Comisarul CNVM, Victor Eros, acuzat de favorizarea infractorului in dosarul Dinu Patriciu, si-a inceput cariera profesionala la Targu Mures, la Prodcomplex, unde a activat pana in 1972.

Din 1997, Victor Eros a fost coleg la FPS Mures cu fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Ioan Vasluian, cu consilierul local Doru Opriscan sau cu directorul Sedcom Librarii, Mihai Popa.

Dupa un an la FPS Mures, a plecat la Bucuresti ca secretar de stat in Ministerul Privatizarii, ca apoi sa treaca pe la APAS si FPS, unde a fost chiar vicepresedinte al CA.

Eros, alaturi de vicepresedintele CNVM, Paul Miclaus, este acuzat de dosirea unui raport, in 2004, in care actiuni Rompetrol Rafinare Constanta au fost vandute la preturi infime catre un offshore din Cipru, in spatele caruia se afla un apropiat de-al lui Patriciu.

Fostul expert FPS Mures, Victor Eros, a fost pus sub invinuire saptamana trecuta de catre procurorii anticoruptie, sub acuzatia de savarsire a infractiunii de favorizare a infractorului, in dosarul in care este cercetat, pentru infractiuni de natura economica, omul de afaceri Dinu Patriciu.

Victor Eros, asa cum au precizat cotidianele centrale, este urmarit penal, alaturi de vicepresedintele CNVM, Paul Miclaus, pentru ca ar fi tainuit, in 2004, un raport al CNVM in care se prezenta modul in care actiuni ale Rompetrol Rafinare Constanta au fost vandute sub pretul pietei catre un off-shore din Cipru, controlat de un apropiat al lui Dinu Patriciu.

Afacerea care s-a derulat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), la 7 aprilie 2004, cand a fost listata la bursa Rompetrol Rafinare SA.

In acea zi, directorul adjunct al Rompetrol, George Philip Stephenson, instruieste Alpha Finance sa vanda din contul SC Rompetrol SA 1.499.675.000 de actiuni RRC, care au fost cumparate de offshore-ul cipriot, Saltville, prin aceeasi societate de brokeraj, Alpha Finance.

Pretul unei actiuni a fost de 116 lei pe actiune, in conditiile in care ultimul pret de tranzactionare a actiunilor Petromidia fusese de 75.000 lei pe actiune, iar valoarea nominala a unei actiuni Rompetrol era de 350 lei pe actiune.

La momentul cumpararii actiunileor, Saltville nu avea bani in cont, asa cum prevad regulile bursei. Dupa o saptamana, Rompetrol SA rascumpara actiunile de la Saltville la un pret de sase ori mai mare decat le vanduse.

Cu toate ca CNVM a sesizat aceste miscari pe piata, nu a raportat mai departe comitetului Bursei aceste nereguli. Din acest motiv atat cei doi oficiali ai CNVM, cat si alte 60 de persoane sunt invinuiti in dosarul Patriciu, procurorii verificandu-le conturile.

Inainte de acuze

Victor Eros, 67 de ani, s-a nascut la Sibiu, dar cariera profesionala si-a inceput-o la Targu Mures, la Prodcomplex unde a fost sef de sectie si sef de serviciu, timp de 11 ani. Intre 1972 si pana dupa Revolutie a fost analist programator, fara a specifica in CV unde anume.

Banuielile pot merge pana la structurile informative. Dupa Revolutie, a inceput o afacere pe cont propriu, pentru ca in 1997 sa fie angajat ca expert la FPS Mures. Un an mai tarziu, a plecat in Ministerul Privatizarii, ca secretar de stat, apoi la APAPS.

Pana in 2001, il regasim in functia de vicepresedinte al Consiliului de Administratie al FPS, de-a dreapta lui Radu Sarbu.

In perioada in care era inca la FPS, transformat in APAPS, in functia de director cu controlul intern, Eros a declansat unul dintre cele mai mari scandaluri ale privatizarilor din Mures, si anume cel legat de Holding SA, fostul Trust de Constructii.

Eros a avut ideea dezmembrarii Holding in mai multe companii, astfel incat patrimoniul ar fi fost vandut pe bucati.

Eros a propus aceasta varianta pentru a-i facilita medicului cardiolog Kikely Pal, proprietarul clinicii si al fundatiei Procardia, cumpararea cladirii cu doua nivele unde isi desfasurau activitatea cabinetele medicale ale acestuia. Kikely Pal a mai intentionat sa cumpere cladirea in 1998, in sistem leasing.

In cele din urma, privatizarea a stagnat, pana in momentul de fata AVAS fiind actionar majoritar la Seracom, dupa redenumirea Holding SA.

CV Victor Eros

* iulie 2001 - pana in prezent Membru al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare

* ianuarie 2001 - iulie 2001 Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului

* octombrie 1998 - 2000 FPS - vicepresedinte

* februarie 1998 - ianuarie 1999 Ministerul Privatizarii - secretar de stat

* 1997-1998 FPS Mures - expert

* 1990-1997 Studyfor SRL Tg.Mures - proprietar si administrator

* 1972-1990 Analist principal II si sef de proiect pentru sisteme informatice mari cu baze de date pentru conducere si proiectare asistata de calculator

* 1961-1972 sef sectie si sef serviciu - la Prodcomplex Tg.Mures