Un clujean a fost pagubit ieri in urma unei tranzactii la schimb valutar Travelex cu aproximativ 10 milioane de lei ROL. Cele mai multe case de schimb valutar afiseaza cursurile de cumparare si de vanzare, In aceasta ordine. Travelex Insa practica urmatoarea afisare& cumparare cecuri, vanzare bancnote, cumparare bancnote, ceea ce Il face pe client sa confunde cursurile.

Clientul citeste afisul, vede prima data valoarea de 3,62 RON corespunzatoare cecurilor si cade In capcana. Ia o teapa legala, dar imorala.

Valoarea valutei europene la care casa de schimb face tranzactia este mai mica decat cea normala (practicata pentru cecurile de calatorie), iar cel ce apeleaza la serviciile firmei respective iese In pierdere cu cateva mii lei la un euro. Travelex schimba euro la un curs de 3,19 RON, mult inferior celui comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru data de 24.02.2006, adica 3,6301 RON.

Cazuri similare au fost semnalate si alte orase, iar autoritatile ridica din umeri, pentru ca tarifele sunt afisate afara, iar vina ar fi doar a clientului care nu citeste atent. Tranzactia o data Incheiata, clientului nemultumit i se spune ca ea nu mai poate fi anulata, documentele fiind deja facute. Pierderea este de aproape de 10% din suma schimbata.

Contactata de redactorii Buna Ziua, Ardeal, directorul OJPC Cluj, Lenuta :uteu a declarat& "Au mai existat plangeri legate de casele de schimb valutar. Clientii nu sunt atenti cand citesc anunturile de afara. Fiecare casa de schimb are dreptul sa afiseze si cursul Bancii Nationale a Romaniei, clientii Inteleg gresit.

Unele case au afisat un anunt cum ca la sume mai mari de 20.000 RON, tranzactia se face la un pret mai bun, iar unii sunt dezorientati de trecerea de la leul vechi la leul nou. Afisele puse afara sunt greoaie, dar le-am verificat si sunt In conformitate cu legile In vigoare. Casele de schimb valutar sunt supravegheate video si au obligatia sa pastreze casetele timp de 30 de zile.

Am vazut Inregistrari In cazul unor plangeri, iar clientul fusese atentionat de catre personalul casei de schimb valutar sa citeasca ce scrie afara pe afis". In 2003, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a emis ordinul numarul 12 privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre agentii economici care desfasoara activitati de schimb valutar.

Acestea reglementau afisarea comisionului, fiind stipulate conditii precise precum marimea caracterelor si distanta dintre caractere.