Societatea comerciala "Alba Aluminiu" SRL Zlatna (judetul Alba) a produs un prejudiciu la bugetul statului de aproape 5 miliarde lei vechi. Scandalul financiar in care a fost implicata firma s-a lasat cu cercetari penale impotriva fostilor administratori, respectiv cu procese in instanta de judecata intre societate si Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Alba.

Firma il are ca unic asociat pe omul de afaceri bucurestean Ion Dragnea, un apropiat al actionarului clubului "Dinamo" Bucuresti, Cristi Borcea. Acesta din urma detine in Zlatna doua investitii importante: o fabrica de imbuteliat butelii de aragaz - "Crimbo Gaz" si o fabrica de prelucrare a carnii - "Crimbo Prod Carn".

"Alba Aluminiu" SRL este singurul producator de pasta de aluminiu din tara, avand contracte de import, respectiv export, cu societati din Rusia, Italia, Bulgaria si Belgia. In aceste conditii, firma a avut, in ultimii ani, cifre de afaceri si profituri foarte mari. De exemplu, in 2003, profitul societatii a fost de 34 de miliarde lei, iar in 2004 - de 26 de miliarde.

Societatea isi desfasoara activitatea intr-un activ al fostului combinat de prelucrare a cuprului "Ampelum" Zlatna, aflat in procedura de lichidare judiciara si faliment. Sectia de pulberi de aluminiu a fost vanduta de SC "Ampelum" SA pentru 17 miliarde lei, in 2000, dupa o explozie care a avut loc in incinta halei.

Ulterior au existat speculatii conform carora deflagratia s-ar fi produs in conditii dubioase. Sectia respectiva era cea mai profitabila din cadrul SC "Ampelum" SA, iar o vanzare a acesteia ar fi adus beneficii importante.

Frauda de 4,7 miliarde lei

Problemele cu Finantele, pentru SC "Alba Aluminiu" SRL, au inceput in aprilie 2005, cand, in urma unui control efectuat de angajatii DGFP, s-a descoperit faptul ca in perioada 2000-2004, exercitiile financiare ale firmei au fost influentate de o serie de cheltuieli apreciate nelegal ca fiind nedeductibile la calculul profitului impozabil si a impozitului pe profit.

Documente inregistrate la o valoare mai mare decat cea reala, cheltuieli de exploatare reprezentand foi fiscale emise pe numele unor persoane juridice, cheltuieli reprezentand amortizarea unui mijloc fix care nu exista in realitate, cheltuieli cu indemnizatia acordata salariatilor pentru deplasari in tara si strainatate peste limita legala sunt cateva exemple ale ilegalitatilor financiare care au fost incluse in procesul verbal al inspectorilor fiscali.

In total, valoarea fraudei fiscale calculate s-a ridicat la aproximativ 4,7 miliarde lei. Suma a fost recuperata ulterior de DGFP, in conditiile in care societatea beneficiaza de deduceri fiscale ca urmare a importurilor de materie prima utilizate in procesul de productie. Reprezentantii Finantelor nu au avut altceva de facut decat sa retina din sumele care trebuiau returnate societatii.

Procesul-verbal de control a fost remis de catre DGFP si Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ. Raportul respectiv a devenit, ulterior, o "piesa" in dosarul penal deschis de politisti pe numele fostului administrator Viorica Man si al fostului contabil, Maria Tomus. In iulie 2005, dosarul se afla in faza de cercetare la serviciul mentionat din cadrul Politiei.

Disputa financiara "Alba Aluminiu" SRL - DGFP a ajuns si in instanta de judecata dupa ce o contestatie depusa de reprezentantii firmei private la procesul-verbal de control a fost suspendata de la solutionare pana la pronuntarea unei solutii definitive pe latura penala a dosarului.

"Lasarea in nelucrare a contestatiei pana la o solutionare pe latura penala a unei presupuse infractiuni nu conduce decat la penalitati si dobanzi", au mentionat reprezentantii firmei private in actiunea intentata in instanta de contencios-administrativ.

Magistratii Tribunalului din judet au respins actiunea formulata de "Alba Aluminiu", dosarul ajungand ulterior la Curtea de Apel Alba Iulia. Aici cauza nu a primit o solutionare definitiva, avand in vedere ca printr-o decizie luata la sfarsitul anului 2005, dosarul a fost retrimis la Tribunal pentru a fi rejudecat.