retras de la guvernare. Astfel, Executivul Ungar nu mai avea absolut nici un interes in a investi 1,2 milioane euro in TMT.

Pentru ca, sa o recunoastem, probabil ca Guvernul maghiar nu arunca pe geam 300 milioane forinti doar de dragul maghiarilor din Transilvania. Astfel, s-a ajuns in toamna anului 2004 si TMT nu emitea inca, planurile de infiintare a televiziunii fiind inca in acelasi stadiu cu cel din primavara lui 2004, adica incipient.

Sponsorul Zsolt

Dupa acestea au urmat alegerile din iarna anului 2004, cand Alianta DA a castigat alegerile prezidentiale si a reusit apoi crearea unei coalitii guvernamentale.

Anonimul Nagz Zsolt a fost numit in functia de ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei, un minister strategic, mai ales avand in vedere faptul ca in prezent informatia inseamna putere. Mai mult, Marko Bela a devenit ministru secretar de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile culturii, invatamantului si integrarii europene.

Anonimul Nagz Zsolt - seful campaniei UDMR - a inceput sa devina cunoscut. Imediat dupa alegeri s-a aflat ca Fundatia Progress, al carei presedinte este Nagz, a fost unul din principalii sponsori ai UDMR, ‘‘biata’‘ fundatie contribuind la bunastarea partidului cu suma de 882 milioane lei.

Ca Fundatia Progress are aceeasi adresa cu sediul UDMR Cluj, adica strada Republicii nr. 60, nu mai mira pe nimeni.

Ai putere, ai zestre

Imediat dupa ce UDMR a obtinut postul de secretar de stat si portofoliul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Guvernul ungar a devenit interesat de ceea ce noul ministru putea oferi. :i nu va ganditi aici la lucruri necurate, ci pur si simplu la memorandumuri si protocoale avantajoase.

Care presupun, de altfel, ‘‘schimb de informatii’‘, inclusive dintre cele ‘‘strategice’‘. Astfel, Zsolt si-a inceput odiseea cu Executivul ungar. Pentru Nagz Zsolt, relatia cu Ungaria a reprezentat, un punct foarte important in activitatea desfasurata din fotoliul de ministru al comunicatiilor.

Desi a fost activ pe plan international, participand la la diferite evenimente, inclusiv intruniri europene la nivel inalt, dezvoltarea colaborarii cu autoritatile maghiare a fost o preferinta. Ministrul Nagz s-a intalnit astfel de multe ori cu omologul sau maghiar, Kovacs Kalman, sau cu Ferenc Gzurcsanz, prim ministrul Ungariei.

De altfel, Nagz este cunoscut ca fiind un apropiat al lui Peter Medgzessz, fostul premier al Ungariei pana in august 2004.

Lobby pe bani unguresti

Afinitatea lui Nagz fata de Executivul ungar poate fi explicata atat printr-un lobbz constant al ministrului roman pe langa guvernul de la Budapesta pentru obtinerea de fonduri in vederea lansarii televiziunii maghiarilor si pentru alte programe destinate maghiarilor, cat si printr-un interes al Budapstei vizavi de unele sectoare strategice din cadrul ministerului condus de

Nagy, cum ar fi departamentul informatiilor clasificate din cadrul ministerului comunicatiilor si tehnologiei informatiei.

Schimb de informatii

Contactele lui Nagz cu executivul de la Budapesta s-au concretizat intr-o serie de parteneriate bilaterale, cel mai important fiind Memorandumul de cooperare si de intelegere in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor cu autoritatile ungare semnat de cele doua parti in luna februarie a anului trecut, aceasta fiind si prima mare realizare a lui Nagz.

Memorandumul isi propune infiintarea unui Portal comun romano-maghiar, aprofundarea si largirea programului de integrare in societatea informationala a minoritatilor nationale, elaborarea si realizarea de proiecte comune menite sa contribuie la dezvoltarea societatii informationale, realizarea unor proiecte care sa faciliteze dezvoltarea societatii informationale locale, prin activitatea coordonata a minoritatii maghiare din Romania, a minoritatii romane din Ungaria, precum si a Guvernelor Romaniei si Ungariei, acordarea unei atentii sporite pentru dezvoltarea societatii informationale a minoritatilor din Romania si Ungaria, care traiesc in diaspora si in conditii defavorizate, precum si a persoanelor cu dizabilitati. Cat despre sursele de finanatare ale acestui Memorandum semnat pe patru ani, nu se stie nimic: ‘‘Desfasurarea de activitati de cooperare in conformitate cu prezentul memorandum va fi conditionata de existenta resurselor de finantare, precum si a altor resurse.

Costurile activitatilor de cooperare vor fi suportate intr-o modalitate ce va fi ulterior convenita’‘.

Memorandum pentru ei

Si totusi, in baza acestui Memorandum, pe parcursul anului trecut au fost infiintate aproape 100 de puncte de acces la Internet ‘‘e-Transilvania’‘, in judetele cu minoritate maghiara. De fondurile necesare acestui proiect a beneficiat Fundatia Progress, al carei presedinte este ministrul Nagz Zsolt.

Proiectul a fost derulat in parteneriat cu o fundatie maghiara, Fundatia Puskas Tivadar. Prin puncte de acces la Internet ‘‘e-Transilvania’‘ se intelege incaperi dotate cu cate un calculator performant, conectat la Internet. Persoanele juridice care doreau sa beneficieze de acest program, in sensul amenajarii punctelor, erau obligate sa puna la vedere sigla Fundatiei Progress.

Sosesc banii

Lucrurile au culminat apoi cu sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Ungariei. Se pare ca acest episod a dus apoi la deblocarea celor 1,2 milioane euro de catre Executivul Ungariei. Numai ca, surpriza. Nagz a inceput sa strambe din nas, afirmand ca banii respectivi nu sunt de ajunsi pentru demararea televiziunii maghiare din Transilvania.

Potrivit lui Nagy Zsolt, proiectul are nevoie de o investitie initiala de 4-5 milioane de euro. In acest sens la finele anului trecut, la Cluj Napoca, a avut loc o intrunire a conducerii fundatiei Janovics Jeno.

Marko Bela, presedintele UDMR si membru fondator al Fundatiei Janovics Jeno a avansat ideea ca suma de 1,2 milioane de euro sa fie folosita in alte scopuri, mai precis pentru dezvoltarea proiectelor locale deja existente, adica a televiziunilor locale deja existente in Transilvania.

Galceava

Dilema sa se continue demersurile pentru proiectul televiziunii maghiare din Transilvania sau sa se sprijine, din suma deja primita, proiectele locale deja existente a starnit dispute aprinse chiar in cadrul fundatiei.

Astfel, Csep Sandor, unul din membrii fondatori, a afirmat ca ideea avansata de Bela si Nagz este total gresita, cele 1,2 milioane d eeuro fiind alocate de Executivul ungar cu o destinatie precisa, televiziunea maghiarilor din Transilvania, iar aceasta destinatie nu poate fi schimbata din mers.

Mai mult, Csep l-a acuzat pe ministrul Nagy Sandor ca mandatul acestuia in postura de presedinte al Fundatiei a expirat si, in atare conditii, dorinta sa de a sprijini televiziunile locale este nula si neavenita. In replica ministrul a declarat ca nu il intereseaza ce crede Csep si ca functia sa de presedinte al Fundatiei este perfect legala.

De asemenea, impotriva lui Nagz s-a declarat ca fiind si Consiliul director al Asociatiei Ziaristilor Maghiari din Romania (AZMR). Aceasta catalogheaza drept o ‘‘ocolire a procedurilor democratice’‘ solicitarea adresata guvernului ungar de catre Nagz Zsolt, prin care ei cer schimbarea destinatiei fondurilor alocate pentru infiintarea TMT.

AZMR considera ca maghiarii din Transilvania au nevoie de o televiziune independenta, iar daca acum se renunta la lupta pentru realizarea acestui obiectiv, nu se stie cand va putea el fi reluat. De asemenea, AZMR a afirmat ca proiectul ii apartine in totalitate ei si nu Fundatiei Janovics.

Ministrul Nagy Zsolt a contracarat acestea spunand ca tema nu are substanta pana cand partea ungara nu se va pronunta in ceea ce priveste solicitarea de schimbare a destinatiei banilor.

Iata asadar epopeea lui Nagy Zsolt, ministrul roman care, pe banul public al contribuabilului roman (indiferent de nationalitate) a reusit sa stoarca executivului ungar suma de 1,2 milioane euro, suma ce va fi folosita strict in scopul satisfacerii unei cerinte doar a unei parti, minoritare, din masa de contribuabili.

'‘Infiintarea televiziunii e importanta nu atat pentru UDMR cat pentru comunitatea maghiara si pentru viata culturala a acesteia’‘, a marturist Takacs Csaba, presedintele executiv al UDMR si membru fondator al Fundatiei Jancovics Jeno. Indiscutabil, necesitatea infiintarii unei televiziuni maghiare ‘ine si de aspectul cultural al comunitatii.

Lasand la o parte faptul ca banii pentru acest obiectiv care se adreseaza maghiarilor au fost obtinuti de un ministru roman de la Executivul ungar, televiziunea maghiara din Transilvania (TMT) ar putea deveni extrem de usor o arma mediatica. TMT ar putea influenta decisiv minoritatea maghiara intr-o campanie electorala.

Si nu atat in a a vota UDMR, cat in a vota sau a nu vota un alt partid sau, mai ales, un candidat la presedintie. Mai mult, TMT ar pute afi utilizat ca o rampa de prezentare si lansare a unor idei mai mult sau mai putin nationaliste sau, pur si simplu pentru campanie electorala.

Prin infiintarea TMT, UDMR incearca si rezolvarea unor probleme interne acute din cadrul comunitatii maghiare dion transilvania. Se stie faptul ca Uniunea Civic Maghiara (UCM) a criticat in termeni dur UDMR pentru ca Uniunea nu intreprinde destule eforturi pentru comunitatea maghiara.

De asemenea, UCM a acuzat UDMR ca s-a indepartat de la idelaurile maghiarilor, in ultima perioada fiind mai preocupata de ‘‘ciolan’‘ decat de probleme celor care i-au propulsat in Parlament. O data lansata la apa, TMT ar fi obiectul pe care UDMR l-ar pute arunca in fata ori de cate ori ar fi criticata de UCM.

UCM este celebra pentru declaratia de la finele anului trecut, cand si-a gasit un bun ‘‘avocat’‘ in sustinerea ideilor legate de autonomia teritoriala a ‘inutului Secuiesc in persoana sefului statului, Traian Basescu.

Presedintele UCM Covasna, Gazda Zoltan, a afirmat ca, prin propunerea de acordare a autonomiei totale regiunii Kosovo (propunere adresata presedintelui francez Jacques Chirac) Basescu a facut lumina in privinta autonomiei teritoriale a "inutului Secuiesc, unde, in opinia lui Gazda ar trebui aplicata ideea presedintelui Romaniei

Jongleriile cu fundatii ale lui Zsolt raman un mister

Cum de un ministru poate fi presedintele a doua fundatii, dintre care una beneficiaza de fonduri din Ungaria si pune in practica acorduri stabilite de acelasi ministru, iar cealalta gestioneaza peste un milion de dolari – bani acordati de Executivul ungar - si intentioneaza sa gestioneze si o televiziune independenta a maghiarilor, raman intrebari la care se asteapta un raspuns.