La Valcea zeci de batrani sunt inscrisi pe listele de asteptare pentru a avea acces la un loc in azilele devenite neincapatoare. Desi in judetul Valcea exista patru centre de asistenta sociala batranii se calca pe picioare pentru a nu sta singuri.

In centrele de la Lungesti, Maciuca, Zatreni si Pausesti Maglasi sunt circa 100 de locuri de cazare, dar au existat totusi situatii cand batranii stateau si cate doi intr-un pat.

Conducerea Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului a luat insa masuri pentru a nu mai exista astfel de situatii, dar acest lucru inseamna ca multi batrani nu mai au loc in centre.

In prezent acestia sunt inscrisi pe o „lista de asteptare", care cuprinde in jur de 60 de cereri ramase nerezolvate pana acum. „Tot mai multi batrani depun cereri pentru a fi internati in aceste centre, iar locurile sunt putine.

O parte dintre batranii care au depus cereri si sunt pe lista de asteptare nu au nici unde sa locuiasca si nici sprijin din partea rudelor. Daca le-am interna insa acum ar insemna sa ingramadim cate trei oameni intr-un pat.

Cred ca s-a ajuns in aceasta situatie deoarece inainte nu se tinea cont de niste criterii clare pentru internarea batranilor, ba chiar am aflat ca sunt in centre batrani care au copii ingineri sau medici si care ar fi putut sa-i intretina.

Sunt hotarat sa fac ordine si sa cazez doar oamenii care au cu adevarat nevoie de aceste servicii", a declarat Nicolae Badea, directorul Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului Valcea.