Partidul Democrat se pronunta in favoarea fuziunii cu PNL si propune un calendar de realizare a acesteia, care sa se finalizeze printr-un congres in data de 15 iulie, iar noua formatiune sa fie de centru-dreapta si sa se afilieze la PPE.

Decizia de fuziune a fost luata in unanimitate de Biroul Permanent National al PD in sedinta de marti si a fost anuntata de presedintele PD, Emil Boc.

In opinia democratilor, fuziunea trebuie sa porneasca de la principiul paritatii de unu la unu intre PD si PNL.

De asemenea, PD considera ca denumirea formatiunii rezultata in urma fuziunii va trebui sa contina in mod obligatoriu titulaturile celor doua partide. Boc a spus ca noul partid s-ar putea numi, spre exemplu, Partidul Dreptate si Adevar (PNL-PD).

Presedintele PD a precizat ca dupa sedinta BPN a partidului l-a sunat pe liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu. Acesta s-a declarat surprins de decizia democratilor in conditiile in care Congresul PNL a respins fuziunea. Ideea este totusi sustinuta de o grupare din PNL, initiatorul fiind chiar Valeriu Stoica.

In ceea ce priveste afilierea la PPE, noua formatiune ar putea avea probleme din cauza UDMR, care a conditionat o "buna recomandare" cu votarea Legii Statutului Minoritatilor Nationale. Democratii resping varianta care contine si acordarea autonomiei culturale in conditiile in care liberalii sunt mult mai rezervati in declaratii.

Presedintele Curtii de Onoare si Arbitraj a PNL, Bogdan Olteanu, a declarat ieri ca liberalii vor lua o decizie cu privire la fuziunea cu PD exclusiv pe baza punctului de vedere al organizatiilor judetene, la urmatoarea sedinta a Delegatiei Permanente, programata pentru 24 februarie.

O opinie similara a avut-o si vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur, care a apreciat faptul ca PD si-a facut un calendar al fuziunii, dar ca decizia finala urmeaza sa fie luata abia dupa "o consultare a filialelor locale ale celor doua partide"

Pe plan local fuziunea celor doua formatiuni i-ar aduce pe cei care au fugit din PNL si asteapta trecerea perioadei regulamentare pentru a se inscrie in PD in locul de unde au plecat. Este vorba de senatorul Mihail Antonie si de primarii si consilierii locali care au plecat din PNL.

De asemenea intentia nemultumitilor din PD, care nu agreeaza numirea lui Dorin Florea in fruntea formatiunii, de a parasi formatiunea pentru ca ulterior sa se inscrie la liberali, ar insemna acelasi lucru.

In mod cert, Florea s-ar impune destul de usor in fruntea noii formatiuni rezultata in urma fuziunii, ceea ce ar genera iarasi animozitati.

Pana in prezent proba de mariaj demonstreaza ca eventuala "casatorie" PNL-PD va fi una cu nabadai, cu usi trantite, farfurii izbite de toti peretii si capete sparte.

"As putea spune mai multe lucruri. Ma bucur ca Partidul Democrat a preluat proiectul nostru lansat in urma cu un an la Congresul PNL. In al doilea rand, relansarea acestui proiect este in avantajul ambelor partide, dar mai ales a cetatenilor.

In al treilea rand, in PNL s-a discutat ca fuziunea trebuie sa inceapa de la baza partidului, pentru ca doar atunci vom sti daca este dorita, cum este dorita si cum se poate realiza.

Apoi, dezbaterea trebuie sa se faca fara conditii prealabile, iar nu in ultimul rand este necesara o discutie serioasa asupra modalitatii in care se vor pune in practica optiunile, pornind de la baza, privind modul de realizare a fuziunii"

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, presedintele PNL Mures

"In momentul in care te-ai logodit este firesc sa urmeze si nunta. Iar fuziunea este tocmai acest lucru. Eu salut acest lucru, desi am fost sceptic in momentul constituirii Aliantei.

Este adevarat ca Alianta functioneaza cu sincope, atat la nivel judetean cat si la nivel national, dar sunt sigur ca acestea se vor rezolva o data cu fuziunea. Dupa aceea vor aparea alte probleme specifice unei casnicii", Teodor Giurgea, vicepresedinte PNL Mures

"In primul rand e vorba de o alta directie data de "independentul" presedinte Traian Basescu, directie sugerata la bilanul unui an de guvernare. Tendinta exista, se vedem insa daca va fi dusa la capat. Nu cred ca ne va afecta fuziunea, cel putin in ceea ce priveste organizatia Mures.

Mai ales ca PD este in reorganizare, iar PNL in degringolada. Pe noi ne intereseaza modul in care se vor regasi in PSD colegii din PUNR Mures", Cristian Georgescu, senator PSD

"Este o treaba interna a celor doua partide pe care nu dorim sa o comentam. Oricum am facut coalitia de la guvernare cu Alianta DA", deputat Kelemen Attila, presedintele UDMR Mures

"Daca aceasta declaratie a fost facuta de presedintele PD, inseamna ca exista interes din partea lor, dar trebuie sa vedem care este si pozitia PNL. La momentul actual nu avem cu cine discuta din PD Mures, la nivel de Alianta.

Se poate discuta despre fuziune, pentru consolidarea Dreptei, dar trebuie stabilite modalitatile, oportunitatile sau cum se va face", Victor Mora, presedintele PNL Targu Mures, care ne-a precizat ca un punct de vedere al PNL va fi exprimat dupa sedinta de astazi a Biroului Permanent.

"Ma bucur sa aud acest lucru, era o masura pe care noi am asteptat-o. Si, asa cum a spus-o presedintele Traian Basescu in 13 decembrie, aceasta era finalitatea fireasca, pentru ca alegerile nu le-a castigat nici PD, nici PNL, ci Alianta", Ioan Covaciu, membru in Comisia de Litigii, Etica si Disciplina a PD

Bogdan Buda, vicepresedinte PD, dupa ce ne-a solicitat sa revenim pentru ca se afla la o inmormantare, nu a mai putut fi contactat pana la inchiderea editiei, deoarece avea mobilul inchis.

Presedintele PSD Mures, Ovidiu Natea, avea telefonul inchis. Dinu Socotar, vicepresedinte PD, respectiv Silviu Morariu, prim-vicepresedintele Partidului Conservator Mures, nu ne-au raspuns la telefon.