Catarama promite ca daca va reusi sa cumpere liceul, salariile angajatilor vor fi cuprinse intre minimum 30 si maximum 60 de milioane de lei pe luna. Printre promisiunile care se vor implini prin privatizarea liceului se numara construirea unui camin cu cantina pentru liceu, dotarea scolii cu calculatoate de ultima generatie, materiale didactice in functie de nevoile profesorilor.

In plus, se va organiza paza stricta a liceului. Toti elevii vor purta o "unifoma frumoasa".

In documentul trimis cadrelor didactice din liceu, Catarama precizeaza ca, in caz de privatizare, scoala va functiona cu acelasi numar de clase cu care functioneaza in prezent, ca elevii actuali isi vor continua studiile in liceu pana la incheierea celor patru ani, dar ca elevii inscrisi dupa privatizare vor plati o taxa scolara.

Omul de afaceri vrea ca, dupa privatizare, in liceu sa se puna accent pe partea practica a invatarii si ca institutia sa aiba o baza de date cu referinte si legaturi cu diverse universitati din tara sau alte forme de invatamant.

Orice lege are nasul ei

Intentia exista de mai multa vreme, omul de afaceri propunand acelasi lucru la mai multe intervale de timp, inca din 1995.

Chiar daca prin lege o institutie de invatamant de stat nu se poate privatiza, fapt subliniat si de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Bacau, in mesajul trimis catre profesorii liceului se arata ca "se va ocupa" domnul Catarama ca MEC sa aprobe ca liceul sa intre intr-un program experiment de privatizare.

Actuala directiune crede ca nivelul colegiului ar scadea

Gabriel Andrei, directorul Colegiului National "Gheorghe Vrancenu" are argumente pro si contra cand vine vorba de privatizarea institutiei de invatamant pe care o conduce in prezent. "Personal, mi-ar placea sa se privatizeze, pentru ca am avea salarii mai mari. Dar nu se poate, nu permite legea.

SI, oricum, ca sa fie asa cum isi doreste domnul Catarama este nevoie de o investitie imensa, in cladire, teren, inclusiv in retributia marita a profesorilor. Ca sa rezistam ca scoala ar trebui sa avem minimum 500 de elevi care sa plateasca minimum 200 de euro pe luna. Or, nu intotdeauna cei care au bani sunt si cei mai buni elevi. Iar noi acum avem cei mai buni elevi. Eu cred ca scoala ar scadea ca performante".

Fostul profesor al lui Catarma, Paul Deboveanu a spus ca omul de afaceri asteapta raspunsul cadrelor didactice pana in februarie. Catarama va face demersurile realizarii acestui proiect daca 50 la suta plus 1 din cadrele didactice vor fi de acord cu privatizarea.

"Propunerea a venit cand m-am intalnit la Bucuresti cu domnul Catarama, care m-a intrebat cam ce salariu am. Impresionat de raspunsul meu, care a fost cat se poate de sincer, si din ce mai stia ca este pe la scoala, a spus ca el ar fi de acord sa privatizeze liceul. Unii colegi spun ca daca vrea liceu privat sa-si construiasca.

Or, domnul Catarama a spus foarte clar: «Daca nu fac la scoala mea, nu fac nicaieri»".

Catarama confirma

"Apreciez ca in acest moment bugetul Romaniei nu are suficiente resurse sa alimenteze tot sistemul de invatamant de stat" - ne-a declarat Viorel Catarma. "Drept pentru care exista miscari sindicale in fiecare an.

Una din solutii ar fi ca Guvernul sa accepte ideea si sa faca o legislatie prin care o parte din unitatile de invatamant sa fie privatizate. Cand liceul e scos la privatizare sunt dispus sa-l cumpar si sa investesc bani pentru a face o unitate de invatamant moderna. Daca se doreste si daca e posibil.

Problema e ca bugetul Romaniei nu are suficienti bani sa asigure un invatamant de stat la un standard corespunzator.

Eu consider ca in fiecare oras exista posibilitatea reducerii cheltuielilor bugetare prin privatizare, in vazul colegiului, sub controlul Ministerului Educatiei si Cercetarii, cu respectarea unor reguli, cu mentinerea profilului de activitate a sistemului de invatamant.

Nu uitati ca eu sunt liberal si una din metodele care cred ca trebuie impuse in Romania este privatizarea unei parti din sistemul de sanatate si unei parti din sistemul de invatamant.

Ganditi-va ca in 1990 se spunea ca nu ne vindem tarasi-au facut-o praf, acum se merge pe varianta ca nu vindem unitatile de invatamant si unitatile sanitare dar nici n-avem bani sa le dam. Asta cred eu ca e una din solutia iesirii din criza a invatamantului. Daca se doreste, daca nu, vom trage cu totii ponoasele" - a incheiat el.