Filiera permiselor auto false incepe sa se clatine. Un politist din Seini si un cetatean baimarean au fost recent arestati pentru trafic de influenta. In acest caz sunt implicate peste 100 de persoane, care le-au dat celor doi peste 30 mii euro. Prinsi in flagrant, cei doi au recunoscut faptele.

Dupa cazul politistului Claudiu Vasile Simon, agent in cadrul Serviciului de Evidenta Populatiei, Permise, Inmatriculari, Pasapoarte, caruia, in urma unei perchezitii a masinii, efectuata de serviciile speciale (dupa povestea cu violul liceencei din Baia Mare, din prima parte a lunii ianuarie), i s-au gasit in portbagaj mai multe taloane de inmatriculare, carti de identitate auto si placute cu numere rosii (un caz de care ne incapatanam sa nu uitam si credem ca se va finaliza intr-un fel sau altul), este randul unui alt politist sa fie cercetat penal. Este vorba despre inculpatul Vasile Tiberiu Ungur, in varsta de 36 de ani, din Seini, angajat ca agent sef adjunct in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie.

In perioada 2004-2006, politistul din Seini l-a ajutat pe Iosif Pinczes din Baia Mare sa programeze mai multe persoane pentru sustinerea examenului de obtinere a permisului de conducere, fara ca aceste persoane sa se prezinte la ghiseu. Pionul principal al acestei mici "afaceri" era Pinczes.

El pretindea ca prin influenta pe care o are asupra unor ofiteri de politie, poate "rezolva" obtinerea de permise de conducere fara sustinerea examenului specific si pasapoarte sub termenul prevazut de lege. Increderea celor care apelau la "serviciile" lui Pinczes era intarita in unele cazuri de prezenta agentului Ungur, care asista la discutii in uniforma de politist.

Pentru contributia sa, Ungur a fost rasplatit de Pinczes cu diferite sume de bani si bunuri. In 19 ianuarie, cei doi au fost prinsi in flagrant, in timp ce politistul primea de la Pinczes suma de 150 lei noi si un dosar al unei persoane, care "trebuia rezolvat"..

Astfel, la propunerea procurorilor Departamentul National Anticoruptie - Serviciul Teritorial Cluj, din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Tribunalul Maramures a dispus fata de cei doi inculpati arestarea preventiva pe o perioada de 29 de zile.

Cei doi au recunoscut faptele in intregime, fiind in prezent cercetati in stare de arest, pentru comiterea infractiunilor de trafic de influenta, fals material, uz de fals. Totusi, doar pestii mici, la cate probleme sunt in Politie?

Traseul banilor

In acest caz, peste 100 de persoane au beneficiat de serviciile celor doi. Beneficiarii au primit peste 40 de permise auto false si pasapoarte in afara termenului legal. Pentru serviciile oferite, Pinczes pretindea sume cuprinse intre 500 si 3.000 euro, bani pe care ii impartea cu Ungur.. Valoarea totala a acestor sume depaseste 30.000 euro.

Declaratia procurorului

"Din pacate, mediatizarea acestui caz ne-a adus deservicii. Dupa ce a aparut in presa ca cei doi sunt arestati, la numerele de mobil pe care le-am obtinut, ce apartin unor colaboratori ai celor doi, nu mai raspunde nimeni. Cazul este mai complex. Pinczes pretindea ca poate rezolva pensii, inspectii tehnice auto, orice.

Prin intermediul ziarului vreau sa fac un apel catre toti cei care au dat bani celor doi, sa vina sa dea o declaratie. Sa nu le fie frica, pentru ca legea ii protejeaza in acest caz si nu vor fi cercetati penal", a declarat procurorul Crin Bologa, seful Serviciului Teritorial Cluj, din cadrul Departamentului National Anticoruptie.