Locuintele, masinile, casele de vacanta, conturile si alte bunuri ale medicilor aflati la cirma spitalelor vor fi cunoscute in detaliu de ieseni. Noua Lege a spitalelor, creionata de Ministerul Sanatatii, obliga sefii sa-si faca publica averea. Potrivit autoritatilor, declararea averilor medicilor ar putea indeparta suspiciunile asupra modului in care acestia obtin o parte din venituri.

De partea cealalta, unii medici sustin ca veniturile lor nu pot fi considerate averi. „Personal, nu cred ca medicii au de declarat averi. Valorile pe care le detin nu sint atit de mari incit sa fie considerate averi, ci cel mult niste bunuri", crede dr. Carmen Manciuc, directorul medical al Spitalului de Boli Infectioase. „O initiativa buna" asa a catalogat ideea ministerului dr.

Florentin Dumitrache, directorului maternitatii „Elena-Doamna", a carui avere, dintre cele declarate, este mai degraba modesta. „Nu am nimic de ascuns, dar va fi o mare surpriza cind va trebui sa completez o astfel de declaratie, pentru ca nu prea am ce sa trec in ea.

Stau la socrii mei si am o masina in leasing", a spus medicul, adaugind in gluma ca are un cont cu 5,8 milioane de euro si 13 milioane de dolari, in comun cu dr. Stefan Butureanu, directorul medical al acestei unitati. Dincolo de gluma, cel din urma spune ca detine un apartament cu patru camere si o masina Volswagen Pasat din 2002. Tot o masina Volswagen Pasat are si dr.

Paul Sirbu, directorul medical al Spitalului de Urgente, a carui avere mai cuprinde si un apartament cu trei camere si un teren de 1.000 mp in zona Bucium.

Lege contra suspiciunilor

La rindul sau, si prof.dr. Marin Burlea, directorul Spitalului de Copii „Sf. Maria", este de acord cu initiativa ministerului. „Daca parlamentarii si consilierii judeteni sau locali declara averile, nu vad de ce nu ar face acest lucru si medicii.

Personal, nu am nimic de ascuns si nu cred ca asta este o problema, ba, din contra, este o idee buna, ca sa nu mai apara suspiciuni cum ca cei din conducerea spitalului ar avea nu stiu ce avantaje", a spus prof.dr. Burlea. De altfel, directorul de la „Sf. Maria" si-a facut deja publica „averea", in calitate de consilier judetean.

Potrivit celor declarate, medicul detine o casa de patrimoniu din 1930, de 450 mp, un apartament de 50 mp mostenit de sotie, o casa de vacanta in judetul Neamt (Durau) si doua masini - un Mercedes CLK din 1999 si un Jeep Wrangler din 1989.

La acestea, glumeste profesorul Burlea, se „adauga" si trei credite facute la bancile din Iasi pentru a acoperi cheltuielile necesare pentru cumpararea si renovarea casei sale.

Cu un apartament cu trei camere, suprafata de 87 mp, un cabinet medical intr-un apartament cu patru camere, o masina Renault Megane din 2002, un hectar de teren arabil si patru hectare de luciu de apa in judetul Suceava - mostenire de la bunicii din partea tatalui, prof.dr. Mircea Onofriescu, directorul maternitatii Cuza Voda, se poate mindri cu o avere frumusica.

Pe linga acestea, medicul mai are si doua credite, a caror valoare „nu o fac publica deocamdata". Rau nu sta nici prof.dr. Paul Botez, directorul Spitalului de Recuperare, care de teama sa nu-i calce hotii, s-a cam codit sa ne spuna bunurile detinute. La insistentele noastre a afirmat ca detine o casa cu suprafata de 300 de mp, o garsoniera si o masina.

„Sint un om bogat" s-a marginit sa declare prof.dr. Carol Stanciu, directorul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie (IGH) si pe buna dreptate daca ar fi sa luam in calcul numai impunatorul palat aflat la iesirea din Iasi spre Rediu.

Directorii de spitale mari nu pot fi parlamentari

Tot prin noua Lege a spitalelor, managerii, membrii comitetului director si ai comitetului consultativ, dar si sefii de sectie, laborator sau serviciu au obligatia de a depune o declaratie de interese, precum si o declaratie cu privire la incompatibilitati. Acestea se vor afisa pe site-ul spitalului si vor fi actualizate ori de cite ori apar modificari.

Potrivit noii legi, directorii spitalelor cu peste 400 de paturi nu pot fi parlamentari, nu pot ocupa o alta functie de conducere in alta institutie, in organizatiile profesionale sau sindicale.

Conflictul de interese apare atunci cind persoana in cauza detine parti sociale, actiuni sau interese, la societati comerciale sau organizatii nonguvernamentale care stabilesc relatii comerciale cu spitalul la care persoana exercita sau intentioneaza sa exercite functia de manager. Dispozitia se aplica si in cazul in care astfel de actiuni sint detinute de rudele sau afinii pina la gradul IV.