In spatele inchiderii STIMET, unul dintre cei mai mari producatori autohtoni de sticla, pare sa stea controversatul Radu Cocos, cel mai important actionar al societatii sighisorene l Informatiile indica faptul ca afaceristul bucurestean ar fi fortat inchiderea fabricii, pentru a cumpara stocul acesteia la pret redus l Radu

Cocos este si actionar la doua societati producatoare de vinuri l Unul dintre membrii Consiliului de Administratie al STIMET, Maria Camen, este si administrator la doua firme detinute de Cocos l Cu toate ca productia a fost sistata, STIMET intra in primavara fara datorii, numai buna de vandut

Cui? Nimeni nu stie nimic, desi sighisorenii vorbesc despre reluarea, in curand, a productiei.

Producatorul sighisorean de sticla STIMET a sistat productia, in octombrie 2005, in urma deciziei AGA. Luarea acestei decizii a fost motivata prin datoriile acumulate de STIMET fata de furnizorul de gaze.

Asta, in ciuda faptului ca profitul net pe 2004 a depasit plafonul de 21 miliarde RON si in conditiile in care, in 27 aprilie 2005, aceeasi AGA aprobase, cu o majoritate covarsitoare, repartizarea acestor bani pentru dezvoltare, nefiind acordate nici un fel de dividente.

La acel moment, directorul general al societatii, Ieronim Seracu, declara ca STIMET nu are nici o sansa de redresare, daca nu se va reusi contractarea unui credit de aproximativ sase milioane de euro.

Creditul ar fi urmat sa fie folosit pentru retehnologizarea liniei de productie, in care nu se mai investise nimic de 15 ani, iar echipamentele erau uzate moral.

Desi substantiale, datoriile societatii catre Distrigaz – in valoare de aproximativ 16 miliarde lei – au fost achitate intr-un timp record. In momentul de fata, au mai ramas de achitat doua transe, a caror valoare insumata nu depaseste 2 miliarde lei.

Potrivit directorului economic, Ana Florina, sumele urmeaza sa fie achitate pana la sfarsitul saptamanii in curs. In aceste conditii, primavara va gasi STIMET fara datoriile invocate de actionari, dar si fara perspective de redresare, in cazul in care bancile vor refuza acordarea creditului pentru retehnologizare.

Chiar daca majorarea pretului la gaz ar fi diminuat rentabilitatea STIMET, decizia AGA din aprilie – reinvestirea profitului – ridica semne de intrebare cu privire la intentiile actionarilor, in conditiile in care majorarea fusese anuntata inca din primavara anului trecut, de catre ANRGN.

Care ar fi, atunci, motivul pentru care cei doi actionari principali ai STIMET, directorul general Ieronim Seracu, cu o cota de participatie de 17,58 la suta, si omul de afaceri bucurestean Radu Cocos, cu 38,69 la suta au decis inchiderea societatii?

Jonglerii cu sticle de vin

Radu Cocos, actionarul principal de la STIMET, a intrat in societate cu o cota de 27% din actiuni, pe care a sporit-o in primavara lui 2002, prin majorare de capital, la 38,69%.

Cocos desfasoara, insa, si alte afaceri, printre care figureaza doua societati inregistrate la Bucuresti – SC Comoara Pivnitei SRL, la care este unic actionar, si SC Oenoterra SRL, pe care o detine in proportie de 98%. Ambele sunt microintreprinderi, care au ca obiect de activitate fabricarea vinurilor.

Cele doua societati au fost infiintate aproximativ in aceeasi perioada, in 2001, respectiv 2002, adica imediat inainte si imediat dupa majorarea de capital de la STIMET Sighisoara.

De retinut faptul ca societatile figureaza la aceeasi adresa, care apare, de altfel, in baza de date a ONRC si ca domiciliu al lui Cocos.

Un alt fapt care atrage atentia este acela ca, in Registrul Comertului, ca administrator al SC Oenoterra, figureaza nimeni alta decat Maria Camen, unul dintre cei cinci membri ai Consiliului de Administratie al STIMET. De altfel, Maria Camen administreaza si o alta firma a aceluiasi Cocos, SC Quatro 1999 COM SRL.

Surse din interiorul societatii de-au declarat, sub protectia anonimatului, ca cele doua societati apartinand lui Cocos au achizitionat, imediat dupa inchiderea productiei, o cantitate importanta de sticle pentru imbutelierea vinului, la un pret mult sub al pietei.

Directorul general al societatii, Ieronim Seracu, a negat aceasta informatie. El a precizat ca, in decursul ultimilor trei ani a livrat catre Oenoterra cel mult doua masini de sticle si a sustinut ca pretul ambalajelor de sticla nu a fost redus dupa sistarea productiei.

Nici adminstratorul firmei lui Cocos nu-si aduce aminte nimic. Chestionata cu privire la aceste presupuse tranzactii, Maria Camen sustine ca nu stie nimic despre situatia actuala a STIMET, cu toate ca este membru in CA.

Camen declara ca nu stie nimic nici despre activitatea Oenoterra, al carei unic administrator este incepand cu 10 octombrie 2002.

STIMET, pe mana grecilor?

Societatea sighisoreana ar putea fi preluata de Yioula Glassworks SA, un grup din Grecia, care a achizitionat in 2003 fabrica bucuresteana STIROM. Potrivit directorului general Seracu, actionarii sunt liberi sa faca ce doresc cu partea pe care o detin.

El a spus insa ca, pana in prezent, nu exista nici o oferta concreta pentru preluarea STIMET de catre un investitor strain, cu toate ca mai multe companii si-au manifestat interesul.

Potrivit lui Seracu, se poarta in continuare discutii cu o serie de banci, pentru contractarea creditului de sase milioane de euro necesar retehnologizarii. sansele de a se primi acesti bani ar fi mici, in conditiile in care producatorul sighisorean nu se afla "sub o umbrela mai mare".

Sighisorenii vorbesc insa cu speranta despre reluarea productiei, in aceasta primavara, fapt care pare imposibil in conditiile actuale. Directorul economic, Ana Florina, a confirmat aceste zvonuri, insa nu a dorit sa comenteze existenta unei oferte, precizand ca nu cunoaste situatia in amanunt.

Intre timp, STIMET este inca tranzactionabila pe Bursa de Valori Bucuresti, desi in sedinta AGA din 15 octombrie s-a pus problema delistarii societatii, fara insa a se lua vreo decizie in acest sens. Mai mult, in luna ianuarie au fost inregistrate doua tranzactii, desi de valoare scazuta.

"Personal, nu stiu despre nici o vanzare, dar 99 la suta nu este adevarat, pentru ca STIMET nu intereseaza. Au existat, intr-adevar, oferte, dar sticla nu mai intereseaza pe nimeni acum.

Deaspre firma asta, Oenoterra imi amintesc, dar in decursul a trei ani nu cred ca le-am vandut mai mult de doua masini de sticle", Ieronim Seracu, director general, presedinte al Consiliului de Administratie si actionar STIMET

"Nu stiu care este situatia actuala la STIMET. Nu cunosc, nu va pot spune care este activitatea la Oenoterra si nici daca au cumparat sticle de la Sighisoara. Imi cer scuze, trebuie sa inchid telefonul. Buna seara", Maria Camen, administrator SC Oenoterra si membru in CA al STIMET

In ciuda insistentelor, nu am reusit sa aflam numarul de telefon al lui Radu Cocos. Sotia sa ne-a spus (joi, in jurul pranzului, n. red.) ca acesta ar fi plecat de acasa si ca nu are nici numarul lui de mobil, nici alte numerele de telefon, de la firmele pe care le detine

Maria Camen, administratorul uneia din societatile lui Cocos, a explciat ca acesta si-ar fi schimbat recent numarul de telefon, si de aceea nu il cunoaste.

Ieronim Seracu, director general STIMET, a declarat ca Radu Cocos l-a rugat sa nu dea nimanui numarul sau de telefon mobil.