Dupa ce a fost cumparata de controversatul om de afaceri arab Fatih Taher prin intermediul unui consotiu format din patru firme, fabrica de geamuri GES Scaieni a inceput sa fie vinduta la fier vechi. Cel putin asa sustin sindicalistii, care doar printr-un gest de forta au reusit sa stopeze aceste tranzactii paguboase pentru societate.

Desi prin contractul de privatizare investitorii se obligau sa faca investitii in retehnologizarea fabricii si protectia mediului in valoare de peste un milion de euro, nici macar cei 600.000 de euro prevazuti pentru plata pachetului majoritar de actiuni nu au ajuns in conturile AVAS. Dupa ce asociatia salariatilor s-a retras din consortiu, pentru a nu fi partasa la aceasta afacere dubioasa, conducerea AVAS a decis sa se implice in salvarea de la faliment a societatii.

AVAS a reziliat contractul

Astfel, institutia va anula contracte de privatizare deoarece cumparatorii nu si-au respectat obligatiile asumate. ~ntr-un comunicat de presa al institutiei se arata: "ca urmare a nerespectarii de catre cumparator a obligatiei privind constituirea, pina la data de 27.12.2005, a garantiei aferenta angajamentului investitional asumat prin contract, AVAS va proceda la desfiintarea contractului de vinzare-cumparare de actiuni incheiat si la reinscrierea ca actionar".

AVAS detine creante bancare, fiscale si comerciale la GES Scaieni in valoare de 8.669.588 USD, precum si creante proprii in valoare de 1.414.027 USD. Conducerea Autoritatii va solicita expertize financiar-contabile pentru stabilirea daunelor produse statului in timpul derularii contractelor de privatizare si va incerca o noua privatizare a societatii GES Scaieni.

Conflictul se muta in justitie

Sindicatul si patronatul au primit diferit vestea rezilierii contractului de privatizare.

Marian Tronaru, liderul sindicatului SLI Geamuri Scaieni, ne-a declarat: "In sfirsit, o veste buna. Era si timpul ca statul sa se implice in aceasta afacere din care numai cumparatorul avea de cistigat. Sa speram ca AVAS va gasi cea mai buna solutie pentru o privatizare de succes". De partea cealalta, Liviu Jalba, directorul general al GES Scaieni, a fost surprins la aflarea deciziei AVAS de a rezilia contractul de privatizare: "Deocamdata, noi nu am fost instiintati oficial de un asemenea demers.

Nu pot sa cred ca intr-o tara democratica un astfel de contract se poate rezilia peste noapte si unilateral. Ne vom adresa justitiei pentru ca instanta este singura care poate rezolva acest conflict".