Alexandru Stefan este principalul suspect in cazul dublului asasinat din cartierul Frumoasa. Tanarul, in varsta de 22 de ani, a fost retinut ieri de procurori sub acuzatia de omor deosebit de grav, urmand sa apara astazi in fata instantei de judecata, pentru emiterea mandatului de arestare.

Trupurile celor doua victime, Ion Stefan si Mihaela Filip, au fost gasite de politisti in ziua de vineri, 23 decembrie. Femeia se ocupa de evidentele contabile a trei firme iesene si traia in concubinaj cu Ion Stefan de aproximativ trei ani.

Un coleg de serviciu al Mihaelei Filip a sunat la Politie spunand ca, de cateva zile, aceasta lipseste de la serviciu si nu raspunde nimeni la usa apartamentului.

Politistii au spart usa si, in interior, au gasit femeia spanzurata de o teava pe holul apartamentului, iar pe barbat l-au gasit injunghiat, intr-o balta de sange in una din camere.

Asasinul a ramas stana de piatra

Alexandru Stefan nu a vrut sa recunoasca nimic. Procurorul Vasilii Pretula a declarat ca se va prezenta personal astazi in fata instantei de judecata pentru a sustine arestarea preventiva a acestuia. "Avem probe certe ca acesta este autorul, pe baza actelor pe care le avem in dosar si a probelor gasite la fata locului.

Verificam versiunea participarii la asasinat impreuna cu o alta persoana", a declarat acesta. Potrivit concluziilor medicilor legisti, femeia a fost mai intai strangulata, iar apoi spanzurata cu un cablu de teava de la calorifer. Barbatul a incercat sa se apere, fiind atacat cu un cutit.

"Medicul legist a facut examinarea urmelor chiar la fata locului. Pe gatul femeii, s-au descoperit doua santuri, unul orizontal si un altul oblic, provocate prin strangularea cu un cablu electric, cu care femeia a fost agatata de teava", a mai relatat Pretula. Acesta a fost punctul de plecare al anchetei.

Concluziile legistilor au dus la conturarea unui caz de dublu asasinat. Femeia fusese mai intai strangulata, iar apoi spanzurata cu un cablu pentru a se da impresia ca s-a sinucis.

Barbatul avea plagi injunghiate provocate de un cutit in zona cervicala, toracica si abdominala, iar modul in care s-au produs leziunile i-au determinat pe legisti sa ajunga la concluzia ca acesta a incercat sa se apere.

Initial, s-a crezut ca femeia l-a injunghiat pe barbat, iar apoi s-a sinucis, asasinul aranjand special scena crimei. La fata locului, s-a descoperit un bilet in care se pare ca femeia incerca sa isi justifice gestul, spunand ca nu vrea sa mearga la inchisoare pentru ceva ce nu a facut.

Biletul era redactat pe calculator, deci nu se putea spune precis, conform unei expertize grafologice, ca Mihaela Filip era autoarea acestuia.

A intrat in casa in ziua crimei

Vecinii de la etajul 6 din blocul 774, de pe strada Diminetii 13, spun ca Mihaela Filip si Ion Stefan erau un cuplu relativ retras. Aveau o situatie materiala buna, ambii fiind de profesie contabili. In casa, s-au descoperit acte de contabilitate de la diverse firme, cei doi lucrand mai mult la domiciliu.

Ion Stefan, in varsta de 48 de ani, incepuse sa isi renoveze apartamentul cu cateva zile inainte de a fi ucis. Traia de circa trei ani in concubinaj cu Mihaela Filip, cu 9 ani mai tanara decat el. Divortase de sotia sa, care locuieste tot in cartierul Frumoasa, de mai multi ani, din casatoria lor rezultand doi copii.

Ion Stefan era vizitat mai des de fiul sau, Alexandru, acesta fiind vazut de catre un martor intrand in apartament chiar in dimineata zilei in care a comis crima. Potrivit necropsiei, cei doi au fost omorati pe 20 decembrie, cu 3 zile inainte de a se descoperi cadavrele.

La perchezitia efectuata in apartamentul mamei lui Alexandru, anchetatorii au dat peste o pereche de pantaloni care aveau pete de sange. In urma analizelor ADN, a rezultat faptul ca sangele de pe pantalonii lui Alexandru Stefan este identic cu cel al tatalui sau.

Mama acestuia a avut un comportament bizar in momentul in care i s-a cerut sa aduca o pereche de incaltaminte, spune procurorul Vasilii Pretula. "S-a dus intr-o camera, s-a intors dupa 2 secunde si a spus ca nu a gasit nimic pentru ca i-a dus la tara.

O inteleg ca mama, dar a avut o atitudine ciudata", a concluzionat procurorul. Stia mama lui Alexandru de asasinat si i-a acoperit urmele? Putea fi chiar ea complice? Sunt intrebari la care inca nu s-a gasit un raspuns.

Lipseste mobilul crimei

Procurorul criminalist Vasilii Pretula a declarat ieri ca este dificil de spus care ar putea fi mobilul crimei. Alexandru Stefan terminase liceul acum patru ani, a intrat la facultate, dar s-a lasat de studii dupa numai un an. Nu avea serviciu si se pare ca venea des la tatal sau ca sa-i ceara bani.

Comisarul Liviu Zanfirescu a fost de parere ca, si in acest caz, "nu ar putea fi vorba de un mobil atat de serios, daca avem in vedere ca este vorba de tatal lui". Tanarul locuia in diferite locuri, nu prea statea pe acasa, in apartamentul in care locuiesc mama si sora sa.

Despre relatiile dintre tata si fiu, anchetatorii nu au aflat prea multe lucruri.

Insa, divortul parintilor si faptul ca tatal sau locuia impreuna cu o alta femeie, cu care avea o situatie materiala destul de buna, se pare ca i-au creat lui Alexandru impresia ca a fost abandonat, iar o parte din vina ii apartine si iubitei tatalui sau.

El a refuzat sa faca vreo declaratie referitoare la motivele care l-au indemnat sa comita crima. De altfel, Alexandru Stefan nici nu a vrut sa recunoasca faptul ca i-a omorat pe cei doi.

Oricum, in apartamentul 24 de la ultimul etaj al blocului 774, nu va intra multa vreme nimeni, procurorul sigiland usa acestuia pana la finalizarea anchetei.